Prisjetili smo se čuvene Zdenke Vučković kroz njene pjesme. Kakva je to karijera bila

Nakon kratke i teške bolesti, legendarna pjevačica je preminula u 78. godini života

FOTO: Jugoton/screenshot

Sinoć je u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti u 78. godini preminula Zdenka Vučković. Jedna od najtiražnijih pjevačica Jugotona, svoju karijeru započela je 1958. godine, nastupom na prvom Opatijskom festivalu. Tada je kao petnaestogodišnjakinja osvojila publiku s pjesmom ‘Moja mala djevojčica’, koju je pjevala u duetu s Ivom Robićem. Od tada, njena karijera dulja od 60 godina je neprestano rasla.

S pjesmom ‘Zagreb, Zagreb’, Vučković je 1963. godine pobijedila na Zagrebačkom festivalu, a ta pjesma postala je svojevrsna himna Zagreba. Svoj zadnji nastup na nekom festivalu imala je 1989. godine, s pjesmom ‘Odrasla je djevojčica mala’.

Na današnji dan (28.01.1923.) rođen je Ivo Robić. Ovo je jedna od mnogobrojnih fotografija snimljenih uoči OPATIJE 58 i nezaboravnog dueta "Tata kupi mi auto"

Gepostet von Zdenka Vučković spomenar am Donnerstag, 28. Januar 2016

Nastupala je s legendarnim glazbenicima

U svojoj dugoj karijeri, pozornicu je dijelila s legendama poput Tonija Kljakovića, Vice Vukova, Arsena Dedića, Ivice Šerfezija i naravno, Ive Robića. Suprug joj je također bio glazbenik, skladatelj Krešimir Oblak, kojeg je upoznala koncem 50-ih, otkada su bili nerazdvojni. Vjenčali su se 1971. godine.

Osamdesetih godina je prorijedila nastupe, no povremeno bi ipak zapjevala u javnosti. Recimo, početkom 1991. nastupila je sa Severinom, koja se tek probijala na glazbenoj sceni. Zajedno su izvele pjesmu To Love Somebody grupe Bee Gees. U posljednjih nekoliko godina znala se povremeno pojaviti u televizijskim emisijama ili na festivalima, pa je tako s Lukom Nižetićem otpjevala duet Veslaj na Splitskom festivalu 2010. godine. Evo malog pregleda njezinih legendarnih nastupa.

Moja mala djevojčica (1958. godina)

Duet s Ivom Robićem koji joj je donio pobjedu na Opatijskom festivalu i lansirao njenu karijeru dulju od 60 godina.


Zagreb, Zagreb (1963. godina.)

Pjesmom Zagreb, Zagreb pobijedila je 1963. godine na Zagrebačkom festivalu, a pjesma je od tada postala svojevrsna himna Zagreba. Vjerojatno ju znate i iz serije Smogovci, u scenama kada se prikazuju zračne snimke Zagreba.


Pođimo požnjeti žito (1965. godina)

Prepjevala je i pjesmu Andiamo A Mietere Il Grano talijanske pjevačice Louiselle.


Tebi, grade moj (1966. godina)

S Arsenom Dedićem je 1966. godine otpjevala svoju drugu pjesmu posvećenu Zagrebu, Tebi, grade moj. Pjesmu je aranžirao njen budući suprug, Krešimir Oblak.


Gdje su ti dani (1968. godina)

Vučković je 1968. godine prepjevala pjesmu Those Were the Days velške pjevačice Mary Hopkin, koja je tada bila na međunarodnim glazbenim top ljestvicama. Inače, radi se o ruskoj romanci, čije najranije snimke sežu iz 1920-ih godina.


Ili ona, ili ja (1973. godina)

Zdenka je uz Alfija Kabilja potpisala tekst pjesme Ili ona, ili ja.


To love somebody (1991. godine)

S tada mladom i ni približno tako poznatom Severinom, dijelila je pozornicu 1991. godine, pjesmom To Love Somebody engleskog sastava Bee Gees.


Moja mala djevojčica (2006. godine)

Vučković je na koncertu Opatijske serenade 2006. godine u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner u Opatiji ponovno otpjevala svoj legendarni hit, u pratnji Tonija Kljakovića i djevojčice Ane.