Otkrivene su snimke koje daju novi uvid u stvaralaštvo nekih od najpoznatijih francuskih slikara

Sve snimke nastale su 1915. i prikazuju umjetnike u različitim situacijama

FOTO: Screenshot

Najpoštovaniji slikari u povijesti su dali svoj život umjetnosti. Većina njih je bila osebujnog karaktera, no o tome smo dosad uglavnom mogli samo čitati. Video materijali u kojima su zabilježeni neki od najpoznatijih svjetskih slikara s kraja 19. i početka 20. stoljeća su prava rijetkost, odnosno gotovo da ne postoje.

Svaki ljubitelj umjetnosti će stoga znati cijeniti ove video isječke koje je prikupila Openculture.com. Oni su na Youtubeu pronašli kratke snimke Pierrea-Augustea Renoira, Augustea Rodina, Claudea Moneta i Edgara Degasa.

Prva trojica snimljeni su tijekom svojih stvaralačkih procesa, a Degan je snimljen u šetnji Parizom.

1. Pierre-Auguste Renoir

Ova snimka nastala je 1915. kad je Renoir imao 74 godine i zdravlje mu je bilo toliko narušeno da je bio gotovo potpuno onesposobljen za rad. Vidimo ga kako sjedi ispred platna, a njegov 14-godišnji sin Claude pomaže mu s paletom i bojama. U vrijeme kad je ovo snimljeno Renoir više nije mogao hodati i ruke su mu djelomično bile ukočene. Oslanjao se na obitelj i prijatelje koji su mu namještali invalidska kolica kako bi mogao slikati.

Godinama kasnije je njegov drugi sin Jean u knjizi “Renoir, My Father” opisao stanje svog oca. “Ruke su mu bile strašno deformirane. Reuma mu je ukočila sve zglobove, i kad bi ga posjetitelji vidjeli uvijek su ostali zgroženi. Iako se većina njih to nebi usudila izustiti, neki bi se ipak upitali naglas kako je moguće da radi tako genijalne slike s tim rukama”, napisao je Jean.

2. Claude Monet

Snimljen iste godine kad i Renoir, 74-godišnji impresionist Monet zabilježen je kamerom tijekom rada u vrtovima Givernyja, koje je on proslavio sa svojim slikama.

3. Auguste Rodin

U ovom videu prikazano je nekoliko sekvenca u kojima vidimo 75-godišnjeg Rodina, dvije godine prije njegove smrti. U prvoj ga vidimo kako tijekom šetnje proučava strukturu neke zgrade, dok u drugoj pozira. U posljednjoj sekvenci prikazano je kako izrađuje skulpturu u hotelu Biron, u kojem je Rodin živio i stvarao.

4. Edgar Degas

Degas je bio impresionistički slikar i kipar koji je stvarao na prijelazu stoljeća. Ovaj video prikazuje ga u šetnji Parizom. U vrijeme kad je snimka nastala Degas je imao 81 godinu.