Ovo je 10 najboljih filmova njemačke kinematografije koje morate pogledati prije nego što umrete

Često zaboravljamo da i Nijemci proizvode sjajne filmove

Run Lola Run (1998) / Lola Rennt
Cours, Lola, cours
Pers: Franka Potente
Dir: Tom Tykwer
Ref: RUN032AJ
Photo Credit: [ Arte/Bavaria/WDR / The Kobal Collection / Spauke, Bernd ]
Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement
FOTO: The Picture Desk/AFP

Ljudi često zaboravljaju činjenicu da je njemačka kinematografija svojim pionirskim i inovativnim pristupom filmu zadužila svijet filma. Dovoljno se je prisjetiti samo utjecaja njemačkog filma na razvoj horora, distopičnih science-fiction filmova ili film noira, a i to je samo mali izbor žanrova koje je oblikovala upravo njemačka kamera.

Odabrati samo 10 filmova stoga je zapravo vrlo teška zadaća, ali ovih 10 filmova nastalih u posljednjih 35 godina koje vam mi danas predstavljamo završilo je u poznatoj knjizi naslovljenoj “1001 Movies You Must See Before You Die” pa smo stoga sigurni da nećete pogriješiti pogledate li bilo koji od njih – u slučaju da to još niste, naravno.

1. Das Boot

Ovaj realistični antiratni film Wolfganga Petersena vjerna je ekranizacija Buchheimovog istoimenog romana iz 1973. godine. Radnja prati heroične podvige posade jedne podmornice na čijem je čelu Jurgen Prochow, a smještena je u vrijeme Drugog svjetskog rata. Ovaj se film, inače, smatra jednim od najboljih svjetskih filmskih ostvarenja kad je u pitanju ratna tematika.

2. Downfall (Der Untergang)

Film je nastao 2004. godine, a predstavlja jedan od uspjelijih portreta Führera napravljenih na njemačkom jeziku. Morate znati da je prikazivanje nacizma na način koji je prikazan u ovom filmu u poslijeratnoj Njemačkoj bilo cenzurirano.

Film prikazuje posljednje sate Hitlerova života u njegovom berlinskom bunkeru, a ispričan je iz perspektive njegove dvadesetdvogodišnje tajnice Taudl Junge.

3. Fitzcarraldo

Werner Herzog napravio je ovaj akcijsko-avanturistički film o jednom zaluđenom Ircu koji je na prijelazu 19. u 20. stoljeće zamislio postati poduzetnikom koji će se baviti eksportom gume iz Perua i od zarade izgraditi opernu kuću usred ničega.

https://www.youtube.com/watch?v=F53yUsgVuL0

4. Good Bye, Lenin!

Kad jednog mladića istočnonjemačka policija uhiti zbog sudjelovanja u prosvjedima usmjerinima protiv komunističke vlade njegova majka od silnog šoka doživi srčani udar zbog kojeg padne u duboku komu. Nakon što se nakon nekoliko mjeseci izbivanja iz svijeta konačno probudi cijeli je svijet promijenjen – Berlinski je zid pao, a kapitalizam se ušuljao u Istočni Berlin.

Kako svoju majku ne bi dovodio u stresne situacije Alex, to je onaj mladić s početka priče, svojski se potrudio inscenirati stari svijet.

5. Nosferatu the Vampyre (Nosferatu: Phantom der Nacht )

Ovdje se radi o ekspresionističkom tributeu filmskom klasiku Brama Stokera. Werner Herzog na zanimljiv način oživljava zgode starog Nosferatua koji žudi za djevičanskom Lucy Harker.

6. Run Lona Run (Lola rennt)

Tom Tykwer u ovom popularnom indie filmu gledatelju nudi tri različite verzije iste priče. Crvenokosa djevojka Lola (Franka Potente) ima misiju prikupiti 100.000 njemačkih maraka kako bi spasila život svog dečka koji je zapao u probleme kad je neki dilerski posao pošao po zlu.

Scenarij se bavi načinom na koji se stvarnost mijenja zbog nesvjesno, u sekundi, donesene odluke.

7. The Lives of Others (Das Leben der Anderen)

Ovom je društveno-političkom dramom redatelj Florian Henckel von Donnersmarck osvojio Oscara za Najbolji strani film, a bio mu je to tek prvi ozbiljni film koji je u životu napravio.

Film se odigrava 1984. godine i prati istočnonjemačkog policajca koji špijunira odnos koji se odvija između jednog socijalistički orijentiranog dramatičara i njegove ljubavnice.

8. The Marriage of Maria Braun (Die Ehe der Maria Braun)

Ova parabola o preživljavanju u poslijeratnoj Njemačkoj prvi je dio Rainer Werner Fassbinderove trilogije koja uključuje još “Lolu” i “Veroniku Voss”. Hanna Schygulla u ovom filmu glumi ambicioznu ženu u vrijeme kad je zemlja razorena ratom i korupcijom koja želi uspjeti kao poduzetnica.

9. The Tin Drum (Die Blechtrommel)

Stigli smo do još jednog filma koji je glorificiran Oscarom za Najbolji strani film. Volker Schlöndorff snimio je svoj film prema najpoznatijem romanu nobelova Günthera Grassa koji je bavi neobičnim dogodovštinama jednog još neobičnijeg dječaka.

10. Wings of Desire (Der Himmel über Berlin)

Genijalni Wim Wenders snimio je 1987. godine film o dvojici nevidljivih anđela koji svakodnevno slušaju misli svakodnevnih ljudi. Problem nastaje kad se jedan od dvojice anđela zaljubi u smrtnicu Marion. On bi se zbog nje odrekao svoje besmrtnosti, a ona sanja upravo suprotno – kako da postane besmrtnom.