Paul McCartney otkrio inspiraciju iza stihova Beatlesovog hita 'Yesterday'

Legendarni Beatle objasnio je kako se stih iz pjesme odnosi na razgovor u kojem je ismijao svoju majku

FOTO: Getty Images via AFP

Paul McCartney otkrio je inspiraciju iza stihova “I said something wrong, now I long for yesterday” u Beatlesovom hitu “Yesterday”, piše Guardian.

McCartney je rekao da bi taj stih mogao biti podsvjesno nadahnut trenutkom kada je ismijao svoju majku jer je izgovorila nešto što mu je u tom trenutku zvučalo”snobovski”.

Mnogi su do sada pretpostavljali da je stih “I said something wrong, now I long for yesterday”, zapravo posvećen prekidu veze.

Međutim, kako je McCartney objasnio u svom podcastu “A Life in Lyrics”, stih se odnosi na razgovor u kojem je ismijao svoju majku.

‘Sjećam se tog dana’

“Ponekad takve stvari možete shvatiti tek retroaktivno. Vrlo jasno se sjećam tog dana kada me je bilo stid jer sam ismijao svoju majku. Bili smo u dvorištu i ona je izgovorila nešto što mi je zvučalo malo snobovski. Znate, ona je bila irskog podrijetla i radila je kao medicinska sestra, tako da je bila iznad razine ulice i u sebi je imala nešto što smo tada smatrali malo snobovskim. I u tom trenutku mi je malo zvučala kao da je iz Walesa, s kojim je imala veze, jer njena tetka Dilys bila je iz Walesa”, rekao je McCartney, koji je tu pjesmu napisao kad je imao 24 godine, gotovo deset godina nakon što je njegova majka Mary umrla od raka.

Pjesma “Yesterday” uvrštena je u “Grammy Hall of Fame” 1997. godine, a proglašena je i najboljom pop pjesmom svih vremena prema časopisu Rolling Stone i MTV-u 2000. godine.

Pjesma je također jedna od najobrađivanijih pjesama u povijesti snimljene glazbe, s čak 2200 verzija.

 

McCartney je ranije rekao i da mu je smrt majke pomogla da nauči izražavati svoj osjećaj gubitka.

“Imam nekoliko tih malih stvari za koje znam da bi mi ljudi oprostili, jer nisu to velike stvari – to su male stvari – ali to su male stvari o kojima neprestano mislim na način: kada bih samo mogao uzeti gumicu, samo izbrisati taj trenutak, bilo bi bolje”, rekao je McCartney, čiji podcast istražuje inspiraciju iza pjesama pjevača i bendova. Legendarni Beatle vodi ga s irskim pjesnikom Paulom Muldoonom, a u dvije sezone objavili su 24 epizode.