Nekad je nužno odabrati stranu

Opus Dei je zbilja nastavio rušiti secesijsku vilu na Ribnjaku. Ovako sada izgleda stražnji dio

Iako je rušenje zabranjeno nakon Telegramovog teksta, ono se jučer nastavilo

Pozvana je inspekcija, oni tvrde da će zvati policiju
FOTO: Vjekoslav Skledar

Telegram je u svibnju detaljno izvijestio svoje čitatelje o rušenju povijesno važne, secesijske vile u na Ribnjaku u Zagrebu. Organizacija Opus Dei derutnu vilu unutar zaštićene povijesne cjeline počela je rušiti bez dozvole.

Za nekad reprezentativnu, danas derutnu zgradu dodatno stradalu u potresu, koju su razni vlasnici dugo puštali da propada, Zavod za zaštitu spomenika tada je izdao nalog za hitni prestanak radova uklanjanja. No, predstavnik Zaklade dostojanstvo i nada (Opus Dei), u čijem je kuća vlasništvu zadnjih devet godina, za Telegram je rekao da će je svejedno srušiti jer je opasna, i tamo izgraditi veliki duhovni centar.

Sada, dva mjeseca kasnije rušenje se zbilja nastavlja.

Srušen je dio u kojem se nakada nalazio atelje Vjekoslav Skledar

Fali golemi komad stražnjeg dijela kuće

Telegram je na terenu snimio zabrinjavajuće stanje kuće iz 1905. godine, koja je s dvorišne strane gotovo potpuno srušena. Građevinski materijal razbacan je okolo i fali veliki dio vile u kojem se nekad nalazio atelje. Kako se vidi na našim slikama, iznutra je sada gotovo posve ogoljena.

Kako doznajemo, susjedi su ponovno pozvali nadležnu inspekciju, a otamo im je poručeno da će pozvati policiju da izađe na teren. To se, koliko nam je poznato, dosad još nije dogodilo, a rušenje je jučer nastavljeno.

Pozvana je inspekcija, oni tvrde da će zvati policiju Vjekoslav Skledar

Inače, rušenje vanjskog dijela vile počelo je u svibnju uklanjanjem krova. Evo kako je izgledala prije nego što je uklonjen:

Pogled s ulične strane snimljen dok krov još nije uklonjen Sandro Lendler

A kako nakon:

Zgrada snimljena nakon uklanjanja crijepova Sandro Lendler