Netko je upravo prvo izdanje "Hobita" na ekskluzivnoj aukciji platio 12 milijuna kuna

Radi se o običnom prvom izdanju, s autorovim potpisom na vilenjačkom jeziku

FOTO: YouTube

Roman o avanturama mladog hobita Bilba J.R.R. Tolkien je 1937. godine inicijalno zamislio kao priču za laku noć za svoje troje djece. Prvo izdanje tog romana naslovljenog “Hobit” starog 78 godina upravo je na jednoj londonskoj aukciji postiglo nevjerojatno visoku cijenu.

Aukcijska kuća Sotheby’s prodala je Tolekineov roman prvijenac za otprilike 185.000 eura. Prvi je to put u povijesti da je netko za prvo izdanje ovog popularnog romana platio ovoliko. S obzirom na to da je Sotheby’s spornog “Hobita” procijenio na dvostruko nižu vrijednost, činjenica da je prodan za tolike novce još je zanimljivija.

Ono što je cijenu ove upravo prodane knjige natjeralo toliko daleko nisu, kako bi čovjek mogao pomisliti, samo filmovi koji su nedavno reaktualizirali populatnost ove knjige. Jedna je autorova bivša studentica, naime, objavila da joj je Tolkien baš taj primjerak poklonio na jednom od predavanja koje je održao u Leedsu, a posvetu joj je vlastitom rukom napisao na vilenjačkom jeziku koji je izmislio samo za potrebe Međuzemlja. I onda će netko tvrditi da su knjige izgubile na vrijednosti.