Preminuo Andre Braugher, zvijezda serija 'Odjel za umorstva' i 'Brooklyn 99'

Glumac je umro nakon kratke bolesti, kolege se emotivno opraštaju na društvenim mrežama

**FILE PHOTO** Andre Braugher Has Passed Away. NEW YORK, NY- MARCH 12: Andre Braugher at the photo call for the Roundabout Theatre Company production Birthday Candles held at the American Airlines Theatre on March 12, 2020, in New York City. Copyright: xJosephxMarzullox Photo: IMAGO/Joseph Marzullo/IMAGOSTOCK&PEOPLE
FOTO: IMAGO/Joseph Marzullo/IMAGOSTOCK/PEOPLE/Pixsell

Američki glumac Andre Braugher, poznat po ulogama kapetana Raymonda Holta u hit komediji “Brooklyn 99” i detektiva Franka Pembletona u seriji “Odjel za umorstva”, preminuo je u ponedjeljak u 61. godini nakon kratke bolesti, prenose svjetski mediji.

Rođen u Chicagu 1962., diplomirao je na Sveučilištu Stanford, te potom upisao Julliard, smjer drama. Često je glumio policajce, uključujući svoju omiljenu ulogu u hit-komediji “Brooklyn 99”, u kojoj je igrao u osam sezona, te osvojio četiri nominacije Emmyje i dvije nagrade Critics Choice za najboljeg sporednog glumca u humorističnoj seriji. Slavu je stekao u NBC-jevoj seriji “Odjel za umorstva: Život na ulici”, koja se prikazivala od 1992. do 1998.

Identificirao se s ulogama

Uloga arogantnog detektiva Franka Pembletona donijela mu je 1998. godine nagradu Emmy. Tijekom karijere za Emmyje je nominiran ukupno 11 puta, a dva je i osvojio.

U intervjuu za časopis Variety 2020. godine, govoreći o kompleksnosti prikaza policajaca na malim ekranima, Braughner se osvrnuo na desetljeća svoje karijere otkrivši kako se toliko duboko identificirao s ulogama policajca da je i sam podlegao mitološkoj aureoli kojom ih se obavija. “Policajci koji krše zakon kako bi ‘čuvali zakon’, to je doista sklizak teren. Time dajemo dozvolu kršenju zakona na svim razinama, opravdavamo ga i aboliramo. Policijske su serije problem kojim ćemo se morati kolektivno pozabaviti”, rekao je.

Emotivni oproštaj kolega

S omiljenim su se glumcem na društvenim mrežama emotivno oprostili mnogi njegovi kolegice i kolege.

U objavi na Instagramu, Braugherov kolega iz serije “Brooklyn 99” Terry Crews napisao je: “Počašćen sam što sam te poznavao, smijao se s tobom, radio s tobom i dijelio osam slavnih godina gledajući tvoj nenadoknadiv talent. Ovo boli. Zauvijek ću biti zahvalan na tome što sam te imao priliku poznavati. Pokazao si mi kako izgleda dobro proživljen život.”

Još jedna zvijezda te serije, Chelsea Peretti, prisjetila se uvijek dobre atmosfere na setu: “Nedostajat će mi tvoj milozvučan glas. Sretna sam što sam dijelila takvo putovanje s tobom”. Marc Evan Jackson, koji je glumio Holtova supruga Kevina, objavio je fotografiju njih dvojice na setu, uz prilagođen stih Walta Whitmana, “O Captain. My captain”.