Iduća godina mogla bi biti dobra za serije; izvukli smo nekoliko novih koje imaju šansu postati hit

Naravno, dolaze i mnoge nove sezone već postojećih serija, no u ovom smo se pregledu foksuirali na sasvim nove

FOTO: screenshot / FX promo

Ova godina je rekorder po broju novih izdanih serija, više od petsto naslova je 2017. doživjelo svoju premijeru. Po svemu sudeći, sljedeća godina neće biti ništa siromašnija novim serijama od prethodne. Dapače, očekuju nas neki prilično uzbudljivi novi naslovi.

Kvantiteta nije garancija za kvalitetu, pa je zapravo manje bitna stavka hoćemo li u novoj godini imati više od 500 naslova koliko ih je bilo ove godine. Pitanje koje je bitnije gledateljima je hoćemo li među cijelom poplavom novih serija sljedeće godine gledati naslove koji su vrijedni naše pažnje i vremena.

Prema onome što je dosad najavljeno, čini se da hoćemo. Izdvojili smo nekoliko novih serija koje su se na društvenim mrežama i sajtovima specijaliziranima za serije istaknule kao najiščekivanije sljedeće godine, te imaju potencijala da postanu pravi hitovi u 2018. Za lakše snalaženje, u zagradama smo naveli datume premijera.

9-1-1 (3. siječnja)

Proceduralna dramska serija istražuje stresna iskustva policajaca, vatrogasaca i liječnika hitne pomoći koji se suočavaju sa zastrašujućim i po život opasnim situacijama. Konkretno, serija nda dramatičan nači cijeli proces, od kada centrala zaprimi 911 poziv, preko toga koju službu šalje na teren, do toga što sve pripadnici tih službi zateknu na mjestu nesreće.

Po prvi puta ćemo u istoj seriji vidjeti zajedničke probleme koje susreću vatrogasci, policajci i liječnici u ambulantnim kolima, te na koji način se zajednički nose s tim problemima. Istovremeno će nas serija upoznati i s njihovim međusobnim razmiricama prouzročenim stresnim situacijama. Seriju su osmislili tvorci Gleeja Ryan Murphy i Brad Falchuk, a u glavnim ulogama će se pojaviti Peter Krause, Connie Britton i Angela Bassett.

The Chi (7. siječnja)

https://www.youtube.com/watch?v=oPqbhroAPWI

Autorica serije The Chi, Lena Waithe, ove godine je osvojila Emmyja za scenarij serije Master of None. Sada se vraća sa serijom o odrastanju u South Sideu, četvrti Chicaga koja je poznata po siromaštvu i kriminalu. Serija se bavi grupicom klinaca i tinejđera, koji jednostavno pokušavaju odrastati u opasnom South Sideu. Kevin je klinac koji pokušava imati obično djetinjstvo u tom opasnom okruženju.

Brandon je sanjar koji sve što želi je normalnu vezu sa svojom djevojkom Jerrikom. Emett je bezbrižan klinac koji će se morati promijeniti kako bi se brinuo o svojoj majci. Ronnie je probisvijet koji pokušava pronaći ljubav i poštovanje smucajući se po ulicama.

Njihovi životi se isprepletu nizom slučajnih događaja, koji im daju šansu za povezivanjem i iskupljenjem za zle stvari koje su radili u prošlosti. U glavnim ulogama ćemo gledati Jacoba Latimorea, Yolandu Ross i Jasona Mitchella, a izvršni producent serije je poznati rapper Common.

Philip K. Dick’s Electric Dreams (12. siječnja)

Amazon je snimio antologijsku seriju prema djelima Philipa K. Dicka. Svaka od najavljenih 10 epizoda pozabavit će se jednom pričom tog velikana znanstvene fantastike, prema čijim djelima su nastali, između ostalog, Spielbergov Minority Report i Blade Runner Ridleyja Scotta.

Sami trailer izgleda impresivno. Na trenutke podsjeća na Zonu sumraka, te nagovješćuje prilično nadrealnu SF seriju s opustošenim gradovima, svinjolikim ljudima, robotima i raznim drugim Dickovim zamislima.

Seriju je osmislio Ronald D. Moore, tvorac Outlandera i Battlestar Galactice (za koju je osvojio Emmyja), zajedno s cijenjenim producentom Michaelom Dinnerom (Justified, Powers). Izvršni producent serije je Bryan Cranston, koji se pojavljuje u jednoj od glavnih uloga, zajedno s Steveom Buschemijem, Gregom Kinnearom, Terrenceom Howardom i Anne Paquin.

