Po prvi puta u 100 godina jedna od najvažnih kolekcija moderne umjetnosti u svijetu napušta Rusiju

Kolekcija Sergeja Ščukina sredinom listopada ide u Pariz

FOTO: fondacija vuitton

Golema kolekcija ruskog industrijalista Sergeja Ščukina, originalno smještena u njegovoj velebnoj moskovskoj vili, smatrala se do trenutka dok je boljševici nisu konfescirali jednom od najboljih na svijetu, piše Bloomberg. Sastojala se o djela Matissea, Degasa, Picassa te mnogih drugih utjecajnih modernih slikara.

Sam Ščukin, nažalost, nije dočekao javno izlaganje djela koja je posjedovao do kraja I. svjetskog rata jer ih je komunistički režim, navodno zbog njihove dekadentnosti, držao pod ključem sve do sredine 70-ih otkad se dio Ščukinove kolekcije sporadično znao pojavljivati na zidovima muzeja kao što su Hermitage i Puškin, a sama kolekcija dosad nije napuštala Rusiju.

Ščukinova kolekcija bit će izložena u Fondaciji Vuitton

Stoga je pariška izložba čuvene Ščukinove kolekcije, koju znalci već sad proglašavaju kulturnim događajem godine, iznimno značajna za sve ljubitelje moderne umjetnosti. Ugostit će je Fondacija Vuitton, koja, inače, već neko vrijeme intenzivno radi na jačanju veza s ruskom muzejskom scenom. A glasovite kolekcije dočepali su se, navodno, zahvaljujući obećanju da će zauzvrat u Rusiju poslati jednako vrijedna djela iz svojih fundusa.

Sergej Ščukin
fondacija vuitton
Ščukinova vila u Moskvi
Ščukinova vila u Moskvi fondacija vuitton
Interijer Trubeckojeve palače dekoriran dijelom Ščukinove kolekcije
Interijer Trubeckojeve palače dekoriran dijelom Ščukinove kolekcije fondacija vuitton

U Parizu će, tako, sredinom listopada biti izložen značajan dio Ščukinove kolekcije; 130 od ukupno 278 djela. Posjetitelji poznatog francuskog muzeja imat će, između ostaloga, priliku pogledati 12 Gauguina, osam Cezannea, isto toliko Moneta, zatim 22 Matissea te čak 29 Picassa.

Zanimljivo je, pak, što je kunsthistoričarima iznimno teško odrediti čak i približnu vrijednost ove nevjerojatne kolekcije. Razloga za to postoji nekoliko, ali najvažniji je taj da se na tržištu umjetnina ovih dana rijetko pronalaze djela kvalitete Ščukinove kolekcije. A kad se i pronađu, onda se prodaju po vrtoglavim cijenama. Jedan Gauiguin prodan je, primjerice, prošle godine za rekordnih 300 milijuna dolara.

Ščukin je prijateljevao s najvažniji pariškim slikarima

A kako Ščukinova kolekcija ukuplja djela poglavito parišikih krugova, slobodno možemo reći da se ona nakon gotovo 100 godina vraćaju kući, makar je u pitanju samo kratki posjet. Izložba će, naime, biti otvorena od 20. listopada do 20. siječnja. A važno je naglasiti i da će se osim spomenutih autora prikazati i 30 djela ruske avangarde.

Edgar Degas, La Danseuse dans l'atelier du photographe, 1875.
Edgar Degas, La Danseuse dans l’atelier du photographe, 1875. Pushkin Museum, Moscow
Paul Cézanne, Mardi Gras (Pierrot et Arlequin), 1888-90.
Paul Cézanne, Mardi Gras (Pierrot et Arlequin), 1888-90. Pushkin Museum, Moscow

Sergej Ščukin je, inače, prije no što je pobjegao je iz Rusije nakon Ferbruarske u svoju domovinu redovito dovodio poznate europske umjetnike. Osobito bliski odnos imao je s Henrijom Matisseom kojeg je 1911. doveo u Moskvu kako bi dekorirao njegovu palaču.

Naručio je i dva njegova najvažnija djela, Ples i Glazbu, za koje se vjeruje da će biti centralni eksponati pariške izložbe. Tu izložbu kurirat će, inače, bivša ravnateljica Picassovog muzeja.

Henri Matisse, La Desserte, Harmonie en rouge, 1908.
Henri Matisse, La Desserte, Harmonie en rouge, 1908. Hermitage Museum, St-Petersburg
Paul Gauguin, Aha oé feii? (Eh quoi, tu es jalouse?), 1892.
Paul Gauguin, Aha oé feii? (Eh quoi, tu es jalouse?), 1892. Pushkin Museum, Mosco