Ovaj video će vam u 5 minuta objasniti zašto je Orson Welles najbolji režiser svih vremena

Jonathan Rosenbaum zna sve o Wellesu. Poslušajte što ima za reći

FOTO: RKO

Jonathan Rosenbaum je jedan vrlo pametan kritičar, teoretičar i povjesničar filma. Pisao je o Novom valu u Francuskoj, napravio je jednu od najboljih analiza Jarmuschevog filma ‘Dead Man’, a svi još uvijek pamte njegovu kolumnu povodom smrti Ingmara Bergmana.

Sve je to ništa, naspram njegove posvećenosti Orsonu Wellesu. Čovjek je bio urednik posthumne knjige koju je Welles napisao, radio je na nekoliko dokumentaraca o njemu, bio je savjetnik kada se premonitravao Touch of Evil 1998. po Wellesovi uputama i napisao je ‘Discovering Orson Welles’, najvažniju knjigu o tom redatelju. Zato je ovaj kratki, petminutni video, toliko fascinatnan.

‘Citizen Kane’, ‘The Magnificent Ambersons,’ ‘Macbeth,’ ‘The Trial,’ i ‘F for Fake’ samo su neki od filmova koje je Welles snimio u svojoj genijalnoj karijeri, a koje su Rosenbaum i Kevin B. Lee obradili u videu. Negdje pri početku Rosenbaum kaže ključnu rečenicu zbog koje bi trebali pogledati video – stalnu upoznajemo velika umjetnika djela nanovo.Ovo nije samo kronološki pregled Wellesove karijere, nego personalizirani vodič kroz Rosenbaumova iskustva kroz koja ih je doživio.

Orson Welles bi ove godine imao 100 godina. Sasvim dovoljan razlog da proslavimo njegovu karijeru.

https://vimeo.com/126493045