Thomas Mann za ovaj je roman dobio Nobela. Kultni 'Buddenbrookovi' objavljeni u novom hrvatskom prijevodu

Autor ispisuje priču o propasti jedne obitelji, a mnogi smatraju da je riječ o najvažnijem njemačkom društvenom romanu

Prvo izdanje romana
FOTO: Wikimedia Commons

U izdanju Matice hrvatske, biblioteci Posebna izdanja, objavljen je novi hrvatski prijevod prvog i najpoznatijeg romana Thomasa Manna “Buddenbrookovi – Propadanje jedne obitelji”, koji oslikava život i običaje njemačkoga građanstva 19. stoljeća te njihovu postupnu propast. Roman je na hrvatski jezik preveo Andy Jelčić.

Mann, tada 26-godišnji mladić bez srednje škole – ali izrazito ambiciozan – uzeo je pisati knjigu u kojoj na temelju sudbine četiri generacije sjevernonjemačke obitelji bogatih trgovaca prikazuje razvoj i propast njemačkog i europskog buržoaskog društva u 19. stoljeću.

“Nisam baš oduševljen”, govorio mu je njegov izdavač u početku, no ipak je na kraju objavio roman 1901. godine, više iz dobre volje nego uvjerenja. A ostalo je povijest.

Najvažniji njemački društveni roman

Za mnoge, “Buddenbrookovi” Thomasa Manna su najvažniji njemački društveni roman. Riječ je o iznimnom književnom klasiku, koji je osvojio i Nobelovu nagradu za književnost 1929. godine. Danas, svako spominjanje Thomasa Manna odmah asocira na “Buddenbrookove”, a objašnjenje leži u autobiografskim poveznicama između djela i autora.

Thomas Mann rođen je u Lübecku u trgovačkoj obitelji – gdje se odvija i radnja romana – ali njegove umjetničke ambicije nisu bile dobro prihvaćene u obitelji. Ovaj hipersenzibilni boem nakon smrti oca nije se pokazao sposobnim preuzeti obiteljski posao, zbog čega je bio ismijavan i izrugivan, a borba za vlastitim umjetničkim izrazom nadahnula je njegov prvi roman.

Pisao ga je osam godina

Pisao ga je čak osam godina, pažljivo oblikovajući svaku scenu i lik. Njegova pažnja za detalje i opsežno istraživanje tijekom pisanja rezultirali su bogatim i složenim pripovijedanjem u knjizi, koja obuhvaća samu bit vremenskog razdoblja o kojemu piše.

Atmosfera Mannova rodnoga Lübecka u središtu je njegove obiteljske kronike, koja se odvija u razdoblju koje je presudno oblikovalo modernu njemačku naciju. Pisac romanom istražuje postupni pad nekada prosperitetne obitelji, koja se zatekla u vrtlogu promijenjenih vrijednosti. Mannovi opisi i razvoj likova omogućuju čitateljima da svjedoče eroziji tradicionalnih vrijednosti u kontekstu svijeta koji se mijenja.

U priči pratimo Johanna Buddenbrooka, osnivač obiteljskog poslovanja u pomorskoj i trgovinskoj industriji, koji svojim potomcima pokušava usaditi vrijednosti napornog rada, discipline i štedljivosti.

Lik temeljen na Mannovom ocu

Od drugih glavnih likova, tu je i Jean Buddenbrook, Johannov sin i druga generacija obitelji, koji proširuje poslovanje i ženi se za Elizabeth Kröger s kojom dobiva i troje djece: Thomasa, Christiana i Antonie.

Thomas Buddenbrook, najstariji sin, nasljeđuje obiteljski posao, dok je Christian više zainteresiran za umjetnost i glazbu. Tu je i njihova sestra, Antonie Buddenbrook, jedina kći Jeana i Elizabeth. Od tri središnja brata i sestre iz obitelji Buddenbrook, Thomas je djelomično temeljen na Mannovom vlastitom ocu, Christian na njegovom ujaku Friedrichu Wilhelmu, a Antonie na njegovoj teti Elisabeth.

Napetost između Thomasa i Christiana u romanu temeljena je rivalstvu samog autora s njegovim starijim bratom Heinrichom Mannom.

Ipak, povijesno-politički i društveni događaji ostaju u pozadini priče i ne utječu presudno na život i sudbinu četiri naraštaja obitelji. U romanu su vidljivi utjecaji filozofije Friedricha Nietzschea te Arthura Schopenhauera, kao i Wagnerove glazbe, koji su rano oblikovali Mannov svjetonazor i estetiku.

Najpoznatije djelo

Iako je Mann nakon “Buddenbrookovih” napisao i druge zapažene romane – uključujući “Čarobnu planinu” i “Smrt u Veneciji” – “Buddenbrookovi” su do danas ostali njegovo najpoznatije djelo, koji mu je donijelo međunarodni ugled i pozicioniralo ga među književne divove svog vremena.

Godine 2008. njemački redatelj Heinrich Breloer adaptirao je “Buddenbrookove” u film, prenoseći Mannovu snažnu priču na veliko platno. Film je osvojio nekoliko nagrada i dobio kritičke pohvale zbog hvatanja biti romana.