Pronađen je primjerak prvih tiskanih Shakespearovih drama

U svijetu književnosti rijetko se događaju stvari značajne poput ove

Na jednom škotskom otočiću pronađen je primjerak prve zbirke Shakespearovih drama tiskane sedam godina nakon autorove smrti. Autentičnost knjige koja je cijelo jedno stoljeće ležala zaboravljena u knjižnici Mount Stuart na otoku Bute potvrdila je Emma Smith, stručnjakinja za Shakespearov opus sa Sveučilišta Oxford.

Tim povodom oglasila se i voditeljica zbirke Mount Stuarta Alice Martin. “U pojmovima književnih otkrića ne postoji ništa važnije od pronalaska nekog prvotiska pa smo presretni što se ovo otkriće dogodilo upravo na Buteu”, rekla je.

Knjiga je tiskana 1623. godine i obuhvaća 36 Shakespearovih drama, a koliko je važna dokazuje činjenica da bez nje ne bismo znali za više od polovice Shakespearovog opusa uključujući i kanonsku dramu Macbeth. Inače, takvih primjeraka dosad je pronađeno 243.

Shakespearove drame iz knjižnice Mount Stuart
Shakespearove drame iz knjižnice Mount Stuart sveučilište oxford

Mislilo se da je knjiga izgubljena

Knjiga pronađena na Buteu pripadala je inače Isaacu Reedu, poznatom književnom uredniku koji je djelovao u Londonu u 18. stoljeću. Zahvaljujući jednom pismu saznalo se i da je Reed svoj primjerak kupio 1786. godine, a postoje i indikacije koje upućuju na to da je knjiga nakon Reedove smrti 1807. prodana stanovitom JW-u za sumu od 38 funti.

Nakon toga knjizi se gubi svaki trag pa zbog toga nije niti bila uključena u popis prvih izdanja te zbirke koju je 1906. načinio Sidney Lee. Zanimljivo je da je knjižnica Mount Stuart tu knjigu vjerojatno za svoju zbirku otkupila netom prije jer se u katalogu koji datira iz 1896. navodi da se taj primjerak tad nalazio u katalogu knjižnice.

Izdanje zbirke koju posjeduje knjižnica na otoku Bute dosta je specifično jer se sastoji od tri zasebno uvezena sveska koji obijulu praznim stranicama koje su vjerojatno bile predviđene za ilustriranje.

Obilježavanje 400. obljetnice Shakespearove smrti

“Kad razmišljamo o Shakespearovim dramama o njima najčešće razmišljao kao o kazališnim predstavama. No, pisana riječ i prvo izdanje njegovih sabranih drama centralne su točke za razumijevanje Shakespeara”, rekla je Smith. “Nadam se da će obilježavanje 400. obljetnice njegove smrti ljude potaknuti da se vrate čitanju njegovih djela”, dodala je.

Ovo recentno otkriće bit će i fokalna točka novog edukacijskog programa knjižnice u kojoj je ova važna zbirka pronađena dok će zainteresirana javnost ovu knjigu moći pogledati do kraja listopada dokad će biti javno izložena u knjižnici Mount Stuart.