Priča se da bi Radiohead nakon pet godina mogao izdati novi album

Grupa je za ovo ljeto najavila i mini turneju po Americi

INDIO, CA - APRIL 14: Musician Thom Yorke of Radiohead performs onstage during day 2 of the 2012 Coachella Valley Music & Arts Festival at the Empire Polo Field on April 14, 2012 in Indio, California.   Kevin Winter/Getty Images for Coachella/AFP
FOTO: AFP

Radiohead je grupa koja tijekom cijele svoje karijere kroji vlastita pravila. Tako su početkom 2003. nenadano raskinuli ugovor sa svojom izdavačkom kućom da bi potom sami izdali svoja posljednja dva albuma (In Rainbows i The King of Limbs). No, činjenica je i da već predugo čekamo na neki njihov novi materijal, ali izgleda da bi se i to uskoro moglo promijeniti.

Bend je, naime, ovih dana najavio mini turneju po Americi. Održat će dva koncerta u njujorškom Madison Square Gardenu u srpnju i potom još dva mjesec kasnije u Los Angelesu. Bit će im to prve svirke u posljednje četiri godine, barem kad je SAD u pitanju. Na svojoj službenoj Facebook stranci naznačili su još i da će im to (uz još neke festivalske nastupe) biti jedini koncerti koje će održati ove godine.

O novom albumu nagađa se već dugo

Velik dio njihovih fanova tu vijest dočekao je vjerojatno s dozom gorčine jer je malo vjerojatno da će baš svi oni moći prisustvovati njihovim koncertima u Americi. No, olakotna okolnost je da su uz termine nastupa na svojoj Facebook stranici obajavili i nešto što neodoljivo podjeća na cover albuma o čijem se postojanju već neko vrijeme šuška.

https://www.facebook.com/radiohead/photos/a.442175467244.238987.6979332244/10153283450722245/?type=3&theater

Toj glasini u prilog ide nekoliko stvari: prošle godine bubnjar benda Philip Selway najavio je snimanje novog studijskog albuma za prošli rujan, a tad su se negdje pojavile i fotografije benda u studiju. Kasnije je gitarist Jonny Greenwood poručio da je Radiohead završio taj najavljivani album, ali da grupi treba još neko vrijeme za doradu završnih detalja.

Možda ipak ima nade

Zanimljivo je i da je grupa nedavno otvorila novu kompaniju koja se zove Dawn Chorus. Isto je činila i ranije. Točnije, Radiohead je u dva navrata registrirao nove tvrtke, a svaki put nakon toga svjetlo dana ugledao bi i jedan novi naslov. Istina, to još ne mora značiti ništa, ali svakako jest dosta indikativno.

No, s druge strane svima je jasno da se radi o jednoj od najnepridljivijih glazbenih pojava današnjice i da bi se još svašta moglo mijenjati na njihovim rasporedima. Bilo kako bilo, imajući sve ovo na umu, nadamo se da ćemo ove godine ipak imati prilike slušati dugoočekivani novi album ovih omiljenih rockera.