Ovo je 9 najluđih stvari koje je Tom Cruise snimio bez pomoći kaskadera

Cruise je poznat po tome da mu ne trebaju kaskaderi, ali ovo je ekstremno

U novom traileru za Mission Impossible Tom Cruise visi s aviona koji uzleće. Cruise zapravo visi s pravog aviona koji zapravo polijeće. Barem se tako priča. Naravno, nitko ne bi povjerovao ni riječi da prije nekoliko mjeseci nisu izašle špijunske fotografije sa seta na kojima se vidi pravi avion, koji zapravo polijeće i na kojem stvarno visi pravi Tom Cruise. Potpuno suludo.

Cruise je danas poznat po dvije stvari – potpuno je sumanuti Scientolog i apsolutno svi režiseri ga cijene zato što insistira da sam radi svoje kaskade (da, išao sam u rječnik provjeriti kako se kod nas prevodi ‘stunts’). Studio i osiguravajuće kuće obično dobivaju slomove živaca svaki put kada se pokuša objesiti iz aviona, ali on ih baš ne sluša.

Primjetili su sličnu stvar i dobri ljudi u New York Magazinu pa su angažirali jednog od najlegendarnijih kaskadera na svijetu, Randy Butchera, da za njih probere i objasni 9 najluđih i najopasnijih stvari koje je Cruise napravio na filmu. Danas je cool mrziti cruisea, ali ovo zahtjeva ozbiljan respekt.

1. Mission: Impossible (1996): Provaljuje u sef, viseći s kabla

Ovo je trik koji su deseci filmova kopirali nakon što je Cruise to napravio. Zavezan je za specijalno uže i spuste ga deset metara od vrha sefa. Na Cruiseu je da sam balansira u zraku, trudeći se da ne padne i pritom glumi kako hakira u tajnu bazu podataka.

‘Baš zato što vidimo da je Cruise zavezan za tu špagu’, kaže Butcher, ‘je razlog što je ova scena toliko dobra. Vrlo jasno možemo vidjeti kako se muči da bi održao ravnotežu.’

2. Mission: Impossible (1996): Bježi od eksplozije ogromnog akvarija

Klasični filmski trik u kojem se detonira staklo i onda svi bježe od navale vode i (umjetnih riba), objašnjava Butcher. Isto tako, kaže kako ovo nije pretjerano opasna kaskada (još uvijek ne mogu vjerovati da je to riječ). Radili su to i drugi glumci, s jednom malom razlikom. Rijetko kada će glumac riskirati da se nađe u vodi koja je prepuna stakla, pa makar bilo i umjetno staklo koje ga ne bi trebalo ozlijediti. Cruise je to napravio.

3. The Last Samurai (2003): Posljednji napad

Jahanje konja na setu može biti užasno opasno. Nitko ne može sigurni kako će konj reagirati jednom kada krene snimanje. ‘Cruise je očito dobar jahač’, kaže Butcher. ‘Uz sve te ljude koji diljaju oko njega, drago mi je da se usudio sjesti na konja i mahati mačem. Uz to, ima dobru mačevalačku formu’.

4. Mission: Impossible 2 (2000): Otvorna scena planinarenja

Ovo će meni osobno ostati urezano u pamćenje. Cruise se penje po potpuno vertikalnoj stijeni bez ikakvih pomoćnih užadi. No postoji jednostavno objašnjenje za ovo. ‘Naravno da su koristili ozbiljnu užad da ga osiguraju’, govori Butcher. ‘Sve su kasnije digitalno maknuli, ali treba im odati počast zbog jedne stvari. Mogli su sve ovo sagraditi u studiju, tih nekoliko metara planine po kojima se penje i ostatk dodati digitalno. Ali nisu. Cruise se stvarno penjao po pravoj planini usred pustinje’.

5. Minority Report (2002): Skok na letećeg protivnika

Ovdje su svi letjeli uz pomoć kranova i posebnih mehanizama na krovovima za koje su glumci pričvršćeni. Ono što je posebno fascinantno je što vidimo Cruisevo lice dok ovo radi, tako da smo sigurni da je to on. Jedini problem, ističe Butcher, je što je ovdje trebalo biti nekoliko desetaka pokreta koji su trebali biti savršeno usklađeni. To obično rade izuzetno istrenirani kaskaderi, a ovdje je to izveo glumac.

6. Mission: Impossible 3 (2006): Bacio se s nebodera u Šangaju

Ovo nije Cruise. Zapravo, jest Cruise ali nije zapravo ovo izveo. Cruise se stvarno bacio, ali s platforme visoke 10 metara u studiju ispred greenscreena. Onda su u postprodukciji dodali grad iza njega. ‘Tko god je snimao grad’, kaže Butcher, ‘je odradio sjajan posao. Vidi se da su sve snimali na pravim zgradama i sve se savršeno uklopilo’. Siguran sam da bi se Cruise dobrovoljno bacio s nebodera, ali nikako nisu mogli dozvolu da snimaju sve scene koje su im trebale na zgradi.

7. Knight and Day (2010): Pada na auto i drži se dok traje potjera

Ovdje je najočitije da Cruise nije snimio cijelu sekvencu sam, kaže kaskader, ali je odradio i puno više nego što bi bilo koji drugi glumac učinio. Eksplozije i prevrtanja automobila su, naravno, rađene digitalno, ali vožnja na automobilu je prava. Dio krupnih kadrova je snimljen u studiju, samo da bi mogli kontrolirati zvuk prilikom dijaloga, ali je Butcher poprilično siguran da se pravi Cruise vozi na automobilu dok jure kroz promet.

8. Knight and Day (2010): Vozi motor dok se Cameron Diaz prebacuje na sjedište ispred njega

https://www.youtube.com/watch?v=ntAY4tnwa2w

Ovo bi mogla biti najopasnija stvar koju je ikada napravio. Cijelo vrijeme jure kroz promet, na motoru, bez kaciga. ‘Dosta djelića ove scene su odradili kaskaderi’, kaže Butcher. ‘Ali na nekoliko mjesta se vidi da Cruise vozi motor dok se kaskaderka miče oko njega. To može biti nevjerojatno opasno. Puno opasnije nego trikovi koje rade kada su osigurani s užadi. Mogli su puno gore proći na ovome, nego da je visio zavezan na najvišoj zgradi na svijetu’

9. Mission: Impossible – Ghost Protocol (2012): Penjanje po Burj Khalifa

A kad smo već kod najviše zgrade na svijetu, Cruise se popeo na nju. Doslovno. ‘Taj čovjek ima čelična muda’, kaže Butcher za Cruisea. Naime, Tom je zapravo visio sa najviše zgrade na svijetu. Da, bio je osiguran posebnim kablovima, ali svejedno. Sigurno nije ugodan osjećaj. Ali Butcher tu ima nešto za dodati. ‘Ovo se zapraov nimalo ne razlikuje od prvog primjera koji smo koristili. Upotrijebili su potpuno identičen tehnike. Jedina je razlika što je tamo visio s deset metara, a ovdje je bio kilometar u zraku. Ali, u principu je stvar identična’.