Ovi umjetnici su uzeli jugoslavenske filmske zapise iz '45.: pogledajte kako je metropola nekad izgledala

Izlagat će 5. svibnja u napuštenoj zgradi u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu

FOTO: [BLOK]

U sklopu obilježavanja 70. obljetnice oslobođenja grada Zagreba i pobjede nad fašizmom, osim događanja koja smo već detaljno najavili, u napuštenom gradskom prostoru u Zvonimirovoj ulici 42 u utorak, 5. svibnja, otvorit će se vrlo zanimljiva izložba “Oslobođenje Zagreba, bilješke za rekonstrukciju”. Autori izložbe su Goran Sergej Pristaš, dramaturg i ravnatelj izvedbenog kolektiva BADco., i Mila Pavičević, dramaturginja i spisateljica, s Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji sa studetima Dariom Belićem, Nikolom Šerventićem, Dinom Šertovićem i Inom Zeljkom.

U objavi za medije umjetnici kažu o postavu: “70. godišnjica oslobođenja Zagreba od fašizma ujedno je i 70. godišnjica snimanja filmskog zapisa zabilježenog u povijesti jugoslavenskog filma kao ‘Filmske novosti br.1’. Vraćajući se tom materijalu, montiranoj verziji kao i ‘sirovim’ snimkama, ali i fotografskom bilježenju Zagreba u danima oko Oslobođenja, grupa autora postavlja nađene slike u novi kontekst, otvarajući tako pitanja o transformaciji grada i političkih uvjeta koji ga proizvode s jedne te o transformaciji samog filmskog i fotografskog medija s druge strane.

Intervencije u javnom prostoru grada

Izložba je stoga smještena u napušteni gradski prostor, umjesto u klasični galerijski, a predstavlja arhivske fotografske i video-materijale, kao i materijale nastale manipulacijom (pokretne) slike, zvuka i teksta, kolažiranjem i montiranjem. Za njezinog trajanja na lokacijama kojima su osloboditeljske trupe ulazile u grad (trasa Vlaška, Draškovićeva, Jurišićeva, Frankopanska i Savska) intervenira se obilježavanjem, a dokumentacija tih intervencija se ponovno kao filmski zapis vraća u izložbeni prostor nastavljajući propitivati opreku između snimanja (oko) 8. svibnja 1945. i 8. svibnja 2015. U projektu su korištene fotografije Milana Pavića iz Zbirke fotografija, fotografskog pribora i razglednica Muzeja Grada Zagreba te filmski materijali iz Hrvatskog filmskog arhiva.”

Tijekom trajanja izložbe, u intervencijama u javnom prostoru i snimanju video-spomenika filmu “Oslobođenje Zagreba” sudjeluju Bojan Mucko (Transfer), Mila Pavičević, Goran Sergej Pristaš, Dino Šertović (ADU) i Goran Skelac (Drone). Izložbu kuriraju Ivana Hanaček, Ana Kutleša i Vesna Vuković, a produkciju projekta potpisuje, lokalna baza za osvježavanje kulture u suradnji s ADU. U pripremanju izložbe sudjelovali su i mentori studenata na Diplomskom studiju snimanja, smjer fotografija, doc. Art. Darije Petković i asistentica Jelena Blagović. Izložba i intervencija dio su projekta “Heroes We Love / Naši heroji 2014.-2017.”, koji podržavaju Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, Ministarstvo kulture RH, Zaklada Kultura nova, te Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Izložba će se moći pogledati do 14. svibnja, bit će otvorena svaki dan od 12 do 20 h, a ulaz se ne naplaćuje. Dođite pogledati kako je metropola izgledala u vrijeme Oslobođenja i kako se na to vrijeme može gledati danas!