Ovih 9 kultnih pjesama napisao je Prince (makar to nitko ne zna)

Među njima se nalaze i hitovi poput Nothing Compares 2 U

US singer and musician Prince (born Prince Rogers Nelson) performs on stage at the Stade de France in Saint-Denis, outside Paris, on June 30, 2011. AFP PHOTO BERTRAND GUAY / AFP PHOTO / BERTRAND GUAY
FOTO: AFP

Svi znaju da je Prince bio genijalan glazbenik, ali mnogima je manje poznata činjenica da je osim za sebe pjesme pisao i za mnoge od svojih kolega. Ili su oni njegove pjesme obradili i tako ih proslavili. A radi se o doista kultnim pjesmama zahvaljujući kojima su se izvođači poput Sinead O’Connor, Chake Khan i mnogih drugih vinuli do slave.

Zbog toga vam u popisu koji slijedi donosimo najbolje Princeove pjesme koje je su otpjevali drugi. No, teško je ne primjetiti, barem nakon malo pozornijeg slušanja, da se u svakoj od njih skriva prepoznatljiv Princeov rukopis.

1. Nothing Compares 2 U

Pjesma kojom se početkom 90-ih proslavila irska pjevačica zapravo je Princeova. I premda verziju Sinead O’Connor svi znamo i smatramo je savršenom, mislimo da je važno upozoriti na činjenicu da se, zapravo, radi o Princeu.

https://www.youtube.com/watch?v=-ZCiHsIfrOg

2. Manic Monday

Američki ženski glazbeni sastav Bangles žario je i palio glazbenom scenom sredine 80-ih. Mnogi će se ovih djevojaka natupirane kose vjerojatno prije sjetiti po pjesmi Walk Like an Egyptian, no poznavateljima njihova opusa ništa manje prepoznaljiva Princeova Manic Monday.

3. I Feel for You

Postoji li bolja pjesma od ove? Teško. Osim toga, Stevie Wonder u njoj svira harmoniku. I, Prince je za ovu pjesmu inače osvojio i Grammyja za najbolju R&B pjesmu. A nešto prije nego što ju je Chaka Khan proslavila svoju verziju te pjesme snimile su i sestre Pointers.

4. Love Song

Ovu pjesmu, doduše, potpisuju Madonna i Prince, ali definitivno se u njoj može prepoznati sve ono što je Prince kao glazbenik bio. Objavljena je, inače, na Modonninom albumu Like a Prayer i stvarno ne razumijemo zašto se o njoj ne priča koliko ta pjesma to zaslužuje.

5. Love…Thy Will Be Done

Pjesmu Love…Thy Will Be Done otpjevala je Martika, ali je svima koji dobro poznaju njen opus dosta zagonetno kako se ova snovita, atmosferična pjesma našla na njenom repertoaru. Bilo kako bilo, još jedno Princeovo ingeniozno ostvarenje.

6. The Glamorous Life

Sheila E. bila je bubnjarka u Princeovom bendu The New Power Generation i sjajno je to radila, kao što iz priloženog to možete čuti.

7. How Come You Don’t Call Me Anymore

Prince je ovu pjesmu snimio 1982. i izdao je na albumu 1999. Zatim ju je otkrila Alicia Keys, a ostalo je povijest.

8. Round and Round

Pjesmu Round and Round Tevina Campella napisao je i producirao Prince i nakon što je par puta preslušate čut ćete ga u njoj. Doslovno.

https://www.youtube.com/watch?v=ZFzQNWwNsZM

9. Nasty Girl

Nasty Girl formalno je pjesma grupe Vanity 6, ali u stvarnosti se radi o Princeovom projektu koji je osmislio kako bi se umilio svojoj tadašnjoj curi i frontmanici grupe Denise Matthews.

https://www.youtube.com/watch?v=bfLZfyphg0M