Ova dva videa će vam pokazati zašto akcijski filmovi više jednostavno nisu dobri

VIdeo eseji koji detaljno pokazuju kada su režiseri pretjerali s kaosom na filmu

FOTO: YouTube

U jučerašnjoj recenziji ‘Mad Maxa’ sam primjetio jednu stvar. Akcijski filmovi danas su jako loši. George Miller je shvatio isto, pa je odlučio napraviti novi nastavak ‘Mad Maxa’, da bi svijetu pokazao još jednom kako se rade akcijski filmovi.

Ali zatšto današnja akcija ne funkcionira? Matthias Stork, teoretičar filma i režiser, probao je odgovoriti na ovo pitanje s videom u dva nastavka. Njegova je teza (relativno ispravna) da su današnji akcijski filmovi jednostavno prehisterični.

Akcija je u filmovima, onim akcijskim filmovima koje toliko volimo, uvijek bila poptuno razumljiva, iako je tempo bio intenzivan. Vjerojatno najbolji primjer toga je honkonški akcijski film ‘Hard Boiled’ John Woo-a. Akcijske scene su divlje i ekstravagantne, ali u svakom trenutku je jasno što se zbiva. Tome vjerojatno doprinosi i Woo-ova potpuna opsjednutost slow motionom. Ali Woo je samo nastavio ono što su prije njega počeli Sam Peckinpah i Martin Scorsese.

Kaotični filmovi bez imalo reda i smisla

No u posljednjih deset godina stvari su se malo promijenile. Filmovi su postali brži. Prenapuhani. Hiperaktivni. Moderni blockbusteri, pogotvo akcijski blockbusteri, su zamijenili vizualnu poetiku za potpuni napad na sva osjetila. Na žalost, to vrlo rijetko može funkcionirati. Matthias Stork ovu je vrstu filma nazvao kinematografija kaosa i posvetio joj cijeli prvi nastavak svog video eseja.

Ali drugi dio je možda još zanimljiviji. Stork uzima svoj koncept kinematografije kaosa i pokazuje da nije ograničena samo na akcijske scene. Sve češće se ta estetika koristi u scenama dialoga. Čujemo kako likovi pričaju o bitnim stvarima za radnju, ali kamera i montaža nam ne dopuštaju da vidimo izraze lica, govor tijela. Bam, bam, bam, rečenica za rečenicom, odsutna od svih emocija. Ova dva videa su možda najbolja reprezentacija svega što je pošlo krivo u ljetnim filmovima. Srećom, vjerojatno ćemo moći ispraviti.