O Princu iz Bel Aira godinama se širi ovih 5 mitova. Na žalost, nisu istiniti

Smithov dugogodišnji suradnik Jazzy Jeff otkriva pravu pozadinu priča

FOTO: Youtube

“Princ iz Bel Aira” je ušao u naše živote 1990. godine. Zvuči kao čitava vječnost, ali i 25 godina kasnije i dalje nam je jednako drag. To je bila jedna od serija iz devedesetih koju su svi gledali, voljeli smo gotovo sve likove a u neke smo bili i pomalo zatreskani. Podrazumijevalo se i da uvodnu špicu znate izrecitirati od početka do kraja.

Tijekom godina nakupio se čitav niz teorija i pretpostavki o seriji koje nisu bile opće poznate. Neke su bile istinite, dok su neke bile potpune izmišljotine. Huffington Post nedavno je razgovarao s Jeffreyem Townesom, poznatijim kao DJ Jazzy Jeff, koji je u seriji glumio Willovog frenda iz djetinjstva Jazza. On je analizirao neke od najpoznatijih mitova i otkrio što stvarno stoji iza njih.

1. Producent Quincy Jones glumi vozača taksija u uvodnoj špici

taxi

Jedna od popularnijih teorija na internetu je ona da legendarni producent Quincy Jones, koji je imalo ulogu izvršnog producenta u seriji, glumi vozača taksija u uvodnoj špici. Jazzy Jeff opovrgnuo je tu tvrdnju, tvrdeći da je to samo urbana legenda i da je vozač bio netko drugi.

2. Scena u kojoj Jazz leti van iz kuće snimljena je samo jednom kako bi se uštedio novac

jazz

Neki fanovi tvrde da je famozna scena u kojoj ujak Phil lansira Jazza kroz ulazna vrata svoje vile snimljena samo jednom. Prava istina je drukčija – naime, scena je snimana u više navrata, ali nakon nekog vremena Jeff više nije mogao podnositi modrice i bolove od pada. “Svaki put kad bi snimali tu scenu morali bi odradili 40-ak pokušaja dok ispadne dobro. Uskoro sam shvatio da ja to ne mogu i da nisam kaskader”, izjavio je. Iz tog razloga producenti su odlučili da će uvijek koristiti istu scenu, što se na kraju pokazalo kao pametan potez jer je zbog toga postigla kultni status.

3. Cijela serija je metafora za raj i Will je zapravo mrtav

no jeff will

Jedna od popularnijih teorija je i ona da cijela serija ima prikriveno značenje. Prema njoj, Will zapravo nikad nije stigao u Bel Air već je smrtno stradao u tučnjavi na igralištu spomenutoj u uvodnoj špici, a njegov život kod bogatog ujaka zapravo predstavlja kako bi raj mogao izgledati. Jazzy Jeff tvrdi da ni to nije istina, ali cijeni onoga tko je došao do tog zaključka. “Fascinantno je da postoji netko tko je na takav način doživio tu seriju i da ih mozak odvesti u tom smjeru”. Isto tako, spomenuta tučnjava iz uvodne špice se zapravo nikad nije dogodila.

4. Serija je nastala samo zbog financijskih problema Willa Smitha

Opće je poznato da je u vrijeme kad mu je NBC ponudio vlastiti sitcom, Will Smith imao financijskih problema jer je američkoj poreznoj službi dugovao veći iznos. Iz tog razloga razvila se teorija da je odlučio snimati seriju samo kako bi se izvukao iz dugova. Jeff je to odlučno demantirao. “Pravi razlog zašto je došlo do snimanja serije je bio naš spot za pjesmu ‘Parents Just Don’t Understand’. Kad su ga vidjeli, producenti su došli na ideju da bi to mogli pretvoriti u dobru seriju i zato je stigla ponuda”.

5. Will i Jazz su izmislili legendarni pozdrav

will jazz pozdrav

Netočno. Autorska prava za ovaj način rukovanja Jazzy Jeff daje plesaču koji je u tu vrijeme s njima nastupao na turneji po Americi. “Njegovo ime je Mike Barr. On je krenuo s tim pozdravom koji je ubrzo postao naš službeni pozdrav tijekom turneje. Will i ja smo ga nastavili koristiti na setu ‘Princa iz Bel Aira’ i on je ubrzo postao kulturološki fenomen”. Iako je Will u nekoliko navrata koristio taj pozdrav i van serije, Jeff tvrdi da ga u većini slučajeva ne žele koristiti s ljudima koji nisu sudjelovali na toj turneji. To je usporedio sa pravilima američkih bratstava i sestrinstava na fakultetima, gdje se pozdravi također ne mogu koristiti ako niste član koji je prošao inicijaciju.