Ovi digitalni frikovi će probati vas naučiti umjetničkom programiranju

U zagrebačkom DIY centru održava se radionica programiranja za početnike

Radiona.org ili Zagreb Makerspace je sve poznatija udruga za razvoj “uradi sam” kulture, čiji se radni prostor (doslovno: radiona) odnedavno nalazi na zagrebačkim Krugama. U Radioni djeluju najrazličitiji kreativci (strukovno određenje je nebitno) s misijom “jačanja vidljivosti ‘open source’ kulture i samoodržive produkcije” i vizijom “povezivanja područja umjetnosti, znanosti i tehnologije”. Kako radnici navode, “cilj udruge je stvaranje novih realiteta umreženih i suradničkih praksi u skladu sa svjetskim trendovima kao što su DIY (uradi-sam) i DIWO (uradi-s-drugima).”

Učlaniti se u Radionu i raditi samostalno ili na radionicama može svatko, a mjesečna članarina iznosi 30 kn – Radiona.org je neprofitna udruga i financira se donacijama članova i pokrovitelja, te apliciranjem na javne natječaje. Članovi mogu slobodno raditi u labu na Krugama i imaju pristup svim alatima i sadržajima, kao što mogu i djelovati u sekcijama i podsekcijama laba.

Vikend radionice vrhunskih stručnjaka

K tome, članovi imaju popust na mjesečne međunarodne i domaće vikend radionice pod vodstvom različitih stručnjaka, u organizaciji Radione. Također, članovima i radnicima pruža se prilika da sa svojim izumima i radovima sudjeluju na izložbama, festivalima, konferencijama i drugim eventima, a članovi mogu i sami voditi radionice.

Pogledajte video s izložbe koju je Radiona.org postavila u Rijeci:

Primjerice, Radiona.org će sudjelovati na ovogodišnjem Resonate’15 festivalu u Beogradu (od 13. do 18. travnja), posvećenom vizualnim umjetnostima, dizajnu i glazbi u kontekstu inovativnog korištenja digitalnih tehnologija, hakiranja, programiranja i sl. Radionu će predstavljati dizajneri Dominik Markušić, Ana Labudović i Franka Tretinjak, sudionici Processing grupe pokrenute prošle godine.

Programski jezik na granici umjetnosti

Ako pak želiš saznati što je to processing, biti sudionik Radione i iz prve ruke vidjeti što se tamo uopće radi, prijavi se na radionicu Processing + Hardware – intermediate class, koja će se održati 11. i 12. travnja! Radionicu vodi Bruno Blažinč, programer s velikim iskustvom rada na nezavisnoj kulturnoj sceni.

Radiona.org 01

“Processing je vrsta programskog jezika baziranog na simplificiranoj varijanti Java programskog jezika i integriranog razvojnog sučelja koje se od 2001. godine sistematično koristi u vizualnim umjetnostima povezanima s novim medijima, interaktivnim i generičkim dizajnom, vizualnom komunikacijom i glazbom. Processing su inicirali Casey Reas i Benjamin Fry tada u sklopu Grupe za estetiku i programiranje pri MIT-u u Bostonu s ciljem motiviranja ne-programera prema programiranju kroz alatku koja se temelji na vizualnoj povratnoj informaciji.” Sada se s ovim programskim jezikom imaš priliku upoznati u i kao potpuni amater!