Potopljena rimska bazilika iz 4. stoljeća postaje podvodni muzej

Ispod površine jezera Iznik pronađena je stara crkva s kojom Turci planiraju ludosti

FOTO: www.hurriyetdailynews.com

Turcima imaju sreće. Kako prenose njihove dnevne novine Hurriyet, ispod površine jezera Iznik u pokrajini Bursa otkriveni su ostaci i temelji prastare rimske bazilike, koja datira iz 4. stoljeća n.e. Promoćurnim turskim vlastima nije dugo trebalo da u ovom nesvakidašnjem arheološkom otkriću prepoznaju izvrsnu priliku za napredak turističkog biznisa. Profesor Mustafa Sahin s Odsjeka za arheologiju Sveučilišta u Uludagu obavijestio je javnost da je bazilika otkrivena još početkom 2014., kada je tim istraživača fotografirao područje iz zraka, kako bi izradio mapu povijesnih i kulturnih artefakata.

Nakon što su arheolozi i povjesničari umjetnosti obavili svoje nužne stručne preglede, pala je odluka da se osebujna bazilika, ili ono što je od nje ostalo, pretvori u jedinstveni podvodni muzej. Mada je projekt tek u povojima, turske novine izvještavaju da se s preliminarnim radom već započelo. Za restauraciju građevine, te obradu i pripremu terena zadužene su tvrtke Orcan Vessel Rescue i Maritime Construction, zajedno s Geomarine Land i Marine Research, što cijelom projektu daje međunarodni karakter. Tugrul Orcan, član tima, kaže da će sljedeći korak biti cjelovito projektiranje muzeja, kao i potraga za još ponekim arheološkim vrednotama na dnu jezera uokolo bazilike.

Bazilika na dnu jezera Iznik (krupniji plan)

Projekt podvodnog muzeja odobrilo je tursko Ministarstvo kulture i turizma, a sprovest će ga i financirati lokalne vlasti. Stručnjaci vjeruju da je baziliku uništio razorni potres godine 740., a istraživanjem se uspjelo rekonstruirati da je bazilika bila posvećena Sv. Neofitu, jednom od kršćanskih mučenika za vrijeme vladavine rimskih careva Dioklecijana i Galerija. Pronalazak ove bazilike Arheološki institut Amerike proglasio je jednim od arheoloških top-otkrića 2014. No, to nije jedino zapanjujuće otkriće u Turskoj u posljednje vrijeme. U ljeto 2014. u podzemlju turske pokrajine Anatolije pronađena je ogromna mreža tunela, a sve upućuje na to da su arheolozi nabasali na monumentalni podzemni grad, poput onih koji se spominju u drevnim legendama.

"Dimnjaci" u Kapadokiji

Znamo li da se u središnjoj Anatoliji skriva zagonetna pokrajina Kapadokija premrežena čitavim gradovima izdubljenima u živim planinama i stijenama, jasno je da ovakva otkrića golicaju svačiju maštu. Bez obzira što će se Turci sigurno potruditi da turistima kreiraju autentično iskustvo, najradije bismo bili u koži onih arheologa koji su tamo došli prvi.