Black Lightning (16. siječnja)

https://www.youtube.com/watch?v=RZpJeuXo2CY

Black Lightning je nova DC Comics akcijska dramska serija. Radnja prati Jeffersona Piercea (Cress Williams) koji je nekoć bio superheroj Black Lightning, čija glavna moć je bila da može manipulirati s elektricitetom. Ipak, otišao je u mirovinu prije devet godina nakon što je shvatio koliko njegov superherojski život šteti njegovom obiteljskom životu.

No lokalna banda One Hundred postaje sve jača te kreće sa širenjem nasilja i kriminala, zbog čega Jefferson Pierce odlučuje ponovno obući svoj kostim i suprotstaviti im se kao Black Lightning. Lik su osmislili pisac Tony Isabella i crtač Trevor Von Eeden, a na stripu se prvi puta pojavio 1977. Ujedno je i prvi tamnoputi lik koji je imao samostalni strip u DC Comics opusu.

Counterpart (21. siječnja)

Pilot epizoda serije Counterpart emitirana je 10. prosinca, no ostatak priče rezerviran je za sljedeću godinu. Priča prati UN-ovog zaposlenika koji već tri desetljeća radi isti dosadan vladin posao. Život će mu se promijeniti kada sazna da tajni dio organizacije za koju radi zapravo čuva portal u paralelnu stvarnost, iz koje je u njegovu stvarnost prošao – on sam.

Njegov drugi “ja” je potpuno drugačije osobnosti, a prošao je kroz portal kako bi zaustavio opasnu ubojicu. Dvostrukog glavnog lika s različitim karakterima glumi oskarovac J.K. Simmons, a tvorac serije je Justin Marks, koji upravo radi na scenariju za Top Gun: Maverick.

The Alienist (22. siječnja)

Ova psihološka triler serija smještena je u New York 1896. koji je u šoku zbog niza ubojstava dječaka koji se prostituiraju. Novi šef policije ne zna kuda bi krenuo s istragom pa u pomoć zove čuvenog psihologa dr. Laszla Kreizlera poznatog i kao The Alienist, te novinara i karikaturiste Johna Moorea kako bi proveli istragu u tajnosti. Pridružuje im se mlada i tvrdoglava policijska tajnica.

Glumačku postavu predvodi impresivan trojac: Alienista će glumiti Daniel Brühl (Inglourious Basterds, Rush), novinar Moore će biti Luke Evans (Hobbit, Dracula Untold), a u ulozi nadobudne tajnice će se naći Dakota Fanning (War of the Worlds, Man on Fire).

Vrlo raskošno snimljena serija nastala je prema romanu Caleba Carra, gledat ćemo osam epizoda, i prikazati same začetke kriminalne psihologije i profajlinga. Redatelj serije je Cary Fukunaga, redatelj i producent serije True Detective.

Mosaic (22. siječnja)

Steven Soderbergh već neko vrijeme radi na vrlo ambicioznom projektu za HBO. Nova serija će imati razgranatu radnju, a poznati redatelj je već objavio svoju aplikaciju za koju kaže da je najbolji način za doživjeti njegovu ideju i radnju serije. Naime, preko aplikacije, gledatelji mogu birati kojeg od likova će pratiti.

Soderbergh je složio i drugu verziju svoje vizije koja je praktičnija za emitiranje na televizijama. Njegova vizija će imati šest epizoda, a premijerna prve je najavljena za 22. siječnja). Od većih faca u seriji se pojavljuju Sharon Stone, Beau Bridges i Garrett Hedlund.

Altered Carbon (2. veljače)

Serija je nastala prema cyberpunk romanu Richarda K. Morgana koji radnju smješta 500 godina u budućnost. Društvo je u to doba u potpunosti izmijenjeno tehnologijom. Svjesnost je digitalizirana i spremljena u svojevrsne napredne USB-ove koji se mogu “uštekati” u živčani sustav drugih osoba. Na taj način nitko zapravo ne umire, sve što im treba je druga osoba u koju će prenijeti svoja sjećanja i svoju osobnost.

Seriju je osmislila Laeta Kalogridis, izvršna producentica Shutter Islanda i Avatara te scenaristica Alexandera. Glavne likove glume Joel Kinnaman (The Killing, House of Cards, RoboCop), te James Purefoy (Rome, A Knight’s Tale, The Following. Serija će od 2. veljače biti dostupna na Netflixu.

