Poznato je da je Dan Brown prilično opsjednut alkemijom, a izgleda da ćemo sad svi zbog toga profitirati

Platio je digitalizaciju drevnih mističnih i alkemijskih tekstova

FOTO: wikipedia

Pisac Dan Brown donirao je upravo 300.000 eura jednoj nizozemskoj knjižnici koja drži neprocijenjivo vrijedne drevne manuskripte koji su ga inspirirali da stvori lik Roberta Langdona, piše Guardian.

Njegova donacija amsterdamskoj knjižnici Ritman, koju mnogi znaju i kao Bibliothecu Philosophicu Hermeticu, iskoristit će se kako bi se digitalizirali ključni tekstovi iz zbirke i tako postali dostupni širokoj javnosti.

Knjižnica Ritman inače drži otprilike 4.600 manuskripta napisanih prije 1900. te još 20.000 primjeraka knjiga izdanih od 1900. do danas. A ono što je specifično za ovu zbirku jest da je tematski određena, a pokriva područja alkemije i mistike.

Digitalizirana zbirka bit će dostupna na proljeće

Brown kaže kako svoju ulogu u ovoj važnoj inicijativi očuvanja vrijednih mističnih knjiga smatra velikom časti. Poznati autor bio je, inače, česti gost knjižnice kad je pisao neka od svojih najpoznatijih djela kao što su Izgubljeni simbol i Pakao.

A koliko mu je knjižnica Ritman važna dokazuje i činjenica da je snimio čak i video u kojem hvali napore knjižničara koji se bore za digitalizaciju starih mističnih tekstova. “Oduvijek sam bio fasciniran drevnim misticizmom, a knjžnica Ritman posjeduje jednu od najvećih zbirki koje se njime bave”, tvrdi je Brown.

Ravnateljica knjižnice Esther Ritman poručila je pak da će se zahvaljujući poznatom piscu konačno realizirati njezin san da svoju knjižnicu učini dostupnom svima. “Ova knjižnica predstavlja riznicu ljudskog uma. Na ovom mjestu se susreću znanost, spiritualnost i društvo”, poručuje Ritman. Očekuje se da će proces digitalizacije biti završen do idućeg proljeća.