Nekoliko ključnih stvari koje morate znati o novom liku u Avengersima

Vision je kompleksan lik kojeg još nismo vidjeli. Evo što možete očekivati

Novi lik Marvel svijeta
FOTO: Marvel Studios/Disney

Sutra ne stižu samo novi Avengersi u kina. Stiže nam i potpuno novi lik u Marvel filmskom svemiru, lik za kojeg možda niste do sada čuli jer nije među prominentnijim likovima Marvel svijeta. Da, vrlo je važan, ali zapravo za njega znaju geekovi. Ili ljudi koji vole Avengers crtiće. Ili fanovi jednog domaćeg benda čiji basist ima tog lika tetoviranog na nadlaktici.

Vidjeli ste ga možda na posterima za ‘Avengers: Age of Ultron’. Onaj ljubičasti tip koji je u stripovima zapravo crveni. To je Vision. Ako je jedini kontakt koji imate s Visionom iz filmskih Avengersa, onda vam je bolje da pročitate ovo prije. Jer njegova je priča mrvicu komplicirana.

Teški početci

Kao skoro svaki lik iz Marvel svijeta, Vision ima kompliciranu priču. Pogotovo kada uzmemo u obzir činjenicu da paralelno postoji u nekoliko različitih dimenzija i da su na njemu radili razni vrlo dobri pisci koji bi mu redovito mijenjali životnu priču. No prvi se put pojavio u Avengersima broj 57 koji su izašli u listopadu 1968.

Ultron je stvorio Visiona da bi zajedno pokorili Avengerse
Ultron je stvorio Visiona da bi zajedno pokorili Avengerse Marvel Studios/Disney

Visiona je stvorio Ultron (isto onaj iz imena nastavka Avengersa), odmetnuti robot koji je razvio vlastitu inteligenciju i svijest pa se pobunio protiv svog stvoritelja Hank Pyma (Ant-Man, čiji samostalni film izlazi malo kasnije ove godine). Okrenuvši se protiv Pyma i Avengersa, Ultron ih nekoliko puta pokuša uništiti, ali ni jednom ne uspije. Zato smisli novi plan. Otme profesora Phineasa T. Hortona, čovjeka koji je stvorio originalnog Human Torcha (evo još jedne zagrade, vidite da je komplicirano. Originalni Human Torch nije Johnny Storm iz Fantastične četvorke, nego android), i od njega zahtjeva da androida pretvori u oružje s kojim će moći pobijediti nove protivnike. Profesor promjeni Torchovo lice u crveno i malo mu promjeni moći.

Jedina stvar koju nije promijenio je pamćenje Human Torcha. Što je naravno značilo da je odmah obio poslušnost Ultronu. U napadu bijesa Ultron ubije Hortona, Visionovog stvoritelja, što ovog motivira za dosta brutalnu osvetu. Ultron je prejak za njega, i na kraju Visionu uspije ubaciji moždane valove Wonder Mana (ok, definitivno je prekomplicirano da vam objašnjavam otkud i tko je sad on, samo mi vjerujte da smo pri kraju), a u čelo mu ugradi kristal preko kojeg ga može kontrolirati.

Eto, to je neki kratki backstory originalnog lika. Raznim piscima je bio izuzetno zanimljiv zbog te dualnosti koju nosi u sebi – ljudskost protiv stroja. On je Star Trekov Data Marvelovog svijeta ili roboti Isaac Asimova

Sasvim slučajno je dobio ime

Vision, kao što smo vidjeli gore, mu nije pravo ime. Zapravo je Human Torch. Donekle. Ali Ultron, čovjek koji ga kontrolira, mu nije uopće davao ime. Nije imao potrebe za tim. Vision je došlo iz njegovog prvog susreta s Avengersima, kada ga je Janet ‘Wasp’ Van Dyne opisala kao “vanzemaljsku, nehumanu viziju” (vision – vizija). Ne zvuči kao dobar opis, definitivno. To je zato što je Vision pomagao Ultronu da ih ubije. Očito im to nije pošlo za rukom.

Prvo pojavljivanje Visiona u Avengersima
Prvo pojavljivanje Visiona u Avengersima Marvel Comics

U ključnom trenutku, kada ih je Ultron imao u šaci, spreman za posljednji udarac, Visiona je opet preuzela ljudska strana pa je odlučio pomoći Avengersima. Iako su bili dosta skeptični oko Visiona, pozvali su ga da se priključi Avengersima, ali ne prije nego što su ga testirali Captain America, Thor i Iron Man.

Sve moći ikad, očito.

Vision doslovno može sve. Dobro, možda ne sve. Ali može dosta toga. Iako izgleda kao čovjek, puno je jači i otporniji. Ima kompjuter umjesto mozga, što ga čini nevjerojatno pametnim. Može projecirati hologram u kojem izgleda kao čovjek, može si mijenjati gustoću tijela (da bi bio tvrd kao čelik ili da prolazi kroz zidove), može letjeti, ili fokusirati sunčevu energiju kroz dragulj koji mu je ugrađen u glavu.

Definitivno ga nije lagano voljeti

Brak Visiona i Scarlet Witch je završio nezamislivom tragedijom
Brak Visiona i Scarlet Witch je završio nezamislivom tragedijom Marvel Comics

Jedan od najboljih djelova Visionove priče je ljubavna veza s Wandom Maximoff, Scarlet Witch, koja će se isto pojaviti u ‘Avengers: Age of Ultron’. Počeli su sramežljivo, prerasli u ozbiljnu vezu i na kraju su se oženili. Još su nekoliko godina radili s Avengersima, ali su se umirovili u New Jersey. Sve dok Vision nije potpuno poludio i zabrijao na svjetski mir, pa je preuzeo sve nuklearne rakete na svijetu.

Scarlet Witch to nije dobro prihvatila. A nije joj ni sjelo to što imaju djecu. Ne zato što ne voli djecu, nego zato što su njihova djeca zapravo bili fragmenti duše demona Mephista. Wanda Maximoff je poludjela (doslovno), kada joj je Mephisto uzeo djecu i tada je ostavila Visiona.

Kao i svaki drugi Marvelov lik, i Vision ima druge verzije

U Marvelu baš ništa ne može biti jednostavno. Tokom godina Vision se mijenjao. Uništen je ponovno napravljen nekoliko puta. Sjećanja su mu se mijenjala, otkrio je da postoji Anti-Vision iz druge dimenzije, She Hulk ga je rastrgala na sitne komadiće, a njegova su sjećanja redovito završavala u drugim likovima.

Visio je najomiljeniji lik Avengers crtića
Visio je najomiljeniji lik Avengers crtića Marvel Comics

I što očekivati sutra?

Ne valja previše otkrivati. Možemo krenuti od stvari koje su drugačije – Ultrona ne stvori Hank Pym nego Tony Stark u filmskoj verziji. Što će vjerojatno značiti da je Vision jako vezan ne samo uz Ultrona, nego i uz omiljenog nam milijardera. No je li Vision pozitivac ili negativac u ovom filmu?

Ono što znamo za sada (dobro, neki znaju i više jer su već pogledali film, ali ne čitajte to), nam govori da Vision počinje kao veliki negativac. Zanimljivo je da ga glumi Paul Bettany, koji se pojavio u većini Marvelovih filmova do sada kao glas Tony Starkovog virtualnog butlera Jarvisa.

No isto tako, očekujemo da će se nešto dogoditi u trećem činu filma što bi trebalo promijeniti stvari. Na kraju će, Vision, ipak biti u Avengerse. Nadam se.