Good Girls (26. veljače)

https://www.youtube.com/watch?v=-iZQnAcpZmU

Izvršna producentica Jenna Bans (Scandal) donosi prilično neobičnu dramsku seriju. Radnja prati nekolicinu majki iz predgrađa kojima je dozlogrdilo da iz dana u dan krpaju kraj s krajem. Stoga odlučuju izvršiti oružanu pljačku lokalnog supermarketa naoružane s replikama pištoljima.

Seriju opisuju kao spoj filma Thelma and Louise i serije Breaking Bad, a u glavnim ulogama ćemo gledati Rettu (Parks and Recreation), Mae Whitman (Parenthood) i Christinu Hendricks (Mad Men).

The Looming Tower (28. veljače)

Serija nastala prema Pulitzerom nagrađenoj knjizi Lawrencea Wrighta kroz deset će epizoda istražiti koliko su CIA i FBI utjecali na to da Osama bin Laden postane glavni čovjek Al Kaide i američki neprijatelj broj jedan.

Osim utjecaja koje su tajne službe imale na bin Ladenov uspon, serija će prikazati i njihovo međusobno rivalstvo, koje je, naposlijetku, naštetilo njihovoj naciji.

Adam Baldwin glumit će bivšeg CIA direktora Georgea Teneta, dok će njegovog rivala, šefa FBI-jeve protuterorističke službe Johna O’Neilla, glumiti Jeff Daniels.

Krypton (ožujak)

Za sad se zna da će ova serija biti prequel na priču o Supermanu i otkriti nam stvari iz njegove prošlosti i obitelji koju dosad još nismo upoznali. Radnja serije Krypton odvija se dva stoljeća prije priče o Supermanu i prije uništenja njegovog rodnog planeta. Serija će se fokusirati na život Kal-Elovog (Supermanovog) djeda Seg-Ela (Cameron Cuffe) u vrijeme kad je zajedno sa svojom obitelji osramoćen i odbačen iz društva. Seg-El će svim silama nastojati vratiti čast svoje obitelji i usput pokušati spasiti njihov svijet od neminovne propasti.

Serija će se osim događajima u prošlosti pozabaviti i događajima u sadašnjosti, a vidjet ćemo i neke druge, manje poznate DC likove, poput Adama Strangea i Hawkwoman. Tvorac serije je David S. Goyer koji je napisao scenarije za Batman Begins, The Dark Knight, Man of Steel i Batman v Superman: Dawn of Justice.

Sharp Objects (lipanj)

Amy Adams glumit će u obradi romana Sharp Objects AFP

U još jednoj novoj HBO-ovoj seriji, Amy Adams glumit će reporterku koja je netom izašla iz prihijatrijske bolnice u kojoj je provela neko vrijeme zbog osobnih problema. Po povratku na posao dobiva uznemirujući prvi zadatak. Naime, mora se vratiti u svoj rodni gradić kako bi istražila ubojstvo dvije djevojčice.

Serija je nastala prema knjizi Gillian Flynn, autorice romana Gone Girl, serija će imati osam epizoda, a režirat će ju Jean-Marc Vallee, redatelj Dallas Buyers Cluba. U relativno nepoznatoj glumačkoj ekipi, osim Amy Adams ističe se dobitnica Emmyja Patricia Clarkson.

Castle Rock (datum izlaska još nepoznat)

Serija je nastala prema djelima Stephena Kinga, a u deset najavljenih epizoda će se ispreplesti mnogi Kingovi likovi u njegovom zamišljenom gradu Castle Rocku. Castle Rock se snima za Hulu koji su najavili da će serija biti puna mističnih i horor elemenata.

Serija će biti mišung Kingovih romana, pa će tako jedni od glavnih likova biti zatvorenici iz Shawshank zatvora. Među njima se ističe Bill Skarsgård, koji je ove godine vrlo uspješno utjelovio Pennywisea, zlokobnog klauna i glavnog negativca u adaptaciji It-a, nastalog također prema romanu Stephena Kinga.

Među poznatijim facama koje se pojavljuju u seriji su Scott Glenn, Terry O’Quinn i Sissy Spacek, a izvršni producent serije je J.J. Abrams, koji upravo snima devetu epizodu Star Warsa.

Unsolved (datum izlaska još nepoznat)

https://www.youtube.com/watch?v=rNRw-SgV8Ks

Unsolved je prema najavama antologijska dramska serija koja će se baviti slučajevima ubojstava koji su ostali nerazriješeni. Prva sezona će se pozabaviti još uvijek nerazriješenim ubojstvima Tupaca Shakura i Notorious B.I.G-a.

