Ove godine u kina stiže gomila adaptacija popularnih romana, izvukli smo njih 10 koje još stignete prije pročitati

Za one koji vole uspoređivati filmove s knjigama prema kojima su nastali

Svjetski književni bestseleri odavno su inspiracija za Hollywood. Dapače, neki od najboljih filmova ikad snimljenih nastali su kroz adaptaciju romana, poput, recimo, Planet majmuna, Let iznad kukavičjeg gnijezda, Lolita… Okej, ne tvrdimo da su filmovi koje donosimo u nastavku budući klasici (neki su i posve blesavi), ali ove godine snima se dosta adaptacija od kojih bi neke mogle biti zanimljive. Tu je nekoliko očitih nastavaka, poput Pedeset nijansi sive ili trećeg nastavka Labirinta, koji nisu baš za svakoga, ali i nekoliko zanimljivih naslova.

Recimo, 12 Strong, knjiga o istinitim događajima po kojoj je snimljen film, a koja prati priču specijalaca koji su na konjima ušli u Afganistan, u rat protiv Talibana, ili službena biografija Neila Armstronga koja je sad dobila filmsku adaptaciju, čine se kao sasvim solidni pokušaji. Stoga, ako ste među onim ljudima koji vole pročitati knjigu, pa je uspoređivati s filmom, prođite kroz listu i provjerite što bi vam moglo biti zanimljivo.

1. The Leisure Seeker

Helen Mirren i Donald Sutherland glumit će u filmskoj adaptaciji glavne likove romana Michaela Zadooriana. Glumit će Ellu i Johna koji su proveli šezdeset godina u sretnom braku. Sada u svojim osamdesetima, Ella boluje od raka, a Johna polako otima Alzheimerova bolest. Ostarjeli par odlučuje provesti svoje zadnje trenutke onako kako oni žele, pa bježe od svoje već odrasle djece i doktora koji im nameću previše ograničenja “za njihovo dobro”. Sjedaju u svoj kamper, kojeg su nazvali The Leisure Seeker, i upuštaju se u svoju posljednju avanturu duž legendarne ceste Route 66. Krajnji cilj im je Disneyland gdje namjeravaju obnoviti sjećanja na prošlost koja već lagano blijedi. Stiže u hrvatska kina 19. siječnja.

2. Maze Runner: The Death Cure

The Death Cure je treći i posljednji roman iz znanstveno-fantastičnog Maze Runner serijala američkog pisca Jamesa Dashnera. Redatelj finalnog dijela serijala ponovno će biti Wes Ball. Režirao je i prethodna dva Maze Runnera, koji nisu pretjerano dobro prošli kod kritičara, ali ih je zato publika solidno prihvatila. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se Ball snaći s posljednjim dijelom sage, očekuje se da će unijeti neke značajne promjene u radnji. Naime, sudeći po kritikama s Goodreadsa fanovi Dashnerovih djela prilično su nezadovoljni završetkom serijala, mnogi smatraju da autor na kraju nije odgovorio na mnoga pitanja koja su ostala visjeti u zraku. U posljednjem dijelu će Thomas (Dylan O’Brien) povesti grupicu odbjeglih u misiju spašavanja svojih prijatelja. Da bi u tome uspjeli, moraju upasti u Lost City, zloglasni labirint koji kontrolira moćna i misteriozna organizacija WCKD. Stiže u hrvatska kina 25. siječnja.

3. 12 Strong

Akcijsku dramu 12 Strong režirao je Nicolai Fuglsig prema romanu Horse Soldiers američkog autora Douga Stantona. Radi se o istinitoj, nevjerojatnoj priči o dvaneastorici pripadnika američkih specijalnih postrojbi koji su nakon napada na Twin Towers potajice ušli u Afganistan. Ondje su krenuli u rat protiv Talibana, ali bez modernih tehnoloških pomagala, nego jašući na konjima. Stanton je odradio vrlo opsežno istraživanje kako bi prenio što točnije podatke o tome što se dogodilo. Kritičari su knjigu ishvalili kao odlično napisano djelo koje daje dobar uvid u taktike koje je ekipa koristila, a koje su zapravo preslika taktika korištenih u konjičkim bitkama još u antičkim vremenima. Grupicu specijalaca u filmu predvodi Chris Hemsworth, a uz njega glume Michael Shannon, redatelj Wind Rivera Taylor Sheridan te Hemsworthova žena u stvarnom životu Elsa Pataky. Stiže u hrvatska kina 1. veljače.

