14 bitnih albuma koji izlaze ovog ljeta i koje biste trebali poslušati

Iz hrpe naslova odabrali smo najbolje koje morate uvijek imati sa sobom

Kako se bliži početak ljetne sezone, domaća glazbena scena se polako priprema za ljetni raspust – barem što se tiče diskografa i novih albuma. Dok se naše tržište pokazalo kao izuzetno nezahvalno za nova izdanja koja se pojave u ljetnim mjesecima, situacija u Americi je poprilično drukčija.

U pripremi je gomila albuma, gotovo njih 70 prema nekim evidencijama. Naravno tu ima gomila stvari koje su nam potpuno nezanimljive, ali zato postoji i solidan broj izdanja od kojih imamo velika očekivanja, ili za koje mislimo da bi mogla ugodno iznenaditi.

Treba uzeti u obzir i potpuno nenajavljene albume koji se mogu skroz neočekivano pojaviti, što je trend kojeg su u posljednje vrijeme objeručke prigrlili američki marketinški stručnjaci. Njih naravno nema na našoj listi, ali zato smo izdvojili 14 albuma za koje vjerujemo da ćete htjeti imati u vašim autima, MP3 playerima i telefonima.

1. Jamie xx – In Colour

Datum izlaska: 1.6.

Debitantski solo album člana grupe xx izaziva veliki interes u javnosti otkad je najavljen njegov izlazak. Moći ćemo ga poslušati za samo nekoliko dana, a oni koji su ga već čuli tvrde kako je izvrstan i kako kvalitetom nimalo ne zaostaje za materijalima koje je producirao sa svojim bendom.

2. Major Lazer – Peace Is the Mission

Datum izlaska: 1.6.

Major Lazer je jedan poprilično nepredvidljiv kolektiv. Iako znamo da na novom albumu možemo očekivati pregršt EDM-a, njihova ljubav prema reaggeu, dancehallu i moombahtonu će vjerojatno polučiti i neke neočekivane rezultate, kakav je bio i singl “Lean On”.

3. Florence + the Machine – How Big, How Blue, How Beautiful

Datum izlaska: 2.6.

Iako je trenutno u nemilosti domaće publike zbog nenadanog otkazivanja nastupa na INmusic festivalu, nitko ne može sakriti činjenicu da se njezin novi album željno iščekuje. Možemo biti optimistični jer sve što smo do sad čuli zvuči vrlo dobro.

4. Muse – Drones

Datum izlaska: 8.6.

Novi album grupe Muse bi navodno trebao biti prepun političkih poruka, a takav je i prvi singl. Tematski će sve pjesme biti povezane, a baviti će se metaforičkim prikazom čovjekova života kao drona kojim upravljaju nadređeni dronovi.

5. Giorgio Moroder – Deja Vu

Datum izlaska: 12.6.

Ovo je prvi album talijanske disco legende Giorgia Morodera nakon gotovo 30 godina pauze. Ovaj 75-godišnjak je imao veliki utjecaj na Daft Punk u posljednjih par godina. Uz Siu, koja se pojavljuje na prvom singlu, na albumu će gostovati Kylie Minogue, Kelis, Mikky Ekko i dr.

6. Mika – No Place in Heaven

Datum izlaska: 16.6.

Mika bi se mogao opisati i kao moderni Freddie Mercury, a njemu je i posvetio svoj singl “Last Party”. Njegov 4. album u cijelosti je producirao Gregg Wells, koji je već surađivao s glazbenicima poput Pharrella i Adele.

7. Third Eye Blind – Dopamine

Datum izlaska: 16.6.

Iako album izlazi za samo nekoliko tjedana i znamo da će se prvi singl zvati “All These Things Are Yours”, i dalje nismo čuli niti minutu s “Dopaminea”. Jedino što su u posljednje vrijeme objavili je ova obrada Beyonceine pjesme “Mine”. Grupa Third Eye Blind na ovom projektu radi već gotovo 5 godina, a nedavno su potvrdili kako će ovo biti njihov posljednji studijski album.

8. Miguel – Wildheart

Datum izlaska: 30.6.

Prošle su gotovo 3 godine od izlaska Miguelova albuma “Kaleidoscope Dream” s kojim je potvrdio status jednog od predvodnika nove generacije R&B pjevača. Krajem prošle godine na svom Soundcloudu je objavio kratki EP, a jedna od pjesama koja se nalazila na njemu je postala najavni singl za novi album “Wildheart”.

9. Chic – It’s About Time

Datum izlaska: najavljen za kraj lipnja

Prošlo je više od 20 godina otkad je grupa Chic izdala studijski album. S obzirom na veliki povratak disco glazbe, Nile Rodgers iskoristio je pravi trenutak da ih ponovno okupi i na tržište izbaci novu ploču. Prvi singl zvuči odlično, a nadamo se da će i ostatak albuma biti u sličnom tonu.

10. Pusha T – King Push

Datum izlaska: 30.6.

Iako se još uvijek nismo zasitili njegova prvog solo albuma “My Name Is My Name”, Pusha se već vraća s novim projektom. Iako je album još uvijek uglavnom nepoznanica, znamo da Pharrellovi Neptunesi imaju veliku ulogu na njemu i da je Kanye West producirao prvi singl “Lunch Money”.

11. Tame Impala – Currents

Datum izlaska: 17.7.

Kevin Parker i njegov bend su u završnim pripremama oko izdavanja svog trećeg albuma “Currents”. Do sad su na svom Youtube kanalu izbacili nekoliko pjesama i sve zvuče odlično. Ovo je definitivno jedan od albuma koji bi mogao obilježiti ljeto 2015.

12. The Chemical Brothers – Born in the Echoes

Datum izlaska: 17.7.

Jedna od najutjecajnijih grupa na području elektroničke glazbe, The Chemical Brothers, vraćaju se s novim albumom koji mora biti odličan. Najavili su ga s retro singlom “Sometimes I Feel So Deserted”, a potom je uslijedila bomba u obliku nove suradnje s Q-Tipom, s kojim već imaju jedan megahit – “Galvanize”. Sve što možemo reći je da jedva čekamo 17.7. da poslušamo što su braća skemijala.

13. Joss Stone – Water for Your Soul

Datum izlaska: 17.7.

“Water for Your Soul” je sedmi album soul pjevačice Joss Stone. Zanimljivo je što je na njemu dosta radila s Damianom Marleyem, koji je ostavio veliki utjecaj na nju i zbog kojeg će album imati dosta izraženu reggae vibru, uz primjese hip hopa.

14. Frank Ocean – Boys Don’t Cry

Datum izlaska: Najavljen za kraj srpnja

“Channel Orange” je vjerojatno bio najbolji R&B album 2013. godine. Teško je predvidjeti što možemo očekivati od “Boys Don’t Cry”, ali nekako sumnjamo da će Frank Ocean podbaciti. Nadamo se i da će nam uskoro dati neki uvid u novi materijal jer prerijetko dobivamo novu glazbu od njega.