Planirao je uzgajati krumpire u Jugoslaviji, depresija i ovisnost stajali su ga života. I danas je jedna od najvećih rock zvijezda svih vremena

U oproštajnom je pismu stajalo: 'Više nemam strasti i zato zapamti: bolje je izgorjeti nego izblijedjeti'

FOTO: YouTube Screenshot

Želja Kurta Cobaina da se umirovi s nekoliko stotina dolara i preseli u Meksiko ili Jugoslaviju, obrađuje krumpir i uči o povijesti rocka iz starih brojeva Creem magazina nikada se nije ostvarila jer si je pet godina nakon te izjave, na današnji dan prije 30 godina, sačmaricom oduzeo život u svome domu u 27. godini života.

Neprepoznatljivo tijelo legendarnog glazbenika – koji je tim činom ušao u tzv. Klub 27 – pronašao je dva dana kasnije električar. Premda su njegovi razni problemi vezani uz dijagnosticiranu kliničku depresiju bili naširoko poznati, vijest o njegovom samoubojstvu šokirala je svijet.

Naknadno je utvrđeno da je Cobainovo tijelo u trenucima smrti sadržavalo velike tragove heroina i diazepama, lijeka koji se koristi za tešku anksioznost. Cobainov prijatelj i basist Nirvane Krist Novoselic, inače naše gore list, izjavljivao je međutim kako krivicu za Cobainovo samoubojstvo ne treba tražiti u njegovom uživanju psihoaktivnih supstanci.

Nestao danima prije

“Glupo je svaljivati krivicu na žuto“, govorio je Novoselic. “Heroin je bio samo mali dio njegova života”. Basist se referirao na Cobainovu dugogodišnju borbu s kliničkom depresijom koja mu je dijagnosticirana još u srednjoj školi.

“Kurt je bio vrlo otvoren, zabavan i šarmantan”, opisivao ga je producent Butch Vig, koji je radio na Nirvaninom prekretničkom albumu “Nevermind” iz 1991. “Pola sata kasnije, samo bi sjeo u kut i bio potpuno neraspoložen i nerazgovorljiv”.

U danima koji su prethodili glazbenikovoj smrti mnoštvo članova obitelji i prijatelja bilo je zabrinuto za rock zvijezdu jer Cobain nikome nije uzvraćao pozive, a već je iza sebe imao pokušaje samoubojstva. Njegova majka Wendy O’Connor policiji je prijavila njegov nestanak, a supruga Courtney Love – koja se u to vrijeme također odvikavala od droga – angažirala je privatnog istražitelja da Cobaina pokuša pronaći.

‘Volim vas, volim vas’

Cobainovu konzumaciju heroina tjednima prije samoubojstva pokušali su spriječiti njegovi najbliži. Love je prijetila odlaskom, a Novoselic i gitarist Nirvane Pat Smear, pak, raspadom benda ne pristane li na odvikavanje. Cobain je otišao na liječenje, ali se tamo nije dugo zadržao.

Izašao je iz kalifornijske klinike dva dana nakon što je u nju primljen 1. travnja i vratio se u Seattle, gdje si je potom oduzeo život. Lokalna radiopostaja prva je obznanila vijest koja je zaprepastila ne samo glazbenu industriju, već i obožavatelje benda diljem svijeta.

Iza sebe je ostavio oproštajno pismo u kojem je, na kraju, pisalo: “Courtney, molim te, nastavi zbog Frances“, referirajući se na njihovu dvogodišnju zajedničku kćer Frances Bean. “Za njezin život koji će biti toliko sretniji bez mene. Volim vas. Volim vas”, pisalo je.

Volio je Pistolse i ‘Parfem’

Rođen 1967., Cobain je ljubav prema glazbi pokazivao od najranije dobi – pjevati je počeo još kao dvogodišnjak, a u četvrtoj je godini napisao pjesmu o “putovanju u park”. Odrastao je uz tri godine mlađu sestru te majku domaćicu i oca automehaničara koji su se rastali kada je Kurtu bilo devet godina.

Kurt za bubnjevima u osnovnoj školi Wikimedia Commons

U tinejdžerskoj je dobi nekoliko puta bio uhićen zbog raznih benignih prijestupa, a džeparac je zarađivao kao instruktor plivanja za djecu. U formativnoj je dobi bio veliki obožavatelj Stevena Spielberga i njegovih “Bliskih susreta treće vrste”, dok mu je najdraža knjiga bila “Parfem” Patricka Süskinda.

Volio je Sex Pistolse više nego The Clash, a Pen Cap Chew, Ted Ed Fred, Skid Row i Fecal Matter neka su od imena koje je bend koristio prije no što se – na sreću – odlučio za kultno ime Nirvana.

Wikimedia Commons

Globalni prodor grunge-supkulture

Bend je u počecima djelovao kao dio underground rock scene američkog sjeverozapada, posebice u Olympiji i Seattleu, te je izvodio glazbu s elementima punka i post punka, kao i klasičnog pop rocka i hard rocka s naglašeno tjeskobnim i nihilističkim stihovima kojima je autor bio sam Cobain.

Premda osnovana 1987., Nirvana je svjetsku slavu uživala samo tri godine i to pojavom prekretničkog albuma “Nevermind” 1991. kojim je ostvarila globalni prodor tzv. grunge-supkulture, dok je hit “Smells Like Teen Spirit” postao ultimativna tinejdžerska himna.

Unatoč svjetskoj slavi i činjenici da je alternativni rock i grunge približio masovnoj publici, sastav je ostavio vjeran svojim “nezavisnim ishodištima”. Članove benda vezivalo je prijateljstvo ali, bez obzira na to, Novoselic, zanimljivo, nije 1992. prisustvovao svadbi Kurta i Courtney. Iste godine rodila im se kći Frances Bean, čiji su krsni kumovi Michael Stipe (R.E.M.) i Drew Barrymore.

Bolje izgorjeti nego izblijedjeti

Cobainov konfuzan odnos prema stečenom statusu, borba s depresijom i heroinskom ovisnošću tematski su se odrazili u sadržaju posljednjeg studijskog albuma “In Utero” (1993.). Kurt je iste godine tvrdio da će četvrti Nirvanin album biti eteričniji, u akustičnom duhu, nešto poput “Automatic For The People” grupe R.E.M.

Glazbenikovo samoubojstvo našlo se na putu staranju tog albuma i učvrstilo status Nirvane kao jedne od najutjecajnijih rock pojava 1990-ih, a trajnoj je popularnosti benda pridonio i uspjeh koncertnog albuma “MTV Unplugged in New York”, objavljenog nakon Cobainove smrti. Razlog tomu dijelom se, po nekima, možda može pronaći i u nadahnutoj obradi skladbe “The Man Who Sold the World” Davida Bowieja. Godine 2014. sastav je primljen u Kuću slavnih rock and rolla (Rock and Roll Hall of Fame).

Izmučen bolom, ovisnošću i depresijom, na današnji dan prije trideset godina Kurt Cobain popeo se u staklenik iznad svoje garaže i oduzeo si život. Referirajući se na stihove Neila Younga, svoje je oproštajno pismo završio s: “Više nemam strasti i zato zapamti: bolje je izgorjeti nego izblijedjeti”. Tri desetljeća kasnije, njegova zvijezda i dalje plamti punim sjajem.