Pogledali smo Top Gear s novim voditeljima, jednostavno je toliko loš da nas je natjerao na plač

Izgleda kao loša kopija onoga što je Top Gear činilo spektakularnim

FOTO: BBC

Svi smo bili pomalo tužni kada smo prošle godine pisali o odlasku Jeremya Clarksona, Richarda Hammonda i Jamesa Maya zbog incidenta u kojem je Clarkson udario jednog od producenata. I dok je popularni trojac snima novu emisiju za Amazon, BBC je odlučio nastaviti dalje sa svojom najunosnijom emisijom u povijesti, samo s novim voditeljima.

Stari format, novi voditelji

Chris Evans – novi glavni voditelj britanskog Top Geara je, moramo mu priznati, uistinu hrabra osoba. Koliko god teško bilo pronaći pozitivne riječi kojima bi se opisalo lik i djelo Jeremya Clarksona, moramo mu priznati da je ono što je stvorio od jedne obične automobilističke emisije nešto najbolje što se može vidjeti na televiziji. Zato Chris Evans zaista ima goleme cipele koje mora popuniti i još veću sjenu iz koje treba izmigoljiti.

Nije ni čudo što nas je ove nedjelje pomalo prestavljen i drhtavim glasom dočekao s “Dobrodošli u Top Gear”, jer mu već dovoljno ljudi na cesti pokazuje srednji prst, ne zbog toga tko je, već zbog onoga tko nije.

Novi voditelji: Chris Evans i Matt Le Blanc BBC

I dok Chris Evans pokušava biti duhovit, pridružuje mu se Matt Le Blanc, prvi američki voditelj Top Geara u povijesti, sa svojom najboljom izvedbom drniškog kamena te emisija kreće u revijalnom tonu. Tu je opet nekakvo bizarno natjecanje, ovaj put je to utrka između Evansa i Le Blanca u Reliant Robinima te kasnije i ww2 terencima, ali zapravo sve pada u vodu u trenutku kada Evans pokuša opisati novog Dodge Vipera kao tehnološki ekvivalent hrđavog pajsera.

Nepoznavanje automobila

To je nešto što je Clarksonu prolazilo, ali Evans nije Clarkson niti bi trebao pokušavati biti Clarkson. Potom nastaje poprilično neugodna situacija u kojoj Matt Le Blanc najavljuje Stiga, a autor ovog teksta pušta blagu suzu dok viče u ekran: Nemate to pravo! I zaista, iako je Stig pod pravnom zaštitom BBC-a, sve fore oko Stiga su Clarksonove. To je kao da Andrea Andrassy počne krasti Seinfeldove fore, iako svi znamo da su Seinfeldove. Što god pravna služba imala reći po tom pitanju, jednostavno nije okej.

I dok se prijašnji voditeljski trojac odlično snalazio u voditeljskoj ulozi, njihovo poznavanje automobila bilo je neupitno. Nerijetko su na najmagajverovskije načine morali popravljati svoje vremešne krntije kada bi zapeli u džunglama, prašumama i pustinjama. Matt Le Blanc nije bio u stanju popraviti svojeg Robina koji se samo malo pregrijavao. Evidentno je da je otišlo i dosta producenata, jer dok su Clarkson i ekipa prelazili La Manche u sklepanom vodo-autu, ovi su odlučili povlačiti užad između dva prastara terenca na pješčanoj plaži. Niti jedan automobil se nije pomakao, jer, pijesak.

Gordon Ramsay i Jesse Eisenberg

Gordon Ramsay i Jesse Eisenberg

Iz nekog razloga je izbačen dio s čitanjem vijesti, a format “Zvijezda u automobilu razumne cijene” zamijenjen je s “Dvije zvijezde u cross-rally automobilu”. Ovog puta su gosti bili Gordon Ramsay i Jesse Eisenberg (kojeg su dovukli u zadnji tren, jer je Brad Pitt odbio suradnju), a cilj im je bio proći poznatu Top Gear stazu, nadograđenu off road dijelovima, u nabrijanom Mini Cooperu. Nama je samo prolazilo kroz glavu da se nadamo kako se nitko od budućih gostiju neće natući prilikom vožnje relija, jer to zaista može biti opasno u neiskusnim rukama.

Razočaravajuće brojke

Glefanost Top Geara
Gledanost Top Geara kroz godine Telegraph.co.uk

I dok se Chris Evans na twitteru kune u apsolutnu pobjedu nove emisije, brojke govore nešto sasvim drugačije. Naime, prva emisija je privukla samo 4,4 milijuna gledatelja, što je najniža brojka u posljednjih deset godina. Za usporedbu, prethodna sezona s Clarksonom, Mayem i Hammondom je izašla s 5,8 milijuna, a vrhunac je bio 2007. s rekordnih 8 milijuna gledatelja.

Za sada smo imali priliku vidjeti samo Evansa i Le Blanca, a kako će se ostali voditelji snaći u novom Top Gearu, vidjet ćemo već sljedeće nedjelje. Što spremaju Clarkson i ekipa ćemo moći vidjeti tek na jesen u emisiji koju rade za Amazon: The Grand Tour.