Netko je odlučio prodati pisma Luciana Freuda koja otkrivaju neke nove stvari o njegovoj seksualnosti

Unuk Sigumnda Freuda i veliki slikar cijeli se život predstavljao kao netko tko nije

FOTO: AFP/Getty Images/AFP

Čini se da je slavni britanski portretist Lucian Freud imao homoseksualnu vezu s pjesnikom Stephenom Spenderom, barem ako je za suditi po njegovim pismima koja će aukcijska kuća Sotheby’s uskoro ponuditi na svojoj aukciji.

Možda vam se to čini pomalo čudnovatim s obzirom na to da je nakon njegove smrti isplivalo više priča koje su otkrivale upravo suprotno o njegovoj seksualnoj orijentaciji. Ovaj je umjetnik imao barem četrnaestak djece s nekoliko različitih žena, a navodno je premašio čak i velikog zavodnika Picassa po broju modela s kojima je spavao. Freud je čak i u svojim osamdesetim godinama imao dovoljno snage da naslika akt Kate Moss. I ne samo to, on je svoj potpis u tinti ostavio čak i iznad njezine stražnjice.

No, njegova umjetnost priča neku sasvim drugačiju priču. Da je njegov djed Sigmund bacio oko na njegove slike, zasigurno bi u njima prepoznao nešto mnogo kompleksnije od njegove opsesije korpulentnim ženama. Korespondencija između Freuda i Spendera nije samo još jedna žuta crtica, to je poziv da o umjetnosti ne sudimo isključivo na temelju nečijih biografskih elemenata. Da, Lucian Freud je volio seks, ali njegova su djela proizvod nečega univerzalnijeg od čiste pižude – on ljude nije lišavao samo ograničenja koja nameće odjeća, već i onih rodnih.

Pismo s autopotretom koje je Freud poslao Spenderu
Pismo s autopotretom koje je Freud poslao Spenderu Sotheby's