Ovogodišnji Cannes je prepun fenomenalnih naslova, a ovo je 10 najboljih filmova

Do sada nije bilo postava koji ovoliko raznolik u žanrovima i emocijama filmova

(From L) French producer Denis Pineau-Valencienne, screenwriter Marcia Romano, actor Benoit Magimel, actress Catherine Deneuve, director Emmanuelle Bercot, actor Rod Paradot, actress Sara Forestier and producer Francois Kraus attend a press conference for their film "Standing Tall" (Tete Haute) ahead of the opening of the 68th Cannes Film Festival in Cannes, southeastern France, on May 13, 2015. AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
FOTO: AFP

Filmski festival u Cannesu opako nam se približava. Filmska festivalska konkurencija će ove godine biti iznenađujuće velika pa je stoga teško zavidjeti braći Coen na njihovoj predsjedateljskoj fukciji. Meni je bilo teško izabrati samo ovaj skromni pregled od 10 najiščekivanijih filmova – ovogodišnji program naprosto obiluje sjajnim naslovima.

Bilo da se radi o prokušanim redateljskim imenima kao što su Matteo Garrone, Jia Zhangke ili Jaques Audiard ili su u pitanju neka nova imena s nezavisne filmske scene, konačni rezultati su podjednako dobri. Ono što možda ipak najviše začuđuje u ovogodišnjem 68. izdanju Filmskog festivala u Cannesu je izrazito velik broj filmova na engleskom jeziku koji su nastali na neameričkom tlu.

Ono što slijedi je samo kratki uvod u neke od onih filmova za koje ste dosad sigurno već čuli i čiju komercijalnu distribuciju zasigurno s nestrpljenjem očekujete. No, ne brinite. Kako će festival odmicati, tako ćemo vas mi informirati o tome kako se cijela stvar razvija i jesu li ovi filmovi s naše liste zaista zaslužili toliku pažnju ili je ipak bilo i boljih. Uživajte!

1. Inside Out

2. Love

12-cannes-love.w1920.h1276.2x

3. Irrational Man

4. Lobster

12-cannes-lobster.w1920.h1273.2x

5. The Sea of Trees

12-cannes-sea-of-trees.w1920.h1276.2x

6. MacBeth

https://www.youtube.com/watch?v=UGX9ZKDm1GA

7. Sicario

12-cannes-sicario.w1920.h1276.2x

8. Youth

9. A Tale of Love and Darkness

https://www.youtube.com/watch?v=y7lYqMFzSbw

10. Carol