Pariz postaje prvi svjetski grad koji će ulicu nazvati po legendarnom glazbeniku Davidu Bowieju

Ničije ime neće morati biti uklonjeno kako bi se napravilo mjesta za Bowieja, budući da je ulica nedavno stvorena u sklopu velikog preuređenja

A man walks past a 3D wall portrait of British musician David Bowie, created by Australian street artist James Cochran, also known as Jimmy C, in Brixton, South London, on June 19, 2013. The artwork is based on the iconic cover for Bowie’s 1973 album, Aladdin Sane. AFP PHOTO/JUSTIN TALLIS (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)
FOTO: AFP

Grad Pariz će u ponedjeljak nazvati ulicu po glazbenoj legendi Davidu Bowieju, prvu u svijetu u čast pjevaču koji je umro prije osam godina.

“Rue David Bowie”, nazvana po jednom od najutjecajnijih i najprodavanijih glazbenika 20. stoljeća, službeno će biti otvorena u 13. pariškom arondismanu na lijevoj obali grada.

Ničije ime neće morati biti uklonjeno kako bi se napravilo mjesta za Bowieja, budući da je ulica nedavno stvorena u sklopu velikog preuređenja te četvrti. Ulica dugačka oko 50 metara prije je urbanistima bila poznata po radnom nazivu “VoieDZ/13”.

Vjerna sljedba u Francuskoj

Nema podatka da Bowie ima svoju ulicu igdje drugdje u svijetu. Bowie, koji je umro 10. siječnja 2016. od raka jetre, u ponedjeljak bi slavio 77. rođedan.

Pariz je imao manje važnu ulogu u Bowiejevu životu od Londona, Berlina i Los Angelesa, ali je francuska avangardna kazališna kultura utjecala na njegov vizualni stil.

Bowie još uvijek ima vjernu sljedbu u Francuskoj, gdje fan klubovi poput “Bowie France” prodaju robu, organiziraju koncerte i konvencije koje privlače tisuće ljudi i gdje cover bend “Bowie Reloaded” puni čak i velike dvorane nostalgičnim obožavateljima.