Palestinski autor nominiran za 'Arapskog Bookera': služi tri doživotne kazne, a zatvorski čuvari uništavali su mu stranice romana

Autor Basim Khandaqji uhićen je zbog terorizma 2004. godine, u dobi od 21 godine. U zatvoru je napisao šest knjiga

FOTO: SCREENSHOT@Arabic_Fiction

“A Mask, the Color of the Sky”, najnoviji roman zatvorenog palestinskog autora Basima Khandaqjija, nominiran je među šest finalista za Međunarodnu nagradu za arapsku fikciju 2024. godine, piše Literary Hub.

Roman se vrti oko života Nura, arheologa koji živi u izbjegličkom kampu u Ramallahu, glavnom gradu Palestinskog Autonomnog Područja, smještenom na Zapadnoj obali s oko 25 500 stanovnika.

Priča prati njegovo otkriće plave osobne iskaznice izraelskog građanina, koja je bila sakrivena u džepu starog kaputa. Zaintrigiran, Nur preuzima identitet vlasnika iskaznice kako bi dobio pristup arheološkim lokalitetima na Zapadnoj obali, ali i dodatni uvid u svoje ugnjetavače.

Uhićen zbog terorizma

“Ovo je prvi put u povijesti nagrade da roman iza zidova izraelskog zatvora doseže čitatelje s druge strane”, rekao je profesor Yasir Suleiman, predsjednik Upravnog odbora nagrade, nakon što je otkrio uži izbor.

Khandaqji, rođen 1983. u gradu Nablusu na Zapadnoj obali, uhićen je zbog terorizma 2004. godine, u dobi od 21 godine. Osuđen je na tri doživotne kazne zbog sudjelovanja u planiranju bombaškog napada u Tel Avivu, u kojem su poginule tri osobe.

Autor je u zatvoru završio fakultet Političkih znanosti i od tada je napisao šest knjiga, uključujući četiri romana i dvije zbirke pjesama.

Pisao u ‘teškim okolnostima’

Nakon što je roman završio u užem izboru nagrade, Khandaqjijev brat rekao je da je napisan između lipnja i studenog 2021. godine, “u teškim okolnostima”. Dodao je i kako je Basim posljednjih godina bio u različitim zatvorima, prebacujući se iz jednog u drugi zbog mjera koje su poduzimale uprave zatvora.

“Ponekad bi izgubio neke informacije ili bilješke koje je prikupio, jer bi ih čuvar zatvora uništio. On piše od 5 do 7 sati ujutro, to je ono što mi je rekao tijekom jednog od mjesečnih posjeta, koji traju samo 45 minuta. Dakle, on piše prije nego što čuvari zatvora prebroje zatvorenike i prije nego što započne klasična zatvorska buka. Tijekom ta dva sata, Basim napiše otprilike dvije stranice, a vrlo često mu ispisane stranice uništavaju čuvari zatvora. To se, kako mi je rekao Basim, događa svim zatvorenicima koji pokušavaju pisati dok su u pritvoru,” rekao je brat zatvorenog autora.

Čak i ako Khandaqji bude odabran kao ovogodišnji pobjednik Međunarodne nagradu za arapsku fikciju, vjerojatno neće primiti nagradu od 50.000 dolara. Izraelska zatvorska služba već je komunicirala izraelskim medijima da “terorist neće moći primiti nagradu”.

Ne zna za nominaciju

Sam autor vjerojatno nije ni svjestan svoje nominacije. Naime, Khandaqjijeva obitelj rekla je u siječnju da ga nisu mogli kontaktirati u posljednjih nekoliko mjeseci.

Palestinski autor Osame Al-Eisse također se nalazi na užem popisu za ovogodišnju nagradu. Njegov roman “Sedmo nebo Jeruzalema” smješten je u Jeruzalem tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, u vrijeme kada su se stanovnici grada suočavali s izazovima rata i gladi.

Poznata kao “Arapska Bookerova nagrada”, Međunarodna nagrada za arapsku fikciju osnovana je 2007. godine, kako bi stavila fokus na izvrsnost u suvremenoj arapskoj književnosti i promovirala arapska književna djela, a danas se smatra najprestižnijom književnom nagradom u arapskom svijetu.

Nagrada donosi prijevod na engleski

Popis prethodnih dobitnika nagrade uključuje libanonsku spisateljicu Hodu Barakat (2019., za roman “Noćna pošta”), iračkog pisca Ahmeda Saadawija (2014., za roman “Frankenstein u Bagdadu”) i marokanskog pisca Mohammeda Achaarija (2011., za roman “Luk i leptir”).

Svaki od šest finalista primit će 10.000 dolara, a pobjednik, koji će biti objavljen uoči Sajma knjiga u Abu Dhabiju krajem travnja, dobit će dodatnih 50.000 dolara. Nagrada također pokriva troškove prijevoda pobjedničkih knjiga na engleski jezik.