Ovo je 6 razloga zašto morate otići na zagrebački Noir festival za par dana

Dobar program, super filmske projekcije i pokoji koncert koji će vas razveseliti

FOTO: abduzeedo.com

Sjećate se svih onih divnih crno-bijelih filmova koje vole gledati vaše bake i djedovi? Ma, sigurno ih gledate i vi s obzirom na to da se HRT dobrano trudi popuniti rupe u svojim kulturnim programima upravo takvim filmovima, noir filmovima. Radi se o žanru koji je nam je donio genijalnu kostimografiju, preokrenuo je način uporabe filmske rasvjete i omogućio krimiću da se kanonizira kao neosporno najneuništiviji dio popularne kulture čitanja, a garantiram vam da je upravo takva vrsta filma proizvela i odgojila respektabilan broj detektiva.

Ako ste poklonik ove vrste filmskog izraza, onda imate barem šest razloga za sreću jer se za koji dan u Zagrebu otvara peti filmski festival posvećen noiru. U nastavku ćete pronaći dovoljno motivacije da ga pohodite.

1. Genijalan program

Jubilarni, peti, Noir festival možda nije jedan od onih koji se mogu podičiti zavidnom prihodovnom stranom u svom financijskom planu, ali su se organizatori potrudili ponuditi nam pristojan presjek noira. Pronaći će se ponešto za svakoga, bez obzira gajite li jače osjećaje prema klasičnom noiru ili njegovim modernim inačicama. Slobodni ste odabrati bilo koji od 5 filmova koji se nude.

2. Projekcije

Ovo je festival koji će vam vjerojatno neće ponuditi spektakularne lokacije, ali će svakako evocirati vremena koja je velik dio nas ostavio iza sebe. Najveći se dio projekcija planira puštati na platna Studentskog centra. Dođite malo ranije na odabranu projekciju, stanite u red najgore menze u gradu, užicajte iksicu nekog uslužnog studenta (nemojte mu zaboraviti platiti večeru) i prisjetite se zašto je bolje biti odrasla osoba. Ili si ispecite kilu kokica, spakirajte dekicu i put pod noge jer se upravo ovaj festival otvara sezonu kina pod zvijezdama. Budući da je još uvijek nekako hladnjikavo, ja vam toplo preporučam da povedete nekoga tko će vas makar držati za ruku ne bi li vas ugrijao.

3. Opening times

Svi se mi uvijek žalimo kako je ovo kapitalističko vrijeme toliko natopljeno prezaposlenošću da si izlete na kulturna događanja mogu priuštiti samo studenti i nezaposleni. E, pa to baš nije tako. Noir festival svoje kino dvorane otvara u civilizirane sate kad već i nazaposleniji gase svoje kompjutere i bježe iz ureda. Zašto ne pobjeći na dobar stari film i pustiti mozak na pašu dok se bavi raspetljavanjima genijalno predvidljivih plotova?

4. Cijene

Još jedna opće priznata boljka svakog vremena. Dobre vijesti, svi sadržaji koje Noir nudi su besplatni!

5. Nije u filmu sve

U slučaju da ste ipak nezainteresirani za film, jer ima nas od onih koji preferiraju druge i drugačije medije (Telegram, a niti autor nikoga ne osuđuju), Noir Festival ponudit će vam obilje drugih sadržaja. Možda volite glazbu ili volite knjige, ali sigurno volite dobre razgovore uz koje pifce. Sve to ćete pronaći uveličate li ovu mračnu filmsku svečanost svojim prisustvom. Za vas će pjevati Alba i Leo, čitat će se knjige s popularnim noir autorima i govoriti o tome zašto je noir još uvijek toliko super.

6. Ima još

Ako ste pak bili toliko oduševljeni gejmer-programer i predbilježili se na vrijeme za radionicu na kojoj će se izrađivati aplikacije, onda ste pravi sretnik. Što da vam drugo kažem, osim da se nadam da ćete se i vi dobro zabaviti, a da ćemo mi ostali uživati u plodovima vašeg rada.