Paolo Sorrentino snimio je za HBO seriju The Young Pope koja je, navodno, nešto najbolje u povijesti tog medija

Naslovnu ulogu tumači Jude Law, a igra i Diane Keaton

FOTO: screenshot

Nakon što je najavljena serija The Young Pope talijanskog Oscarom nagrađenog redatelja Paola Sorrentina nameće se pitanje je li starenje središnja tema opusa tog glasovitog redatelja, piše IndieWire. Sorrentino je, naime, u Veneciji prikazao prva dva sata svog dugometražnog televizijskog projekta za koji se na internetu upravo pojavio i prvi trailer.

Jude Law tumači naslovnu ulogu najmlađeg pape u povijesti Crkve, kao i prvog pape koji potječe iz SAD-a. “Nemam grijeha za ispovjediti” kaže Law u prvim momentima trailera. “Ja sam kontrodiktornost. Ja sam Bog.” A taj će mu nimalo skrušeni stav, sigurni smo, pomoći pri snalaženju u intrigama koje će uslijediti.

Osim Lawa u Sorrentinovoj miniseriji pojavljuju se, inače, i Diane Keaton, James Cromwell te Silvio Orlando. Serijal se sastoji od 10 epizoda, a premijera prve zakazana je na HBO-u krajem ove godine.

Neobično dugačke epizode sorentinovski su prepoznatljive

Ljudi koji su u Veneciji imali prilike pogledati prva dva sata serije The Young Pope kažu kako je Sorrentino uvodne kadrove orkestrirao u svojoj, sad već, prepoznatljivoj baroknoj maniri. No, poznati redatelj, kažu, već u idućoj sceni neočekivano dekonstruira tu sliku jutarnjom rutinom protagonista dajući gledatelju jasno do znanja da je netom svjedočio snu, ali ne nužno i filmu.

Pa ipak, prema izvještajima, najzanimljiviji element ove 10-epizodne serije način je na koji čuveni talijanski redatelj svoj filmski tempo prilagođava televizijskom formatu. Epizode će, inače, trajati svaka po sat vremena, što redatelju daje i više nego dovoljno prostora da se izrazi s lakoćom, odnosno da gledatelju pruži mogućnost detaljnog istraživanja značenja svake od Sorrentinovih scena.

Serijal ima golemi potencijal da postane najboljom ikad

Jude Law igra Lennyja Belarda, 27-godišnjeg bivšeg njujorškog kardinala koji je postao najmlađi, a ujedno i prvi američki papa u dugoj povijesti te institucije. Njegovim izborom iznenadili su se svi, uključujući i njega samoga. No, Sorrentino vrlo brzo daje do znanje da se to nije dogodilo Božjom providnošću već manipulacijama moćnog kardinala Voiella.

A glavni dramski konflikt odvijat će se upravo između netom spomenutog dvojca. Lenny, koji nakon pontifikacije uzima ime Pio XIII, odlučan je (i dovoljno arogantan) u namjeri da promijeni imidž institucije kojoj je stao na čelo. Voiello, s druge strane, vrlo brzo shvaća razmjere svoje pogreške u postavljanju Lennyja na čelo Crkve te poduzima sve kako bi povratio dio svoje stare moći.

A tu je i nezamijenjiva Diane Keaton koja ulogom sestre Mary, žene koja je odgojila Lennyja zbog čega je on doživljava kao zamjensku majku, seriju podiže na sasvim drugu razinu. Svi su likovi, inače, navodno karakterno sjajno i precizno ocrtani, što bi ovu seriju trebalo učiniti jednim od najvećih televizijskih hitova ovog desetljeća.