4. Fifty Shades Freed

Knjige iz Fifty Shades trilogije spisateljice E.L. James još uvijek se prodaju kao lude. Svi znaju da se ne radi o maestralnim književnim djelima, no James je svojim spojem romantike, prilično eksplicitnih seksualnih opisa i jednostavnosti ljubavnih romana s kioska stekla golemu popularnost. Dosadašnja dva filma prema njezinim djelima kritičari nemilosrdno popljuvali (Fifty Shades Darker na Rotten Tomatoes ima poražavajućih 10 posto), no zbog goleme zarade na kino blagajnama producenti su se odlučili završiti serijal trećim i posljednjim nastavkom. Anastasia Steele (Dakota Johnson) i Christian Grey (Jamie Dornan) sada su u braku, uživaju u životu ispunjenom ljubavi, strasti i bogatstvom. No, na vidjelo izlaze duhovi iz prošlosti koji bi mogli uništiti sve što su dosad postigli. Stiže u hrvatska kina 9. veljače.

5. Red Sparrow

Autor Red Sparrowa, Jason Matthews, više od 33 godine radio je za CIA. Djelovao je u tajnim operacijama diljem svijeta, te je bio zadužen za regrutaciju tajnih agenata protiv Rusije i Istočnog bloka. Svoja iskustva je pretočio u svoj prvijenac Red Sparrow, fiktivni špijunski triler o zakulisnim igrama između Amerike i Rusije. Glavni lik je Dominika Egorova, bivša balerina koju njezin ujak natjera da se priključi tajnom ruskom programu gdje treniraju specijalizirane ubojice. Ondje polaznike, između ostalog, podučavaju tajnama zavođenja koje će iskoristiti kako bi se približili svojim metama i na kraju ih likvidirali. Senzualnu rusku agenticu glumi Jennifer Lawrence, njezinu metu, CIA agenta prema kojem će osjetiti nedopuštenu privlačnost, glumi Joel Edgerton, a redatelj filma je Francis Lawrence (režirao je Hunger Games trilogiju). Stiže u hrvatska kina 1. ožujka.

6. Simon vs. the Homo Sapiens Agenda

Debitantski roman spisateljice Becky Albertalli brzo je postao bestseler, prošavši odlično i kod kritičara i kod čitatelja. Nepune tri godine nakon prvog izdanja snimljen je film i nazvan je Love, Simon. Film u režiji Grega Berlantija vjerno prati događaje i likove iz Albertallijinog romana; radnja romana i filma prati šesnaestogodišnjeg Simona, koji kao i brojni vršnjaci čezne za pravom ljubavi. No za Simona je ta želja kompliciranija; nikome nije priznao da je gej. U međuvremenu se zaljubio u dečka s kojim se dopisuje preko interneta, no stvari kreću po zlu kad pogreškom mail namijenjen svojoj simpatiji pošalje kolegi iz razreda. Simona će u filmskoj adaptaciji glumiti Nick Robinson koji je bio zapažen u Kings of Summer, još jednoj priči o odrastanju, te u vrlo uspješnom Jurassic Worldu. Uz njega se u filmu pojavljuju Jennifer Garner i Josh Duhamel. Stiže u hrvatska kina 16. ožujka.

