One ljubavne lokote koje su odlučili skinuti s mosta u Parizu upravo su zamijenili (legalni) grafiti

Tone lokota uništavale su najstariji pariški most i morale su biti maknute

FOTO: flickr

Pisali smo već o tome kako su pariške gradske vlasti odlučile maknuti 45 tona ljubavnih lokota s jednog od najpoznatijih i najstarijih gradskih mostova, Pont des Arts. Kako bi turistima na neki način ipak omogućili da nekako izraze svoju ljubav Parižani su odlučili podignuti panele predviđene da se na njima ostavljaju graffitiji. Privremene panele odobrio je grad, a reakcije građana na njih su podijeljenje.

Podsjećamo, popularni su lokoti maknuti s ograde tog najstarijeg mosta koji se nadvija nad pariškim dijelom Seine zbog toga šo su predstavjali sigurnosne rizike – nedavno se čak i dio ograde ograde otrgnuo i pao u rijeku zbog nemogućnosti držanja tolike mase. Osim toga, ti su lokoti pridonosili sustavnom uništavanju ove kulturno-povijesne znamenitosti, a dobro prihvaćeni nisu bili niti unutar samog stanovništva grada ljubavi.

No, treba reći i to da dio tih lokota još uvijek visi na ogradama koje okružuju most Pont des Arts, a niti praksa viješanja lokota po pariškim znamenitostima još uvijek nije izumrla pa su turisti tako za svoje neobične izjave ljubavi samo pronašli nova mjesta diljem grada. Gradske vlasti na most ljubavi permanetnije panele planiraju postaviti do kraja godine i na taj način konačno onemogućiti turiste da nastave uništavati vrijedni spomenik kulture.