Neki dizajner je napravio fenomenalne noir postere posvećene kultnom namještaju 50-ih i 60-ih

Najlegendarnije lampe, stolice i stolovi postali su glavni likovi noir filmova

Stolice nikada nisu toliko dobro izgledale kao u pedesetim i šezdesetim godinama prošlog stoljeća. Najbolji dizajneri svijeta su se natjecali tko će napraviti ljepšu stolicu. Drvo, metal, plastika, koža i tkanina su se ispreplitali u najelegantnijim i ekstravagantnijim oblicima. Taj namještaj je naprosto bio cool.

Cool otprilike kao i noir filmovi. Primijetio je tu vezu jedan dizajner iz Barcelone, Federico Babina, i napravio nešto po tom pitanju. Da bi istražio kako dizajn stvara atmosferu i ugođaj interijera, zamislio je 28 legendarnih dizajnera namještaja kao režisere noir filmova. Seriju je nazvao Archdesign i postere napunio stiliziranim prikazima poznatih stolica, lampi i stolova. Namještaj u ovom slučaju nisu samo pozadinski ukrasi, već imaju svoj karakter.

023_frog

‘Stolice, fotelje i lampe u ovim ilustracijama’, piše Babina na svojoj stranici, ’su note koje čine melodiju prostora i definiraju harmoniju’. Dobro, možda je Babina malo pretjerao u promišljanju cijelog koncepta. Meni je više fora da posteri tako dobro izgledaju. Ali hej, mogu biti i note u harmoniji. Njegove ilustracije s radovima Waltera Gropisua, Alvar Aaltoa, Gio Pontija i Le Corbusiera možete i kupiti za nevelike novce, ovdje.

Neki dizajner je napravio fenomenalne noir postere posvećene kultnom namještaju 50-ih i 60-ih