Nedavno je pronađena stranica iz Beethovenovog manuskripta i odmah je prodana za velik novac

Jedna američka starica vrijedan je dokument godinama čuvala u svojoj kući

FOTO: Wikipedia

Nedavno je u jednoj privatnoj kući u američkoj saveznoj državi Conneticut pronađena jedna stranica originalnog Beethovenovog manuskripta koja je na jednoj aukciji upravo prodan prodan za 100 tisuća dolara. Kupio ga je jedan njemački trgovac antikvitetima. No, premda je poznato da Beethovenovi manuskripti često pronalaze svoj put do aukcijskih kuća, ovaj je poseban zbog toga što se radi o relativno nepoznatom djelu.

Autentičnost manuskripta potvrdio je Carmelo Comberiati, stručnjak za Beethovena. Zaključio je da se radi o glazbi koju je poznati kompozitor pisao za kazališnu predstavu Kralj Stjepan. Pri tome mu nije pomogao samo Beethoven rukopis, s kojim se tokom svoje karijere dobro upoznao, nego i tri rupe na papirima koje je povezao s bilježnicom u koju je Beethoven zapisivao notne zapise za maločas spomenutu predstavu.

Kasnije je izjavio da je Beethoven, za razliku od većine svojih kolega, zadržavao svoje radove. “Beethoven bi raspisivao svoje ideje. Većina drugih skladatelja zadržala bi samo finalnu verziju skladbe jer bi ostatak obično bacali u smeće. On ništa nije bacao”, rekao je. “Pronašao sam te skice i povezao ih s djelom Kralj Stjepan”, zaključio je.

Rijetko izvođena skladba glazbenog genija

Kralj Stjepan se danas, inače, smatra jednim od manje važnih Beethovenovih djela, a uvertira u tu skladbu jedini je dio komada koji se još uvijek izvodi. Taj je kazališni komad početkom 19. stoljeća napisao August von Kotzebue za potrebe otvorenja Mađarskog kazališta u Pešti. Govori o životu osnivača moderne Mađarske krajem 10., odnosno početkom 11. stoljeća.

Zanimljivo je i da suradnja Beethovena i von Kotzebuea na Kralju Stjepanu nije bila jedina koju su ostvarili. Taj je glazbeni genij, naime, napisao glazbu za još jednu predstavu sad već i zaboravljenog dramatičara koja je trebala biti izvedena, Atenske ruševine.