Otkako je Prince umro, slavni glazbenici pjevaju za njega, a mi smo pronašli 8 najboljih nastupa

Ovog velikog glazbenika sjetio se i Bruce Springsteen, ali i Stevie Wonder

LOS ANGELES - MARCH 19:  Musician Prince performs onstage at the 36th Annual NAACP Image Awards at the Dorothy Chandler Pavilion on March 19, 2005 in Los Angeles, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images) *** Local Caption *** Prince
FOTO: Getty Images/AFP

Otkako je američki glazbenik Prince umro prošlog četvrtka čini se da mu se svaki glazbenik koji se otada našao na pozornici odlučio pokloniti. Neki su to učinili tako što su na svojim koncertima odsvirali svoje pjesme poput Noela Gallaghera koji je svirao Live Forever, Pearl Jama koji su izveli Light Years ili Davida Guette koji je imao najlaši zadatak jer je morao samo okrenuti neku njegovu ploču.

No, drugi su se potrudili, prošli kroz Princeov katalog i onda se na kraju svejedno odlučili za izvedbu pjesme Purple Rain. Drugi su nas pak iznenadili svojim izborom.

Mi vam u nastavku donosimo popis najupečatljivijih prošlotjednih tributea Princu.

1. Bruce Sprengsteen: Purple Rain

Springsteen je 23. travnja nastupio u Brooklynu gdje je izveo jednu od najpoznatijih Princeovih pjesama. “Nije postojao nitko bolji od njega”, rekao je okupljenoj masi. “Svaki put kad bih uspio uhvatiti neki njegov koncert vratio bih se skrušen. To će mi nedostajati. On će mi nedostajati.”

Ovo je, inače, bio treći put ove godine da je Springsteen na svom koncertu odao počast nekom glazbeniku koji je umro. Prije Princea poklonio se tako Glennu Freyu obradom pjesme Take It Easy i Davidu Bowieju pjesmom Rebel Rebel.

2. Corey Taylor: Purple Rain

Frontmen grupe Slipknot održao je 21. travnja koncert u Princeovom rodnom gradu Minneapolisu i, pogađate, također otpjevao Purple Rain i to isti dan kad je poznati pjevač umro.

First Avenue, mjesto na kojem je snimljeno dosta scena za spot Purple Rain, vjerojatno je mjesto koje se najčešće povezuje s Princeom tako da je njegov izbor pjesme dosta logičan i očit.

3. Sufjan Stevens i Gallant: Purple Rain

Čak su i ljudi koji su se 22. travnja našli na jednom od najpoznatijih američkih festivala Coachelli imali prilike pjesmom oprostiti se od Princea i to zahvaljujući nastupima mnogih umjetnika kao što su LCD Soundsystem (Controversy), Gallant, Sufjan Stevens i Jhene Aiko (Diamonds and Pearls), Ellie Goulding (kolaž Princeovih pjesama) i tako redom.

Mi smo za vas odabrali izvedbu Sufjana Stevensa i Gllanta.

4. Mumford & Sons: Nothing Compares 2 U

Poznati britanski sastav Mumford & Sons, bend za koji se priča da imaju najbolje koncerte na svijetu, bio je jedan od rijetkih bendova koji su se sjetili da je Prince autor ove fantastične pjesme. Bravo za njih.

https://www.youtube.com/watch?v=ay0edC0lOh4

5. Stevie Wonder: Purple Rain

Stevie Wonder pojavio se dan nakon Princeove smrti u CBS-ovoj emisiji This Morning i otpjevao je Purple Rain. Nakon što je otpjevao refren prekinuo je nastup i ispričao se objasnivši da je teško. Zatim je počeo ponovno, ali je pjesmu samo odsvirao.

Zanimljivo je da je večer prije gostovao na CNN-u gdje je jednostavno u jednom trenutku zatvorio oči i u tišini razmišljao o jednom od svojih rijetkih kolega koji su dijelili njegov ingeniozni glazbeni talent.

6. Tori Kelly: When Doves Cry

Tori Kelly održala je koncert na dan Princeove smrti u gradu Charlotte gdje je otpjevala jednu od kultnijih Princeovih pjesama – When Doves Cry. Ona je živi dokaz da njegovu glazbu nisu voljeli i poštovali samo stariji glazbenici nego i mlade nade.

Tori je, naime, ove godine nominirana za Grammyja u kategoriji najboljeg novog izvođača i odradila je sasvim pristojan posao reinterpretirajući ovu Princeovu pjesmu na svoj vlastiti način.

https://www.youtube.com/watch?v=ocpq_2W360k

7. Jimmy Buffet: Purple Rain

Ovaj američki glazbenik poznatiji je po svojim poduzetničkim podvizima nego po svojoj glazbi, barem većem dijelu ljudi. No, čak i oni koji su se 21. travnja našli na njegovom koncertu u Raleighu dosta su se iznenadili njegovom obradom pjesme Purple Rain (koja je, usput, dosta nalikovala Springsteenovoj).

8. Old Crow Medicine Show: Purple Rain

I za kraj smo ostavili country verziju pjesme Purple Rain. Izveli su je dečki iz grupe Old Crow Medicine Show i dokazali da Prince čak i u ovom žanru zvuči genijalno.