Predstavljamo vam umjetnost kakvu dosad sigurno još niste vidjeli

Jedan je njujorški fotograf svijetu htio pokazati koliko New York može biti čudan

Sue Jeiven (East River Tattoo)
FOTO: Peter Garritano

New York je dom brojnim sjajnim tattoo umjetnicima, to nije ništa novo. Novo nije ni to što za mnoge od njih slobodno možemo reći da su u najmanju ruku malo čudni. No, kad je fotograf Peter Garritano odlučio napraviti svoju novu seriju fotografija čak je i njemu bilo sigurno teško pronaći prave suradnike.

On se, naime, jedno poslijepodne zaputio u svoju kvartovsku mesnicu i kupio devet dekapitiranih svinjskih glava s ciljem da predstavi živahnu njujoršku scenu tattoo umjetnosti. Pretpostavljam da ne moram reći da to nitko prije njega napravio onako kako je on to zamislio.

Stvar nije čudna koliko se čini

“Svinjska koža je slična ljudskoj”, objasnio je ovaj neobični fotograf. “Tu je kožu lako tetovirati i nerijetko se koristi u početnim stadijima izobrazbe mladih umjetnika. No, ja dosad još nigdje nisam vidio tetovirane svinjske glave i stvarno me zanimalo što će iz ove cijele priče izaći.”

Jon Jon (Triple Diamond Tattoo)
Jon Jon (Triple Diamond Tattoo) Peter Garritano
John Reardon (Greenpoint Tattoo)
John Reardon (Greenpoint Tattoo) Peter Garritano

Sjetio se Garritano i da bi zbog ovog pomalo opskurnog umjetničkog eksperimenta mogao uzbibati aktivističke vode pa je brže bolje objasnio da su glave koje je nabavio “došle s jedne lokalne farme na kojoj su svinje vodile sretan i ispunjen život”.

Ryan Roi
Ryan Roi Peter Garritano
Terry Tapp (Inkstop Tattoo)
Terry Tapp (Inkstop Tattoo) Peter Garritano

Zatim se dao u potragu za umjetnicima. Tražio je majstore najrazličitijih stilova koji postoje, a kad se proširio glas o njegovom projektu nije mu bilo teško odabrati najbolje.

Kenny K-bar (Leathernecks Tattoo)
Kenny K-bar (Leathernecks Tattoo) Peter Garritano
Mehai Bakaty (FineLine Tattoo)
Mehai Bakaty (FineLine Tattoo) Peter Garritano

“Naravno da je na početku bilo malo nezgodno zainteresirati ljude, ali ovaj svijet, srećom, tendira tome da bude čudan i bizaran”, dodao je. “Nitko od ljudi s kojima sam bio razgovarao to prije radio pa im se stvar učinila intrigantnom.”

Sue Jeiven (East River Tattoo)
Sue Jeiven (East River Tattoo) Peter Garritano