Neki znanstvenici tvrde da su filmovi o Terminatoru sasvim ispravno predvidjeli 5 potencijalnih katastrofa

Zli roboti, poludjela umjetna inteligencija, dronovi, tekući metal...

FOTO: YouTube

Polako nam se približava datum premijere novog Terminatora, “Terminator: Genisys” i svi se već nestrpljivo pitamo što će nam to točno taj najnoviji nastavak ove popularne franšize donijeti. Pa započetak, Arnie se odlučio vratiti na filmsko platno (vjerojatno mu to stvarno nije trebalo u njegovoj poodmakloj dobi). Drugo, filmska industrija nam je još jednom dokazala da pravopis stvarno nije ni najmanje bitna stvar ako je marketing u pitanja.

No, sve to na stranu. Bit će dovoljno prilika da vidimo što će i kako u tom najnovijem Terminatoru biti, ali jedno je već sad sigurno. Rijetko tko bi pomislio da je Arnold Schwarzenegger svojevrsna moderna Pitija, ali njemu (dobro, scenaristima, ali Arnie je ipak bio nekakav Chuck prije Chucka) je nekako pošlo za rukom prognozirati našu budućnost. I upravo to je ono što će vam nastavak ovog teksta predstaviti: 5 stvari koje su nekad postojale samo kao znastvena fantastika, a danas su sve samo ne to.

1. Stvarne opasnosti umjetne inteligencije

Najveći problemi koje smo dosad imali s umjetnom inteligencijom uključivali su frustrirajuće video igrice i razočaravajuće filmove Stevena Spielberga. No čini se da se to promijenilo. Ljudi čiji je posao da budu pametni počeli su svijet ozbiljno upozoravati na to da bi nam mogla prijetiti stvarna opasnost od ove pojave.

Bill Gates, Elon Musk i Stephen Hawking su već svi odreda izrazili svoju zabrinutost zbog opasnosti koja svijetu prijeti od UI. Dobro, Musk je bio jedini od njih koji se direktno referirao na Terminatora, ali Hawking je zato otišao toliko daleko u cijeloj toj priči da je stvarno izrekao da bi UI “mogla značiti kraj ljudske rase”.

Sve je to možda smiješno sve dok James Cameron tvrdi da će roboti zaposjesti svijet, ali kad svoje brige zbog takve mogućnosti artikuliraju umovi poput Hawkingovog, onda priča postaje neočekivano zastrašujuća. Nešto nalik govoru koji je James Cameron održao kad je primio svog Oscara.

2. Rat dronovima

Što ćete dobiti spojite li UI s dronovima? Ako ste pomislili na Hunter-Killer letjelice iz filmova o Terminatoru, onda ste vjerojatno em u pravu, em prestravljeni.

Dobro, zasad se toj još nije dogodilo (ili mi to barem ne znamo), ali s obzirom na ubrzani razvoj ratne tehnologije i Googleovih automobila koji se sami voze, pretpostavljam da vam nimalo teško ne pada zamisliti da bi dronovi iz Terminatora uskoro mogli postati naša stvarnost.

3. DARPA-in Atlas Program

DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) je u svojoj osnovi američka agencija čiji je posao stvoriti sve one tehnologije kojima se obično divimo u filmovima znastvene fantastike. Istina, naziv ove agencije malo zvuči i kao nekakvo Marvelovo ime za supertajnu organizaciju zlikavaca.

No, dopustite mi da vas upoznam s Atlasom, njihovim posljednjim projektom. Radi se o čovjekolikom robotu koji vozi automobile, penje se po zgradama i dovodi vas do neodoljive želje da kupite pelene za odrasle jer je toliko strašan. Srećom, jedini način da u svemu tome uspije uključuje upravljanje njime ljudskim operaterima. Zasad.

4. Tekući metal

Kad je u “Treminatoru 2” predstavljen antijunak koji je bio napravljen od tekućeg metala svi smo se odmah zaljubili. Radilo se o nekakvoj vrsti sintetičkog materijala koji je mogao apsorbirati druge materijale i stalno stvarati nove forme. Naravno, bio je k tome još blagoslovljen i umjetnom inteligencijom. Tad se to sve skupa činilo nekako bizarnim i možda malo strašnim, ali svakako nemogućim.

E, pa stvari su se promijenile. Kineski su znastvenici uspjeli stvoriti tekući materijal koji može apsorbirati druge materijale kao što su aluminij i potom ih koristiti kao izvor snage za pokretanje svog tekućeg motora. Trenutačno se može gibati brzinom od 4 centimetra po sekundi, ali činjenica da bismo se zbog toga jednom mogli suočiti samo s nekom sporijom verzijom T-1000 nije ništa manje utješna.

5. Zli roboti

Možda i možemo priznati da sve ove nove tehnologije zvuče nekako zastrašujuće, ali na kraju krajeva, nije da se dosad dogodilo da je neki robot doista sišao sa svog umjetnog uma i razvio maliciozne tendencije. Ili?

Apsolutno! Švicarski istraživači dizajnirali su eksperiment koji je uključivao malene robote koji su bili programirani tako da raspolažu osnovom umjetnom inteligencijom. Njih su pustili u sobu ispunjenu hranom i otrovom. Nagradilo bih se kad bi pronašli hranu i ne udaljavali se od nje. No, bili su opremljeni još nečime – malim svjetlima koja su trebala signalizirati drugim robotima da je hrana blizu.

No, druga generacija robota razvijena od najuspješnijih pionira koji su sudjelovali u prvom eksperimentu zaključila je da će se područje s hranom suviše zakrčiti robotima kad svi nahrupe. Sve je to rezultiralo time što su shvatili da moraju isključiti signalizacijsko svjetlo kad se približe hrani kako bi svu hranu zadržali za sebe. Dobro, to ne znači da su zločesti nego samo pohlepni, ali svakako znači da smo na dobrom putu do propasti jer su ako ništa poput svakog drugog obično čovjek (osim što su besmrtni i neuništivi).