Nikako ne smijete propustiti kultne avangardne hip-hopere dälek večeras u KSET-u

Nakon osam godina izbivanja grupa nastupa danas, 13. svibnja

Zavod za eksperimentalni zvuk (ZEZ), relativno nova skupina promotora na zagrebačkoj (i hrvatskoj) glazbenoj i klupskoj sceni, nipošto ne posustaje. Nakon što su udruženi sa Živom muzikom organizirali premijerni lokalni nastup hvaljene i beskompromisne britanske glazbenice Gazelle Twin, koji je, kako čujemo, publiku ostavio u stanju transa, ZEZ u KSET nakon dugog izbivanja ponovno dovodi neke od najdražih zagrebačkih gostiju – eksperimentalnu rap grupu dälek. Iznimno cijenjeni na lokalnoj sceni i rado slušani među istinskim glazbenim zanesenjacima, dälek su jedan od onih bendova koji su zahvaljujući Mati Škugoru doprinijeli stvaranju globalnog renomea zagrebačkih žednouhih krugova (uz japanske Zeni Geva i Acid Mothers Temple i američke Liars i Les Savy Fav, primjerice).

Od početka karijere u Newarku (savezna država New Jersey) davne 1998. godine, pa sve do netom svršenog dopusta na koji su otišli 2011., dälek su objavili šest studijskih albuma i čitav niz EP-eva, a surađivali su s imenima poput njemačkih krautrock legendi Faust, metal avangardista Melvins i švicarskih industrial heroja The Young Gods. Na tekućoj povratničkoj turneji, u koju su promptno uvrstili koncert u dragom im KSET-u, dälek nam dolaze u postavi MC dälek (Will Brooks, kičma i mozak benda), DJ rEk (izvorni DJ grupe na prva dva albuma “Negro Necro Nekros” (1998.) i “From Filthy Tongue of Gods and Griots” (2002.)) i Mike Swarmbots (nekoć gitarist, a danas šef za samplere i zvučne efekte).

Poslije pojave glazbenika poput Clipping, Shabazz Palaces i Death Grips prije nekoliko godina, posve je jasno da su dälek sa svojim mračnim i rastrzanim zvukom, atipičnim za hip-hop, bili cijelo desetljeće ispred svog vremena, stoga se danas vraćaju aktualniji nego ikad. Nakon prošlogodišnjih tragičnih događaja u Fergusonu, Missouri, kada je osamnaestogodišnjeg Afroamerikanca Michaela Browna ustrijelio bijeli policajac Darren Wilson, pa su uslijedili neviđeni prosvjedi, nemiri i daljnje međusobno nasilje, dälek su odlučili reizdati album “From Filthy Tongue of Gods and Griots” i s novom pjesmom “Police State is Nervous” upozoriti na ozbiljnost zbivanja u SAD-u.

Prije däleka nastupit će grupa The Closing iz Beča kojima će ovo biti premijerni nastup u Zagrebu. Njihova ambijentalna elektronska glazba pod utjecajem je modernog hip hopa i downtempo IDM-a. Karte za koncert se danas još mogu kupiti na blagajni KSET-a po cijeni od 70 kn, no požurite jer je njihov broj ograničen. Klub se otvara u 20 h.