Preminula je naša velika književnica Dubravka Ugrešić

Otišla je u krugu prijatelja u Amsterdamu u 73. godini života

26.06.2018., Zagreb - U knjizevnom klubu Booksa gostovala je spisateljica  Dubravka Ugresic s kojom je razgovarala knjizevna kriticarka Katarina Luketic. 
Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL

U 73. godini života u Amsterdamu u krugu prijatelja i obitelji preminula je književnica Dubravka Ugrešić, objavili su danas iz zagrebačkog Multimedijalnog instituta.

Ugrešić je bila jedna od najistaknutijih hrvatskih i europskih književnica i esejistica.

Njezina najpoznatija djela su “Štefica Cvek u raljama života”, “Forsiranje romana reke”, “Kultura laži”, “Muzej bezuvjetne predaje”, “Baba Jaga je snijela jaje”, “Lisica”, a u više navrata su je svjetski mediji spominjali kao jednu od potencijalnih dobitnica Nobelove nagrade.

Dobitnica važnih književnih priznanja

Izložena javnom progonu i medijskom šikaniranju, napustila je Hrvatsku 1993. godine te se uvijek pozicionirala kao transnacionalna ili postnacionalna spisateljica i zalagala za pravo autora da ne priznaju i ne poštuju etničke i nacionalne granice. U egzilu koji je s vremenom postao emigracija, njezine su knjige prevedene na brojne jezike.

Predavala je na više američkih i europskih sveučilišta, uključujući Harvard, UCLA, Columbia i Slobodno sveučilište u Berlinu. Dobitnica je važnih književnih priznanja. između ostalih i NIN-ove i Međunarodne nagrade za književnost Neustadt.