Upravo je počeo jedan od najboljih nezavisnih festivala kulture u Splitu

Platformat se održava od 29. travnja do 9. svibnja

FOTO: Mate Zaja/platforma-doma-mladih.org

Vječna mantra koja se (pre)često može čuti među dokonim hrvatskim življem je da se u većim gradovima Lijepe naše zapravo ništa ne događa. Sigurno svako malo čujete da to netko onako usput kaže, zar ne? Ipak, sama kulturna rubrika ovog portala, natrpana informacijama o kojekakvim zanimljivim događanjima, svjedoči da je stanje na terenu sušta suprotnost. A mi smo tek jedan u moru raznoraznih medija i ni uz najbolju volju ne možemo vas obavijestiti baš o svemu ikad. Međutim, ako ne znate gdje i kako biste proveli nadolazeći prvomajski vikend, a neda vam se baš roštiljati na šoderici ili logorovati duboko u prirodi, jako nam je drago što vas možemo savjetovati. Dragi čitatelji, vi trebate u Split!

Zašto, pitate se? Pa zbog toga što se od danas, 29. travnja, pa sve do subote, 9. svibnja, na nekoliko lokacija u gradu održava treći po redu Platformat, festival nezavisne kulture i umjetnosti koji organizira Platforma Doma mladih u Splitu, jedno od najagilnijih lokalnih udruženja s misijom razvijanja vaninstitucionalne kulturne i umjetničke scene u najvećem gradu Dalmacije. U protekle dvije godine, Platformat i Dom mladih u Splitu kreirali su i ugostili brojne programe sa svih strana Hrvatske (te iz inozemstva), među kojima se našlo različitih radionica, koncerata, izložbi, kazališnih, plesnih i cirkuskih predstava, cirkuskih cabareta, predavanja, tribina, tuluma i svega ostalog što čini jedan dobar, pravi festival kulture koji živi i evoluira zajedno s gradom.

Plakati za Platformat

Radionice, izložbe, filmovi, partiji…

Prvomajski vikend je udaran što se tulumarenja tiče, ali su intrigantne točke programa pametno raspoređene od početka do kraja trajanja festivala. Svakako treba izdvojiti dvije gostujuće izložbe u samom Domu mladih, koje stižu u Split o organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva i arhitektonskog kolektiva Platforma 9,81, u suradnji s Multimedijalnim kulturnim centrom i Odsjekom za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu.

S izložbe "Dizajnerice 1930 - 1980: Kontekst, produkcija i utjecaji" u HDD galeriji

Riječ je o vrlo interesantnim izložbama koje su u Zagrebu, u HDD galeriji, već bile vrlo posjećene – “Dizajnerice 1930 – 1980: Kontekst, produkcija i utjecaji” autorica Maše Poljanec i Maje Kolar sa suradnicima, te “Dizajniranje SC-aHrvoja Živčića i Darija Devića, autora koji su posljednjih godina ponajviše definirali vizualni identitet Studentskog centra u Zagrebu. U četvrtak, 30. travnja u 19 h, u galeriji MKC-a slijedi razgovor s autorima i autoricama koji će moderirati Marko Golub, voditelj HDD galerije, dok će na otvorenju zvučnu podlogu dobrom raspoloženju pružati ekipa radija KLFM.org.

S izložbe "Dizajniranje SC-a" u HDD galeriji

Tijekom čitavog festivala iz dana u dan će se odvijati tematske filmske večeri (“Queer Momenti”, “The Connection”, “Circus Movie Nights” i druge), treninzi različitih vrsta akrobatskog i suvremenog plesa, filmske, strip i ostale likovne radionice, itd. Zaista je teško nabrojati sve privlačne segmente programa. Izložbe stripova održat će poznati umjetnici Helena Janečić i Vančo Rebac (s naslovom “Tvrdokorne mrlje”), dok će ilustratorica, dizajnerica i animatorica Maja Marković 5. svibnja voditi radionicu sitotiska.

S izložbe "Dizajniranje SC-a" u HDD galeriji

Koncerti, ples i aktivizam

Neki od bendova koji će nastupati iz noći u noć su srpske punk legende Six Pack, Shewa, Gardanel, francuski Dunkelnacht, Black Cult i drugi. Mi pak posebno preporučamo popodnevni koncert na otvorenom na platou ispred Doma mladih u subotu, 2. svibnja, u organizaciji KLFM-ovog programa “Radio na cesti”, kada će svirati Baden-Baden, Side Project, Rolo i Porto Morto, neke od najbolje čuvanih tajni mlade domaće indie scene. Još svibanj nije ni počeo, a najbolja događanja već sada se sele na more.

https://vimeo.com/74761681

Naposljetku, sve ovo se događa s još jednim konkretnim ciljem, agitacijom za završetak radova i konačno uređenje prostora Doma mladih, što se, koliko god to čudno zvučalo, čeka još od 1979. godine. Naime, gradnja Doma mladih započela je 1974. uoči priprema za Mediteranske igre u Splitu 1979., ali iz niza zakučastih razloga nikada nije dovršena. Prostor je zjapio potpuno prazan sve dok ga 1994. nisu skvotirali lokalni umjetnici, da bi se stvari polako počele pokretati 1996., kada je Grad Split oformio tijelo za upravljanje zgradom, a proces se ubrzava od 2004. kada tu zadaću preuzima Multimedijalni kulturni centar Split.

Danas Dom mladih ima status regionalnog razvojnog projekta, što je rezultat natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, što daje kakvu-takvu nadu da bi radovi uskoro mogli doista biti gotovi, a svi prostori u Domu mladih potpuno funkcionalni. Da, i tulumarenje na Platformatu način je podrške!