Nevjerojatan potez zagrebačkog kazališta: postavili hit predstavu bez autorskih prava. Kazna može biti enormna, platit će građani

Iz Hrvatske autorske agencije kažu kako su Kazalištu Trešnja poslali pisano upozorenje, no Uprava se oglušila. Ne odgovaraju ni na Telegramove upite

FOTO: Miran Brautović/Kazalište Trešnja

U Gradskom kazalištu Trešnja u petak je premijerno izvedena dječja predstava Charlie i tvornica čokolade, prema istoimenom hit-romanu Roalda Dahla. Novinski stupci već su puni sjajnih kritika, no kako otkriva Telegram, Kazalište Trešnja ovu je predstavu postavilo, izvelo i dalje izvodi bez osiguranih autorskih prava za kazališno izvođenje.

Dapače, dobili su pismo zabrane izvođenja i obavijest o kršenju autorskih prava, potvrđeno nam je iz Hrvatske autorske agencije. Riječ je o specijaliziranoj agenciji koja u Hrvatskoj zastupa britansku agenciju Casarotto Ramsay & Associates Limited. Ova britanska agencija, pak, zastupa zakladu pokojnog Roalda Dahla i njegove nasljednike.

Preko hrvatskih zastupnika nedvosmisleno komuniciraju kako je nemoguće da je Trešnja dobila dozvolu za predstavu “jer se prava za kazališno izvođenje ne mogu dobiti”. Usprkos tome, 21. travnja održana je zagrebačka premijera, a na repertoaru kazališta uredno su navedeni brojni termini izvedbi u travnju i svibnju. Ravnateljica Trešnje Višnja Babić na naše upite, pritom, ne odgovara.

Prava može dati samo Casarotto Ramsay

Adaptaciju i režiju ove predstave, stoji na stranicama Trešnje, potpisuje Lea Anastazija Fleger. Početkom ovog mjeseca, na press konferenciji je izjavila: “Nakon dvije poznate filmske adaptacije, veliki je izazov bio napraviti adaptaciju za kazalište i nadam se da smo uspjeli u tome”. Međutim slavna priča o tvornici Willyja Wonke, oko koje su se u Trešnji nedvojbeno potrudili, postavljena je dubiozno – bez potrebnih autorskih prava.

Kako nam je nakon našeg upita potvrdila direktorica Hrvatske autorske agencije Maja Floreani, prava na scensko izvođenje u kazalištu, odnosno prava na ishođenje dozvole za scensku adaptaciju baziranu na knjizi Roalda Dahla, može dati samo britanska agencija Casarotto Ramsay & Associates Limited.

Zastupnici nasljednika Roalda Dahla

“Naša agencija već nekoliko desetljeća zastupa sve autore – i nasljednike autora – britanske agencije Casarotto Ramsay & Associates Limited. S obzirom da je među njima i Roald Dahl, upoznati smo s činjenicom da je Casarotto Ramsay Ltd. primarni agent Roald Dahl Estatea”, pojašnjava Floreani o zakladi koju zastupa Casarotto Ramsay.

Prije nekoliko godina, nastavlja, dobili su informaciju da su filmska prava i prava na mjuzikl “Charlie and the Chocolate Factory” prepuštena Warner Brosu, no da s ostalim pravima to nije slučaj. Odnosno, prava na scensko izvođenje može dati samo Casarotto Ramsay. U Hrvatskoj autorskoj agenciji, objašnjava dalje Floreani, u ožujku ove godine saznali su kako GK Trešnja na svojim web stranicama najavljuje izvedbu djela “Charlie i tvornica čokolade”.

Trešnji dostavljeno pismo sa zabranom

Iz Casarotto Ramsayja zamolili su ih da pošalju upit u Trešnju i zatraže ih da dostave dokaz temeljem kojeg su producenti kazališta zaključili da smiju izvoditi “autorsko pravno zaštićeno djelo”.

“S obzirom da nam je iz Casarotto Ramsay potvrđeno da je to nemoguće, jer se prava za kazališno izvođenje ne mogu dobiti, uoči same premijere, stigao nam je i mail i dopis njihove pravnice, u kojem je traženo da se djelo hitno makne s repertoara, odnosno pismo zabrane izvođenja i obavijest o kršenju autorskih prava”, precizira Floreani svu proceduru koju su preuzeli zajedno s britanskom agencijom.

Podcrtava, na naš upit, da je Gradsko kazalište Trešnja informirano o svemu ovome. Dapače, dodaje, proslijeđeno im je i originalno pismo zastupnika nasljednika Roalda Dahla, adresirano na GK Trešnja “kojim se zabranjuje neautorizirano izvođenje predmetnog djela”.

I 2018. kazališta su htjela ovu predstavu

U pismu zagrebačkom kazalištu, navodi dalje Floreani, podsjetili su ih i na sličnu situaciju iz 2018. godine. Tada su se, naime, Hrvatskoj autorskoj agenciji obratila tri hrvatska kazališta i zatražila dozvolu za scensko izvođenje Dahlova djela. “Tom prilikom, naša je agencija doznala da prava za kazališnu produkciju na teritoriju Hrvatske nisu slobodna te do daljnjega niti jednom kazalištu neće biti dana dozvola za scensku adaptaciju knjige Charlie and the Chocolate Factory“, pojasnila nam je gospođa Floreani.

Medijski zapisi iz 2018. bilježe kako je, primjerice, Istarsko narodno kazalište ozbiljno krenulo u priređivanje predstave “Zvonko Bobi Bonko” koja se oslanjala na djelo “Charlie i tvornica čokolade”. Iako pompozno najavljena, predstava je u zadnji čas otkazana kako ne bi došlo do povrede Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, zapisao je tada Glas Istre. Novac za kupljene ulaznice morao je biti vraćen, a na predstavu koja nikad nije izvedena utrošeno je stotinjak tisuća kuna javnog novca.

Nema odgovora iz Trešnje

Gradsko kazalište Trešnja osnovano je 1992. odlukom Skupštine Grada Zagreba. Među njihovim službenim kazališnim dokumentima, moguće je pronaći “Obrazloženje financijskog plana Kazališta Trešnja za razdoblje 2023. – 2025.”. U tom dokumentu koji u listopadu 2022. potpisuje ravnateljica Višnja Babić, navedeno je kako je u periodu od 2023. do 2025. predviđena premijera predstave “Charlie i tvornica čokolade”.

Javili smo se i gospođi Babić. Zamolili smo je da nam pojasni kako su uredili autorska prava za ovu predstavu i koliko su (u ovom slučaju gradskog) novca potrošili na njeno postavljanje. Do zaključenja teksta, iz Gradskog kazališta Trešnja nismo dobili nikakvu reakciju na upite koje šaljemo od jučer.

Dodajmo kako nositelji prava na djelo “Charlie i tvornica čokolade” mogu od Kazališta Trešnja tražiti naknadu štete za povredu autorskih prava s obzirom na neovlašteno korištenje djela. Kolika točno može biti visina takve naknade, ne može se procijeniti, no svakako je moguće da se radi o iznimno velikom iznisu. Naime, prema informacijama Telegrama, situacija u kojoj netko koristi djelo za koje prava uopće nisu dostupna, u Hrvatskoj dosad nije zabilježena.