Serija će dati uvid u odnos i rivalstvo između Tupaca i Biggieja Smallsa, te u policijske istrage koje su uslijedile. Tupaca će u seriji glumiti Marcc Rose, koji je Tupaca već glumio u Straight Outta Compton, a Biggieja će glumiti Wavyy Jonez u svojoj prvoj ulozi. Josh Duhamel i Bokeem Woodbine (Spider-Man: Homecoming, Fargo) pojavit će se u ulogama losanđeleskih detektiva.

The Ballad of Buster Scruggs (datum izlaska još nepoznat)

The Ballad of Buster Scruggs bit će prva TV serija braće Coen AFP

Braća Ethan i Joel Coen malo za promjenu bacili su se u televizijske vode. The Ballad of Buster Scruggs je trenutno u predprodukciji, a radi se o vestern seriji od šest epizoda, a svaka će se pozabaviti zasebnom pričom s Divljeg Zapada.

Poveznica između epizoda je lik Bustera Scruggsa, kojeg će glumiti Tim Blake Nelson. Nelson je s braćom Coen surađivao na filmu Oh Brother, Where Art Thou, u kojem je uz Georgea Clooneya imao jednu od glavnih uloga.

Braća Coen već imaju prilično velikog iskustva s vesternima. Njihova moderna verzija žanra No Country for Old Men iz 2007. nagrađena je s četiri Oscara, a tri godine su snimili remake jednog od najkultnijih vesterna. Njihov True Grit jedan je od najboljih vesterna novijeg doba. Svih šest epizoda The Ballad of Buster Scruggs bit će dostupno na Netflixu.

O Mecanismo (datum izlaska još nepoznat)

O Mecanismo screenshot / Netflix

Tvorac serije O Mecanismo je vrlo kreativan i talentirani brazilski redatelj José Padilha. Pažnju javnosti skrenuo je na sebe svojim redateljskim prvijencem Tropa de Elite, a režirao je i nekoliko epizoda Netflixove popularne serije Narcos.

O Mecanismo je dramska serija bazirana na istinitoj priči o istrazi korupcije unutar građevinskih i naftnih kompanija u Brazilu. Tu istragu provode umirovljeni federalni agent (Selton Mello) i njegova mlađa kolegica i štićenica (Caroline Abras). Serija će se sastojati od osam jednosatnih epizoda, koje će biti dostupne na Netflixu.

Maniac (datum izlaska još nepoznat)

Emma Stone glumit će psihički nestabilnu osobu punu života Flickr

Cary Fukunaga se još jednom našao na našoj listi. Osim The Alienista, režirat će i crnohumornu seriju Maniac o dvoje pacijenata u umobolnici koji provode dane negdje između stvarnog svijeta i njihovog imaginarnog.

Maniac je zapravo američka obrada norveške serije iz 2014., a u glavnim ulogama ćemo gledati Emmu Stone, Jonaha Hilla, Justina Therouxa i dvostruku oskarovku Sally Field.

Disenchantment (datum izlaska još nepoznat)

Matt Groening, tvorac Simpsona i Futurame AFP

Disenchantment će biti prva animirana serija na Netflixu, a za animirani prvijenac su našli pravu facu za taj posao. Tvorac serije je Matt Groening, čiji su Simpsoni i Futurama već odavno ušli u legendu.

Ovaj crtić za odrasle bit će smješten u srednjovjekovno doba u izmišljeno kraljevstvo Beanlandia i pratiti avanture princeze Bean. Problem cijelog kraljevstva je to što je princeza zapravo teška alkoholičarka, a u njezinom posrtanju ju prate vilenjak Elfo i njezina osobna demonkinja Luci.

Lako je za pretpostaviti da će nam Matt Groening ponovno priuštiti urnebes kroz zasad najavljenih deset polusatnih epizoda nove serije.

Watership Down (najavljen za kraj 2018.)

Moderna verzija Watership Downa na Netflixu Netflix

Watership Down je zajednička produkcija Netflixa i BBC-a u kojoj obrađuju prvi roman engleskog pisca Richarda Adamsa iz 1972. Priča prati grupu zečeva koji bježe iz svog brloga kojem prijeti uništenje. Nakon toga se odvaže na avanturu kako bi pronašli svoj novi dom. Usput nailaze na mnoge prepreke i iskušenja.

Glumačka postava koja je posudila glasove animiranim likovima je prilično impresivna. Predvode ju James McAvoy i Ben Kingsley, a uz njih su tu još i Gemma Arterton, Nicholas Hoult te John Boyega, zvijezda novih Star Wars filmova. Sve četiri jednosatne epizode će biti dostupne na Netflixu krajem 2018.