Odlazak redatelja koji je s jednakom strašću radio trilere i mjuzikle: Norman Jewison umro u 98. godini

Filmski redatelj širokih interesa smatran je jednim od najvažnijih redatelja u posljednja četiri desetljeća 20. stoljeća

Director Norman Jewison arrives for the premiere of “The Hurricane” in Los Angeles, California, on December 14, 1999. Norman Jewison, the Oscar-nominated director of "In the Heat of the Night" and "Moonstruck" has died at the age of 97, his publicist said January 22.
The Canadian-born Jewison worked with some of Hollywood's biggest stars including Steve McQueen, Denzel Washington, Sidney Poitier and singer Cher.
Over an eclectic career he hopped among genres, helming musicals, comedies and romances, as well as films that tackle weighty social issues. (Photo by Chris DELMAS / AFP)
FOTO: AFP

Kanadski filmski redatelj Norman Jewison, među čijim se šarolikim remek djelima nalaze drama rasne tematike “U vrelini noći”, romantična komedija “Opčinjena mjesecom” i mjuzikl iz 1971. godine “Guslač na krovu”, umro je u dobi od 97 godina, rekao je njegov agent.

Jewison je umro u svome domu u subotu, rekao je njegov agent Jeff Sanderson u ponedjeljak.

Filmski redatelj iz Toronta, koji je također snimio hladnoratovsku satiru “Rusi dolaze, Rusi dolaze”, i provokativnu rock operu iz 1973. “Isus Krist Superstar” smatran je jednim od najvažnijih redatelja u posljednja četiri desetljeća 20. stoljeća. Naširoko je poštovan zbog svoje sposobnosti da snima filmove različitih žanrova.

Osvojio nekoliko Oscara

Njegovi filmovi osvojili su nekoliko Oscara, a Jewison je 1999. godine dobio Oscara za životno djelo. “U vrelini noći”, u kojem su nastupili Sidney Poitier i Rod Steiger, osvojio je Oscara za najbolji film 1967. godine.

“Opčinjena mjesecom” postala je jedna od najpopularnijih holivudskih romantičnih komedija. Priča je to o udovici iz Brooklyna, koju igra Cher, koja se složi udati za muškarca kojeg ne voli, a potom se zaljubi u njegova brata kojeg igra Nicolas Cage. Cher je za svoju ulogu osvojila Oscara za najbolju glumicu.

Jewisonova mladenačka putovanja po Americi 1940-ih – i svjedočenje bjelodanog bjelačkog rasizma protiv crnaca na jugu – utjecala su na njegove filmove, posebno na njegove tri drame rasne tematike: “U vrelini noći”, “Vojnikova priča” (1984.) i “Uragan” (1999).

Beskompromisni liberal

Jewison se prisjećao da su ga kao dječaka u Torontu često maltretirali ljudi koji su zbog njegova prezimena mislili da je Židov. Potjecao je iz kršćanske obitelji, no ta zabuna ostala je trajna.

Jewison je bio beskompromisni liberal koji je sudjelovao u prosvjedima za građanska prava 1960-ih, poznavao je nekadašnjeg američkog državnog odvjetnika Roberta Kennedyja, kao i heroja građanskih prava Martina Luthera Kinga Jr.-a.

Jewison se razočarao u američko društvo nakon ubojstava Kennedyja i Kinga 1968. godine te se iselio iz zemlje.

Politički idealizam

“Izgubio sam svoj politički idealizam. Tako da sam otišao, odveo obitelj natrag u Kanadu i poderao svoje zelene karte, nešto što mi djeca još uvijek nisu oprostila”, rekao je Jewison 2004. godine magazinu Ottawa Citizen.

Norman Frederick Jewison rođen je u Torontu 21. srpnja 1926. godine. Služio je u kanadskoj mornarici tijekom Drugog svjetskog rata, postao TV redatelj u Kanadi, potom se 1958. godine preselio u New York gdje je snimao TV emisije s filmskim zvijezdama poput Judy Garland, osvojivši tri Emmyja.