Pussy Faggot: nezaboravni kolektiv queer performera vraća se u Zagreb

Groznicu subotnje večeri obilježit će nastup Njujorčana u klubu Super Super

FOTO: http://www.iheartberlin.de/

Jeste li ikada u životu bili na nekom ekstravagantnom drag-queen šou? Ja jesam, i mogu vam reći da sam se sjajno zabavio. Spolne, rodne i seksualne predrasude na stranu, apsolutni camp nastupi raznorodnih queer izvođača sjajna su prilika da svatko od nas kome ta subkultura nije matična barem nakratko iskoči iz kolotečine noćnog života i dočeka jutro u nekom klubu odjeven tako da ga ni rođena majka ne bi prepoznala.

Ako vam u Zagrebu nedostaje tuluma takvog tipa, podmazanih sjajnom elektronskom i pop-glazbom, ne očajavajte, jer nova prilika je tu! Udruga Queer Zagreb nakon dugih priprema u metropolu, preciznije u klub Super Super u kompleksu bivše tvornice Katran, po treći put dovodi najpoznatiji njujorški kolektiv takovih umjetnika: Pussy Faggot! Oni su plesno-vizualno-izvedbeni ansambl DJ-a i performera osnovan 2009. godine pod vodstvom kustosa Earla Daxa, spasitelja neobuzdanog queer klabinga na gentrificiranom i uniformiranom Manhattanu.

Njihovu ekipu danas čine performeri iz cijelog svijeta, u prostoru idealnih gabarita za parti koji miješa kućnu atmosferu sigurnosti i opuštenosti s kaosom uzavrelih hormona koje budi Pussy Faggot. Queer Zagreb na organizaciji ovog nesvakidašnjeg događanja radi već neko vrijeme, a kako se planovi Pussy Faggota razvijaju iz dana u dan, ni jedna lista izvođača ne može biti u potpunosti konačna. Groznicu subotnje večeri 11. travnja podgrijavat će sljedeći zasad potvrđeni izvođači…

Needles Jones

Needles Jones

Američka drag-punk legenda ime je dobila kad je sredinom osamdesetih, u naletu najgore epidemije AIDS-a, na pozornicu kultnog kluba Pyramid u New Yorku izašao s iglom zabijenom u ruku. U to vrijeme družio se s velikanima ulične umjetnosti Keithom Haringom i Jean-Michelom Basquiatom, čije je brojne radove ostavio u svojem newyorškom stanu, bježeći pred policijom koja ga je tražila zbog tog incidenta na sceni. Umjesto prtljage, sa sobom je poveo hrpu drag-kraljica s kojima je u Philladelphiji osnovao punk cabaret Hard Liquor Theater, u slobodnom prijevodu Kazalište na pogon žestice, s kojim i danas ponekad nastupa. Sada svu svoju genijalnost dovodi u Zagreb!

Bourgeois & Maurice

Bourgeois & Maurice

Crnohumorni britanski cabaret duo mračniji je i masniji od naftne mrlje. Oštrog humora i neponovljivog stila, u Zagreb donose mješavinu cabareta, catwalka i freakshowa, začinjenog vlastitim glazbenim aranžmanima zbog kojih su ih britanske novine proglasile “glazbeno-humornim pandanom obitelji Manson”. Od osnutka 2007. godine redovito nastupaju u programu ogromnog Edinbourgh Fringe Festivala i postavljaju autorske predstave u kazalištima poput Soho Theatrea, a posebno nas zabavljaju njihovi nastupi na Alternativnoj euroviziji koju organizira Time Out London, na kojoj su prošle godine iznova pobijedili kao predstavnici Rusije.

Penny Arcade

Penny Arcade

Penny Arcade je međunarodno priznata spisateljica, pjesnikinja, glumica i redateljica, posebice poznata po svojim složenim i dugotrajnim izvedbama. Njezin unikatan glas i magnetična scenska prisutnost osigurali su joj međunarodnu prepoznatljivost daleko van granica SAD-a, od Brazila do Austrije, od Australije preko Britanije do Meksika. Deseci tisuća ljudi vidjelo je poznati seks-pozitivan feministički show o seksu i cenzuri Bitch!Dyke!Faghag!Whore! kojeg smo vidjeli i u Zagrebu 2011. U svojim nastupima uz improvizaciju s različitim kulturnim momentima prikazuje subkulturnu scenu New Yorka na kojoj djeluje zadnjih 40 godina.

Earl Dax / MorriSHE

MorriSHE

Najnoviji alter ego Earla Daxa Morrisseyeva je sestra s one strane pameti. Nije joj još ni godinu dana, a već je odradila izvođački put od famoznog brooklinškog BAM-a, preko poslijednjih zadimljenih klubova u srcu New Yorka do Austina u Texasu, doma festivala SXSW, koji je postao najveća glazbeno-filmska konferencija u Americi. Kao što joj i ime govori, MorriSHE je rodno promućkana, stilski uneređena i glazbeno (ne)predvidljiva drag inačica queer rockera Morrisseya, čije pjesme iz samostalne karijere, ali i iz doba Smithsa, MorriSHE provlači kroz filter s one strane pameti i vraća ih kao nešto novo, svježe i subverzivno.

Upad na svo ovo vanvremensko ludilo dođe pišljivih 35 kn, a 45 nakon ponoći. Ulaznice se mogu kupiti u dućanu Dirty Old Empire u Tratinskoj 18 i kafiću Kolaž u Amruševoj 11. Tko propusti u subotu otkriti o kakvom se spektaklu radi, plakat će u nedjelju dok bude skrolao fotke na Fejsu. Nemojte reći da vas nismo upozorili!

Izvor: www.queerzagreb.org