6 filmova koje ste sigurno gledali, a niste primijetili ove skrivene scene

Od Indiane Jonesa do Harryja Pottera, svaki film skriva barem jednu tajnu

Eeaster egg je američki naziv koji označava skrivene poruke, simbole i značenja koji su utkani u filmove, serije i video igrice, a koji predstavlja referencu na zapadnjačku tradiciju traženja uskršnjih jaja.

Prvi put se pojavio krajem sedamdesetih u kompaniji Atari, koja se bavila izradom video igrica. Atari je u to vrijeme držao imena svojih programera i dizajnera u tajnosti, a jedan od njih, Warren Robinett, se nije slago s takvom politikom. On je odlučio suptilno ubaciti svoje ime u samu igricu, a igrači su to ubrzo skužili.

Istu stvar rade redatelji u filmovima već godinama, samo što oni najčešće ubacuju neke pop reference koje nemaju apsolutno nikakve veze s radnjom niti vremenom u kojem se ona događa. Velika je strast filmofila otkrivati takve skrivene poruke, a često prođe i više godina nakon čega netko otkrije što nitko do tada nije primjetio.

Donosimo vam 6 detalja iz filmova koje ste sigurno gledali ali ih, poput nas, niste nikad dosad primjetili.

1. R2-D2 i C-3PO se pojavljuju u filmu “Indiana Jones”

o-SONG-OF-THE-LARK-570

Roboti iz “Star Warsa” se dva puta pojavljuju u prvom filmu o Indiani Jonesu, i to oba puta kao hijeroglifi na zidu. Prvi put u trenutku kad Indiana otkriva škrinju, a drugi put u puno većem formatu na zidu iza Jonesa i Sallaha dok podižu škrinju.

2. “Priča o igračkama” je puna posveta “Isijavanju”

o-SONG-OF-THE-LARK-570 (1)

Serijal “Priča o igračkama” je pun posveta klasiku Stanleya Kubricka. Najuočljiviji od svih je tepih iz Sidove kuće u prvom dijelu, koji je identičan onome u hotelu Overlook iz “Isijavanja”.

3. Gdje je Jura? U “Apocalyptu”

waldo

Poprilično bizarno, pa čak i za Mela Gibsona. U ovom filmu koji prikazuje propast majanske civilizacije, tijekom scene naganjanja među hrpom ljudskih leševa na milisekundu vidimo i čovjeka obučenog u Juru (ili Waldoa, ako vam je draže). Ta scena je uključena samo u verziju filma koja se prikazivala u kinima.

4. Pac-man se pojavljuje u originalnom “Tronu”

tron

U potrazi za Flynnom i Tronom, Sark viče na ekran na kojem se jasno vidi Pac-man u svom gladnom pohodu, a čak ga se može i čuti.

5. Prince je trebao glumiti u “Fargu”, na kraju se pojavljuje samo njegov simbol na odjavnoj špici

fargo

Pojava Princeova simbola u odjavnoj špici “Farga” bila je zafrkancija redatelja zbog priča kako će poznati pjevač imati malu ulogu filmu. Iako to nije bila istina, s njim se zaista je pregovaralo oko toga. Simbol je stavljen u špicu i u znak podrške Princeu koji je u to vrijeme vodio žestoku sudsku borbu sa svojom izdavačkom kućom i nije imao pravo koristiti svoje umjetničko ime.

6. U trećem “Harryu Potteru” postoji scena seksa

harrypottersexxx

U filmu “Harry Potter i zatočenik Azkabana”, Fred i George Weasley daju Harryu mapu Hogwartsa koja prikazuje trenutnu lokaciju svake osobe. Na odjavnoj špici je prikazana ista mapa koja prati ljude prema njihovim koracima. U donjem lijevom kutu ekrana se u jednom trenutku prikažu četiri otiska koji su okrenuti jedni prema drugima, s tim da su dva koji pripadaju jednoj osobi raširena oko dva koji pripadaju drugoj.