Preminuo je Tomaž Pandur, poznati slovenski redatelj svjetskog glasa

Umro je za vrijeme jutarnje probe kazališne predstave u Skopju

29.08.2013., Zagreb - Tomaz Pandur, slovenski kazalisni redatelj. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Tomaž Pandur, poznati slovenski redatelj, preminuo je danas ujutro na probi predstave Kralj Lear koju je radio u Skopju. Podlegao je posljedicama srčanog udara u dobi od 53 godine, javlja Telma.

Ovaj poznati redatelj rođen je 1963. godine, a svoju prvu kazališnu skupinu osnovao je još još u srednjoj školi. Nakon završetka gimnazije u Mariboru upisuje Akademiju za gledališče, radio film i televizijo u Ljubljani na kojoj je diplomirao 1988. godine. Iste godine postavio je Šeherezadu koja je odmah postala senzacija.

Prvu kazališnu skupinu osnovao je u srednjoj školi

Svoj prvi ozbiljniji posao dobio je 1989. godine kad je postao umjetnički ravnatelj kazališta u Mariboru. Tamošnji nacionalni teatar preuzeo je sa 26 i napustio ga sa 33 godine. Nakon tih sedam godina preselio se u New York da bi, kako je izjavio u jednom intervjuu, pronašao novog sebe. Zanimljivo je da se za svog 4-godišnjeg boravka u Americi nije bavio teatrom. A mislio je i da mu se nikad neće ni vratiti.

U New Yorku je pisao scenarije za filmove, ali nije ih stigao finalizirati jer je dobio poziv iz hamburškog Thalia Theatera. Otišao je i napravio Danteovu Božansku komediju, prilično uspješno da bi se vrlo brzo nakon toga vratio kući. U koprodukciji Ljubljane i Beograda radi Hazarski rečnik s kojim postiže uspjeh sličan Šeherezadi, prvoj predstavi koju je napravio nakon diplome.

Pandur u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se pojavio četiri godine poslije, 2006. godine, prvo Teslom pa Kaligulom na Brijunima, a zatim je, nešto kasnije, u HNK režirao Rat i mir sa Zrinkom Cvitešić i Milanom Pleštinom, a potom i Medeju s Almom Pricom u glavnoj ulozi. Prvi komad u Zagrebu zapravo mu je trebao biti Barok, ali nakon početnih pregovora s našim nacionalnim kazalištem, taj komad ipak je postavio u madridskom Teatru Espaňol.

Ta mu je predstava označila prekretnicu na tamošnjem tržištu, iako je New York Times nekoliko godina ranije objavio kako turisti u Madridu obavezno moraju vidjeti tri stvari – muzeje Prado i Reinu Sofiu te Pandurova Hamleta. Priličan spektakl tamo je napravio i sa Sumrakom bogova koji je, u dvorani koja prima 1500 ljudi, igrao 60 dana zaredom.

U Madridu, u stanu blizu Trga svete Ane, bila mu je baza do kraja. U Španjolskoj je 2011. godine primio ugledno odlikivanje Red Izabele Katoličke za iznimno postignuće u umjetnost. U Španjolskoj je otvorio i svoje privatno kazalište Pandur Theatres pod čijim je brendom redovito postavljao predstave.

rs.