7. Ready Player One

Ready Player One je debitantski roman Ernesta Clinea iz 2011. Radnja je smještena je u distopijsku budućnost, točnije u 2044. i prati mladog Wadea Wattsa koji jedini bijeg iz depresivne stvarnosti, u kojoj je zavladala energetska kriza, pronalazi u vitualnom svijetu nazvanom OASIS. Imućni tvorac OASIS-a na samrti objavi da je unutar svojeg virtualnog svijeta postavio skriveni predmet, a igrač koji ga uspije pronaći naslijedit će sav njegov imetak. Da bi u tome uspio, igrač mora riješiti niz zagonetki koje se baziraju na temama pop kulture osamdesetih. Redatelj filma je Steven Spielberg, koji je, sudeći po traileru, uspio napraviti vizualno impresivan SF film s vrlo jasnim i simpatičnim nostalgičnim referencama na osamdesete. U glavnoj ulozi gledat ćemo Tyea Sheridana. Stiže u hrvatska kina 29. ožujka.

8. The Tale of Peter Rabbit

The Tale of Peter Rabbit je prva priča proslavljene britanske spisateljice i ilustratorice Beatrix Potter. Poznata je po svojim dječjim knjigama u kojima su glavni likovi životinje, a dobar dio njih je sama i ilustrirala. U svojoj prvoj priči upoznaje nas s Peterom, nestašnim i neposlušnim zecom koji unatoč upozorenjima svoje majke krene raditi nerede u vrtu farmera McGregora. McGregor naravno krene naganjati Petera po svom vrtu, a cijela priča je zamišljena kao suptilno upozorenje i poduka nestašnim klincima da njihove nepodopštine neminovno sa sobom nose i posljedice. Ove godine nas očekuje animirana filmska adaptacija u režiji Willa Glucka, skraćeno nazvana Peter Rabbit. Glas zecu Peteru će posuditi popularni voditelj Late Late Showa James Corden, a u ostalim glasovnim ulogama su Daisy Ridley (Rey iz Star Warsa), Margot Robbie, Domhnall Gleeson, Rose Byrne i Sam Neill. Stiže u hrvatska kina u ožujku, još nije objavljen konkretan datum.

9. First Man: The Life of Neil A. Armstrong

Ryan Gosling glumit će Neila Armstronga screenshot

Naslov dovoljno govori, knjiga Jamesa R. Hansena je službena biografija Neila Armstronga, prvog čovjeka koji je hodao na površini Mjeseca. Hansenova knjiga daje uvid u Armstrongov život, od samih početaka i kućnog odgoja, privatnog života, do njegova angažmana u američkom svemirskom programu. Kulminacija priče je Armstrongovo sudjelovanje u legendarnoj misiji Apollo 11 i njegova čuvena izjava “Ovo je mali korak za čovjeka, a velik za čovječanstvo”. Naslov filma je malo skraćen, zvat će se samo First Man, a režira ga Damien Chazelle. To će mu biti druga suradnja s Ryanom Goslingom (zajedno su snimi La La Land) koji će glumiti Neila Armstronga. Njegovu suprugu će glumiti Claire Foy, a među poznatijim facama se pojavljuje Jon Bernthal (Punisher) kao David Scott, astronaut koji je letio s Armstrongom na misiji Gemini 8. Stiže u hrvatska kina 12. listopada.

10. The Jungle Book

Andy Serkis režirao je Jungle Book i posuđuje glas Baloou Warner Bros promo

Priča Rudyarda Kiplinga prvi puta je izdana davne 1894., a od tada je nekoliko puta adaptirana za film. Priča o Mowgliju, dječaku kojeg su u indijskoj džungli odgojili vukovi te doživljava razne avanture i sukobe s ostalim životinjama veliki je klasik. Najnoviju filmsku verziju režirao je Andy Serkis koji se proslavio kao Gollum u Gospodaru prstenova, a ovog puta će posuditi glas medvjedu Baloou. Čut ćemo i druge poznate glasove; Christian Bale svoj će posuditi crnoj panteri i Mowglijevom mentoru Bagheeri, Cate Blanchett je zmija Kaa, a Benedict Cumberbatch će posuditi glas glavnom negativcu, okrutnom tigru Shere Khanu. Stiže u hrvatska kina 19. listopada.