Nema nikakvih mučnih događaja oko Jadran filma

Demanti je u ime Jadran film produkcije poslao Vinko Grubišić

15.04.2014., Zagreb - Vinko Grubisic, vlasnik Jadran filma.  
Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Iz Jadran film produkcije poslan je demanti na članak objavljen u tiskanom izdanju Telegrama od 13. veljače 2016. koji potpisuje direktor Vinko Grubišić. Demanti prenosimo u cijelosti:

“Nema nikakvih mučnih događaja oko JADRAN FILMA . Upravo suprotno, ima više sretnih događaja; prošli tjedan , 13.02 . potpisali smo u inozemstvu jedan od najvažnijh Ugovora do sada na što sam osobito ponosan, ne zato jer je to ogroman projekt (a je), nego zato jer nam je ukazano veliko povjerenje i naš originalni koncept prihvaćen. Upravo sada se nalazim u Londonu u jednoj od najvećih svjetskih korporacija gdje završavamo detalje nternacionalizacije Gričke vještice i cijelog Zagorkinog djela.

Kako da vam objasnim da u Hrvatskoj, iz razloga koje ovdje ne bi bilo pristojno napisati , nismo mogli raditi .. I da smo umjesto toga , kao i mnogi drugi Hrvati, svoju sreću i posao morali potražiti u Svijetu? Zar da vam pišem o tome da ni Grička vještica i Zagorka u cjelini , nisu mogli proći kroz korupcijsku mrežu, jal i zlobu u Hrvatskoj… prije nego smo potpisali Ugovor sa najvećim svjetskim korporacijama.. Sada nas ti isti zovu svaki dan .. Nije bilo dovoljno ni to da smo sa distribucijom Zagorkinih knjiga koju sam osobno osmislio i realizirao sa vašom bivšom tvrtkom , postavili svjetski rekord u broju knjiga jednog pisaca u odnosu na broj stanovnika – više od 1 000 000 knjiga do sada!!! Ništa to nije bilo dovoljno za hazjajine koji su vladali kulturom i medijima. Pa smo od toga digli ruke i uputili se prema inozemstvu. Iz današnje perspektive, svim tim likovima , svom tom polusvijetu, hvala. Jer, smo umjesto da gubimo vrijeme na prljave igre i korupcijske mreže , morali uspjeti tamo gdje je najteže. Nismo imali drugog izbora-pa smo, da bi preživjeli, morali uspjeti naše projekte izvesti u Svijet.

Trebam li objašnjavati koliko je to teško, koliko je skupo i koliko uzima vremena uvjeriti veliki Svijet da je Zagorka genijalna? Eto, uspjeli smo. Zagorka ide u Svijet! A to je bolja vijest za Hrvatsku i Zagreb nego za sam Jadran film. Dopustite da na to budem ponosan.

Duže vrijeme izloženi smo harangi klijentelističke skupine koja godinama sama sebi dijeli javni novac . A nas napada jer u tom kolu ne igramo i, uopće, ne plešemo kako dosadašnji vladari javnih fondova u kulturi sviraju. I ne samo to, nego umrežena PR skupina plaća dobro plaćene ( a u stvarnosti potplaćene) tzv. novinare. Pa se tako, kada god treba, bilo koja lažna ili štetna vijest širi tzv “javnim prostorom” kao požar.

Jer, zaboga, treba reći ‘narodu da se javnost buni’. Pa se onda sve to pakira i šalje širom Svijeta našim partnerima …sa kojima upravo o tome moram razgovarati. Pa ste i vi prenijeli neistinu i opaku manipulaciju. I što sada – kada se sve to pokazalo prozirnom manipulacijom i laži? Znamo, ima tko je u ovoj zemlji zadužen za istinu.

Ne ovisimo o onima koji sjede u tijelima koja sama sebi, povezanim tvrtkama i tajnim partnerima, dodjeljuju milijune javnog novca, ne dodvoravamo se ‘novinarima’ koji nisu novinari nego dobro plaćeni (a ipak potplaćeni) PR agenti koji kroz projekte, festivale na kojima selektiraju, savjetuju, od hazjajina koji dijeli tuđi, JAVNI NOVAC primaju honorare da bi o njemu lijepo pisali i sakrivali očiti kriminal. Mi u tom kolu ne igramo vlastitom odlukom, živimo od svoga rada i uspjeha u inozemstvu. A to nije nimalo lako. Teško je, vjerujte, vrlo teško.

Mi ne sudjelujemo u podjeli javnog novca u privatne džepove u režiji hazjajina sa brkovima. O tome zašto ne sudjelujemo u domaćim igrama, govorio sam javno i previše puta. Protiv te klijentelističke skupine vodimo više proces , koji će ovih dana napokon završiti.

