Preminuo je Petar Selem, kazališni redatelj i bivši saborski zastupnik

Selem je bio i blizak prijatelj bivšeg premijera Ive Sanadera

19.06.2011. Zagreb, Hrvatska - U Hrvatskom drzavnom arhivu odrzana je dodjela nagrada Vladimir Nazor za najznacajnija kulturno-umjeticka ostvarenja. Petar Selem.
Photo: Petar Glebov/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Preminuo je Petar Selem, hrvatski povjesničar, književnik, egiptolog, kazališni redatelj, kazališni kritičar, esejist, teatrolog i likovni kritičar. Rođen je 23. svibnja 1936. u Splitu. Završio je klasičnu gimnaziju, studirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na Književnom fakultetu u Strasbourgu i na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu. Doktorirao je iz povijesnih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (VSS, prof. povijesnih znanosti, redovni sveučilišni profesor u trajnom zvanju), piše Večernji.

Režirao je 70-ak kazališnih predstava diljem Hrvatske i svijeta

Bio je i član HDZ-a te bliski prijatelj bivšeg premijera Ive Sanadera, ali i zastupnik u petom sazivu Hrvatskog sabora od 2003. do 2008. godine. Režirao je sedamdesetak dramskih i opernih predstava u svim nacionalnim kazalištima u Hrvatskoj, na najvažnijim hrvatskim festivalima te u brojnim kazalištima u svijetu, između ostalog i Boljšoj teatru u Moskvi.

Od 1968. do 1971. bio je član povijesnog Upravnog odbora Matice hrvatske, urednik časopisa Kritika (1969. – 1971.) i član prvog uredništva Hrvatskog tjednika (1971.). Nakon obnove časopisa Kolo Matice hrvatske postao je njegov urednik (od 1992. do 1994.). Godine 1991. obnašao je dužnost umjetničkog direktora Dubrovačkog ljetnog festivala, a od 1992. do 2000. bio je umjetnički direktor HRT-a. Za svoj rad dobio je brojne nagrade i priznanja. Bio je i član Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva dramskih umjetnika te Matice hrvatske.