Pisac koji je inspirirao filmski blockbuster 'Wonka' bio je antisemit. Život Roalda Dahla tema je nove predstave u Londonu

Otkriveno je da su u tekstove autora hit knjiga 'Charlie i tvornica čokolade' i 'Matilda' unijete na stotine promjena zbog neprikladnog jezika

FOTO: IMDB

Britanski pisac Roald Dahl, smatran jednim od najvećih pisaca za djecu 20. stoljeća čiji su romani redovito adaptirani u hit predstave i mjuzikle, bio je i antisemit, a njegov život i stavovi tema su nove predstave “Giant” (Div), koja se prema scenariju Marka Rosenblatta i u režiji Nicholasa Hytnera postavlja u kazalištu Royal Court u Londonu, prenosi Guardian.

Velikog pisca, pjesnika i scenarista utjelovit će dvostruki dobitnik nagrade Tony John Lithgow. Dahlova nakladnika Toma Maschlera igra Elliot Levey.

Radnja “Diva” odvija se u 1983., netom uoči objavljivanja Dahlova romana “Vještice”, kada dolazi na metu kritika zbog svojih antisemitskih stavova iznesenih u medijima. U intervjuu za New Statesman te godine Dahl je rekao: “Postoji ta neka crta židovskog karaktera koja izaziva neprijateljstvo… Čak ni smrdljivac poput Hitlera nije ih bez razloga uzeo na pik”. Godine 2020. obitelj Dahl i Roald Dahl Story Company objavili su ispriku za “trajnu i shvatljivu bol” prouzročenu takvim izjavama.

Izbačen problematičan jezik

I samo kazalište Royal Court našlo se 2021. u središtu kontroverze vezane uz antisemitizam zbog uvredljivih stereotipa u predstavi “Rare Earth Mettle”, u kojoj se pojavljuje manipulativni kapitalist milijarder po imenu Hershel Fink. Teatar je potom promijenio ime lika te se ispričao zbog prouzročene boli vezane uz tu produkciju.

Prošle godine otkriveno je da su u Dahlove najpopularnije priče unesene stotine promjena kako bi se uklonio jezik smatran neprikladnim. Njegovi romani i dalje su inspiracija brojnim kazališnim i filmskim produkcijama, uključujući filmski blockbuster “Wonka”, prequel “Charlieja i tvornice čokolade” s Timothéejem Chalametom u glavnoj ulozi, kratki film Wesa Andersona “The Wonderful Story of Henry Sugar”, film Dannyja DeVita “Matilda” kao i nagrađivani istoimeni mjuzikl londonskog Royal Shakespeare Companyja.

Rosenblattova drama odvija se tijekom jednog popodneva u Dahlovoj obiteljskoj kući i nudi “kompleksan portret đavolski karizmatične ikone”, te “crnim humorom istražuje razliku između promišljenog mišljenja i opasne retorike”.