I zato sva ta kampanja proteklih dana. I sve to na temelju lažnih informacija koje su, eto ,povučene kao neistinite samo dan nakon što su objavljene. Slučajno? Ma ne.

Molim vas, pročitajte pažljivo dokument koji vam prilažemo,objavite ga, ako mislite da nije u redu pisati neistine. Ne mislim da ste vi oko toga imali neke loše namjere. Nažalost, to ništa ne znači za posljedice.

Inače, neke od kćeri tvrtki koje imamo sa raznim partnerima su uspješne, a neke nisu. Te koje su uspješne razvijamo dalje – a druge koje nisu gasimo. I gle bezobrazluka, osnivamo nove. Kakve su to novosti i kakav je to grijeh u ovo doba ‘kapitalizma’? Da li ćete nas i zbog toga napadati?

Npr. 01.03. počine sa radom JF- digitalni restauracijski centar. Pozivamo vas da nas posjetite i uvjerite se svojim očima. Također upućujemo vas na jedan javni, ali u javnosti neistražen fenomen. Filmskim jezikom kazano -pozivam vas da istražite ‘poroke tajne –a vrline javne’ koji sa ovim izmišljenim slučajem itekako imaju veze.

U moje vrijeme, kada sam bio mlad urednik redakcije kulture Radija 101 , bilo je zabranjeno primati novac od onih o kojima se piše. Uopće, novinari nisu mogli imate nikakve paralelne, danas bi rekli, PR aranžmane .Ovim putem pozivam sve kolege novinare da istraže tko od kolega novinara koji pišu o kulturi /filmu od koga sve, i po kojoj osnovi primaju novac, da te podatke javno objave, pa će onda PR teror, vjerojatno prestati! Pa će neki koji se vole predstavljati novinarima , prestati pisati o onima od kojih primaju novac…a pravi novinari doći na svoje… ili možda mislite da treba takvu prostituciju legalizirati , pa da svi znaju cijenu za sve vrste usluga koje se u takvoj djelatnosti klijentima pružaju?

Možda bi trebalo, baš kao u lošijim restoranima (da se potencijalni klijenti ne bi mučili i nepotrebno gubili vrijeme ) ponudu i cjenik usluga ( i poza) ilustrirati slikama koje govore više od tisuću riječi ..

Kada smo već kod pušenja i“ pravih“ muškaraca, onih sa brkovima , zanima li vas istinita priča o javnom «hrvatskom» službeniku koji u inozemstvu olajava hrvatsku tvrtku? Kako to da vas ne zanima stvarni stečaj privatne tvrtke šefa „javnog“ filmskog fonda? I to tvrtke koja je ostala dužna milijune kuna hrvatskim filmskim radnicima i glumcima , zatvarala privatne dugove javnim novcem , potopila i poslala u stečaj tvrtke koje su sa njom radile , primala i prala milijune javnog novca .. u skandalima o kojima su novine u kojima ste Vi pisali , o tome pisale na naslovnicama.. koja je ostala dužna stotine tisuća kuna za tehniku JADRAN FILMA kojom je taj hazjajin ,“ javni službenik ,“radio privatne poslove … sa kojom u stečaj idu i neki hrvatski filmovi? Zar vas to zbilja ne zanima ? Ne mogu i ne želim vjerovati da ste i vi dio PR a koji plaća da se istina ne piše! I da dopuštate da , umjesto nje,istine, ta korupcijska hobotnica svima nama u lice baca svoje crnilo? Jer , kada se o nečemu toliko laže , šuti se o onome o čemu stvarno treba govoriti!”

O tom prestrašnom ‘javno-privatnom’ partnerstvu u izvlačenju desetaka milijuna kuna javnog novca u privatne džepove, na primjer. Vidim da je u vašim novinama zajednička rubrika ‘politika i kriminal’ .. pa eto vam teme …

Eto, upućujem vas da obratite pažnju na jednu činjenicu koja Vam , do sada, očito nije privukla pažnju

https://www.novilist.hr/Vijesti/Gospodarstvo/U-stecaju-privatna-produkcijska-kuca-ravnatelja-HAVC-a-Hrvoja-Hribara Eto, upućujem vas da obratite pažnju na jednu činjenicu koja Vam , do sada, očito nije privukla pažnju

Pa je nepostojeći stečaj jedne od naših kćeri tvrtke koja posluje sa dobiti , odjednom postao tema zbog harange klike koja je to koristila da bi nas pokušala „olajati“ u inozemstvu .Uzalud im trud, jer karavane prolaze.

Ipak,tu laž moram objašnjavati baš danas, ovdje u dalekom Svijetu. Pa zar nije divno biti Hrvat?”, stoji u demantiju.