Rage Against the Machine raspao se po treći put, više neće nastupati zajedno

Ovo nije prvi put da se RATM raspao. Prvi put se to dogodilo 2000. godine, a zatim i 2011.

FLORENCE, ITALY - JUNE 17:  Tom Morello performs at Firenze Rocks 2023 on June 17, 2023 in Florence, Italy. (Photo by Roberto Finizio/NurPhoto) (Photo by Roberto Finizio / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
FOTO: NurPhoto via AFP

Američki bend Rage Against the Machine po treći se put razišao, objavio je Brad Wilk, bubnjar benda koji je ujedno i njegov osnivač, a prenosi Variety.

Naime, u svojoj objavi na Instagramu u srijedu, Wilk se obratio fanovima povodom niza otkazanih datuma u sklopu Rageove povratničke turneje “Public Service Announcement” iz 2022. godine.

“Znam da puno ljudi čeka da objavimo nove datume za sve one otkazane koncerte RATM-a”, napisao je bubnjar pa dodao: “Ne želim dalje zavlačiti ljude, a niti sebe. Dakle, iako je bilo nekih naznaka da bi se to moglo dogoditi u budućnosti… Želim vas obavijestiti da RATM (Tim, Zack, Tom i ja) više neće odlaziti na turneje niti svirati uživo. Žao mi je zbog vas koji ste čekali da se to desi. Stvarno bih volio da i jest…”

RATM se već raspadao

Podsjetimo, ovo nije prvi put da se Rage Against the Machine raspao. Bend, koji čine frontman Zack de la Rocha, basist Tim Commerford, gitarist Tom Morello i bubnjar Wilk, osnovan je početkom 1990-ih, kada je žario i palio svojom politički nabijenom glazbom. Ali, nakon svih njihovih uspjeha, Rocha je 2000. godine izašao s izjavom da napušta bend jer je “naš proces donošenja odluka potpuno promašen”.

Preostali članovi su se razdvojili i osnovali Audioslave s pjevačem Chrisom Cornellom koji je, pak, taj bend napustio 2007. godine.

Iste godine, Rage se ponovno okupio kako bi nastupili na Coachelli, a zatim su održali nekoliko turneja u godinama koje su uslijedile. To je trajalo sve do 2011., kada su odsvirali svoj posljednji nastup na L.A Rising festivalu, koji je ispao točka njihovog drugog raspada – taj put trajao je sve do 2020. godine, kada su najavili spomenutu turneju Public Service Announcement.

Nisu bili zajedno ni na važnoj ceremoniji

Ipak, zbog pandemije koronavirusa i ona je na kraju bila odgođena, a bend ju je pokušao opet organizirati 2022. godine. No, kada su konačno krenuli na tu turneju, Rocha je ozlijedio Ahilovu tetivu pa su nakon prve dionice održanih nastupa sve ostale morali otkazati.

U sklopu toga otkazali su i koncert koji su trebali održati u Zagrebu. Sada se čini da do njega neće nikada ni doći.

Članovi benda otada se nisu pojavili zajedno; čak ni tijekom ceremonije njihova primanja u Rock and Roll Hall of Fame. Morello je bio jedini član nazočan kako bi prihvatio tu čast, a tada je izjavio kako članovi benda imaju “različita mišljenja o mnogim stvarima, pa tako i o ulasku u Rock and Roll Hall of Fame”. Ipak, odao je počast bendu i zahvalio se njihovom “petom članu” – fanovima.